Fără semafoare sonore, trotuar tactil sau stații auto adaptate. Trei locații din capitală, supuse unui audit

Fără semafoare sonore, trotuar tactil sau stații auto adaptate. Trei locații din capitală, supuse unui audit

20% din locuitorii capitalei fac parte din categoria persoanelor cu mobilitate redusă. Aici se includ persoane cu dizabilități, bătrâni și părinți cu copii mici, care folosesc cărucioare. Despre necesitatea ajustării Chișinăului la capitolul accesibilitate atenționează Platforma civică „Chișinăul accesibil pentru Toți”, care îndeamnă autoritățile să întocmească un plan de acțiuni prioritare pentru următorii trei ani și se oferă să conlucreze. În perioada lunilor august-octombrie, membrii platformei au identificate trei locații unde au desfășurat „Auditul mobilității pietonale”. Iată rezultatul.

„Abordăm problema accesibilității nu de azi, ci de câțiva ani. Atragem atenția autorităților despre importanța ca să ne simțim bine în societate. Eu ca persoană care utilizez un scaun rulant pot să vă zic că mă simt persoană cu dizabilitate atunci când ies în societate, pentru că întâlnesc probleme arhitecturale: Stații inaccesibile, transport public, treceri pietonale, instituții inaccesibile.

Accesibilitatea nu este o rampă la intrare. Necesitățile sunt diferite pentru persoane cu dizabilități de vedere, bătrâni, părinți cu copii mici ce folosesc cărucior. Accesibilitatea nu este un capriciu, ci o necesitate pentru mine care zi de zi ies din casă”, a spus directoare executivă a Asociației „Motivație”, Ludmila Iachim.

...

Reprezentanții Platforma civice „Chișinăul accesibil pentru Toți” susțin că situația necesită elaborarea unui plan de acțiuni prioritare. Aceasta în baza unor criterii ca: zone cu flux sporit de pietoni, zone unde sunt noduri de transport (gările auto, feroviară), zone de atracție (parcuri, centre comerciale, instituții medicale, de învățământ). Totodată trebuie luate în considerare solicitările cetățenilor.

Exemplu de locații ar fi Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, Lacul „Valea Morilor”, Grădina Zoologică. Există și priorități de sector - intersecții, parcuri. Locuri unde sunt vizitate activ de persoane. Sunt zone care prioritar ar trebui renovate în următorii trei ani.

Autorii auditului au încercat să identifice unele locații ce întrunesc criteriile menționate și au evaluat trei spații publice la capitolul accesibilitate.

Parcul Catedralei

Primul a fost Parcul Catedralei, auditul fiind realizat pe 13 octombrie. „Am constata lucruri pozitive. Este un parc bine amenajat comparativ cu alte locații din Chișinău. Dar sunt și probleme: cum ar fi diferite obstacole în calea pietonală, blocaje pentru parcare, lipsa unui bloc sanitar public accesibil”, spune reprezentantul Centrului pentru drepturile persoanelor cu dizabilități, Ion Cibotărică.

Bulevardul Mircea cel Bătrân, Ciocana

A doua locație a fost Aleea bulevardului Mircea cel Bătrân din sectorul Ciocana, care a fost recent renovată. Problema este că nu au fost respectate întru totul standardele de accesibilitate, susțin autorii auditului.

...

Lipsesc semafoarele cu semnal sonor. În plus trecerile sunt reparate doar din partea aleei, iar din alt capăt nu. Pe alee, pista pentru bicicliști nu este marcată în mod tactil ca să poată fi identificată de o persoană cu dizabilitate de vedere”, menționează Cibotărică.

Intersecția Traian-Decebal, Botanica

...

O problemă comună pentru toate locațiile monitorizate sunt stațiile de așteptare care sunt amplasate pe platforme, deseori înguste sau fără rampe.

„Acordul de colaborare între Platforma civică „Chișinăul accesibil pentru Toți” și Primăria Chișinău a fost adoptat pentru anii 2018-2023. Ceea ce înseamnă că avem acel instrument de a cere și a fi parte la acest proces ca Chișinăul să fie unul accesibil”, a spus în cadrul unei conferințe de presă directorul executiv al Centrului pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Vitalie Meşter.

Reprezentanții Platformei civice „Chișinăul accesibil pentru Toți” solicită autorităților municipale să elaboreze și să aprobe un plan de acțiuni pentru a face din Chișinău un oraș accesibil în următorii trei ani: „Suntem dispuși să oferim suport, să identificăm aceste locații prioritare și să venim cu recomandări ce anume trebuie modificat”.

În plus, solicită ca atunci când au loc lucrări de reabilitarea a spațiilor publice: subterane, treceri de pietoni, căi de acces, societatea civilă să fie consultată atât la etapa planificării, la etapa elaborării soluțiilor tehnice cât și la etapa dării în exploatare pentru evaluarea rezultatelor.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.