Potrivit datelor, doar 5,4% din etnicii ucraineni de pe teritoriul Republicii Moldova au încredere în președintele Ucrainei, Petro Poroșenko. La nivelul de țară, în Moldova, Poroșenko se bucură doar de aproape 14% fiind cel mai slab cotat lider politic străin la acest capitol.

„Crimeea, pământ rusesc”

Pentru 65,5% din ucrainenii intervievați în cadrul BOP, Crimeea este pământ rusesc deoarece a fost cedată ilegal Ucrainei în perioada URSS. Totodată pentru aproape trei sferturi din cooncetățenii noștri de etnie ucraineană, evenimentele din estul Ucrainei au fost cauzate de amestecul SUA și UE în treburile interne ale statului vecin.

Totodată, aproape 60% din ucrainenii din Moldova consideră că în Ucraina guvernarea a fost preluată în mod nedemocratic și anticonstituțional, iar în raioanele de est luptă locuitorii regiuni împotriva armatei ucrainene, Federația Rusă neavând nimic cu asta.

Potrivit acelorași date, doar 13% din respondenții de etnie ucraineană cred că evenimentele din estul Ucrainei sunt o agresiune militară a Rusiei contra Ucrainei.

 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!