1 noiembrie 2020. Cetățenii Republicii Moldova își aleg președintele

1 noiembrie 2020. Cetățenii Republicii Moldova își aleg președintele

La 1 noiembrie 2020, în Republica Moldova au loc alegeri prezindențiale. Peste trei milioane de oameni sunt așteptați la urne. Președintele ales va fi al 6-lea în perioada celor 29 de ani de independență ai R. Moldova și al patrulea ales direct de popor. Pentru funcția de președinte al țării candidează opt concurenți electorali.

Peste 2.000 de secții de votare au fost deschise în țară și alte 139 pentru diasporă.

La începutul lunii august, în Registrul de Stat al Alegătorilor, erau înscriși 3.286.304 de alegători, potrivit datelor prezentate de Comisia Electorală Centrală. Dintre aceștia, ușor peste numărul de 2,8 milioane de cetățeni cu drept de vot sunt atribuiți pe unități administrativ-teritoriale de nivelul II.

Publicitate

Alți 229.570 de alegători au cetățenia R. Moldova, însă nu au înregistrare la domiciliu sau reședință. Aici se includ și cetățenii care au emigrat peste hotarele țării.

Totodată, menționăm că, indiferent de restricțiile de circulație impuse de așa numitele autorități de la Tiraspol, în contextul pandemiei de COVID-19, la urnele de vot prevăzute pentru cetățenii R. Moldova cu domiciliu în localitățile din stânga nistrului, sunt așteptați alți 249.006 alegători.

Pentru funcția de președinte al țării candidează opt concurenți. Este vorva de: Renato Usatîi (PN), Andrei Năstase (Platforma DA), Tudor Deliu (PLDM), Igor Dodon (c. independent, susținut de PSRM), Violeta Ivanov (PP Șor), Maia Sandu (PAS), Octavian Țîcu (PUN) și Dorin Chirtoacă (blocul Unirea).

Vezi asta: Lupta voturilor prin țară sau cum au avut loc întâlnirile electorale ale candidaților la șefia statului (VIDEO)

Ce a pregătit AGORA de alegeri

Pentru această zi, noi, cei de la AGORA, ne-am înarmat cu multă răbdare și forță, ca să-ți aducem cele mai noi și importante informații.

În modulul de LIVE TEXT ai informații și știri la minut despre procesul de vot, rata de participare în țară și diasporă, dificultățile impuse de pandemia COVID-19 și tot ce trebuie să știi în această zi.

Pe pagina dedicată agora.md/alegeri2020 găsești vizualuri și grafice care te ajută să înțelegi mai ușor ce se întâmplă, să faci comparații și poate chiar să anticipezi rezultatele.

Ne găsești însă și pe:

Facebook - cu transmisiunile live de la secțiile de vot din capitală, diaspora și regiuni

Youtube - ai tot conținutul video produs de echipa noastră

Telegram - primești alerte și cele mai noi informații pe scurt

Dacă ne apreciezi munca - pune ștampila „votat” pe un abonament AGORA.

Dacă ai și tu informații pentru noi scrie-ne la [email protected] sau pe pagina de Facebook.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal