CA a refuzat să examineze raportul CJI privind activitatea în electorală a televiziunilor afiliate socialiștilor și P. Șor

CA a refuzat să examineze raportul CJI privind activitatea în electorală a televiziunilor afiliate socialiștilor și P. Șor

Centrul pentru Jurnalism Independent a solicitat examinarea și sancționarea în cazul unor încălcări a patru televiziuni din R. Moldova, care potrivit organizației, ar fi favorizat un anumit concurent în perioada campaniei electorale. Însă,membrii CA au respins sesizările în cadrul ședinței de astăzi în unanimitate de voturi. 

Mai exact, e vorba de Primul în Moldova, Accent TV, NTV Moldova și Televiziunea Centrală. Astfel, CJI a menționat în raportul de monitorizare că trei televiziuni au difuzat mai multe materiale în favoarea lui Igor Dodon, iar alt post TV, în favoarea candidatei Partidului Șor, Violeta Ivanov.

Într-un final, CA a respins sesizările CJI în privința celor patru televiziuni.

Publicitate

Menționăm că Accent TV și NTV aparțin firmei Exclusiv Media SRL, fondatorul fiind socialistul Corneliu Furculiță.

La fel, Televiziunea Centrală este postul afiliat primarului de Orhei Ilan Șor.

Potrivit celui de-al patrulea raport de monitorizare, care cuprinde perioada 15 – 22 octombrie 2020, lansat de CJI, Primul în Moldova, NTV Moldova și Accent TV au avut o politică editorială similară. Igor Dodon a fost favorizat masiv de aceste posturi, atât prin frecvența mare a aparițiilor/spațiul alocat intervențiilor directe, cât și prin tonalitatea pozitivă. De asemenea, posturile au difuzat în total peste 60 de materiale pozitive despre activitatea Guvernului și a administrației publice locale, care au fost favorabile pentru Igor Dodon. Totodată, Igor Dodon a fost singurul candidat reflectat frecvent și în știri ample ce au prezentat obiectivele sale electorale. Pe de altă parte, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a fost mai mult menționată decât citată la aceste posturi, în știri de alt gen decât cele privind prioritățile electorale ale candidaților, în majoritatea cazurilor cu conotație negativă.

Televiziunea Centrală a oferit acces relativ egal concurenților electorali pentru a vorbi despre obiectivele lor electorale, aceștia fiind reflectați preponderent neutru. Violeta Ivanov a beneficiat de cele mai multe apariții în lumină pozitivă, fiind favorizată și de știrile pozitive despre Partidul Șor.

În total au fost monitorizate zece posturi de televiziune: Moldova 1, Prime TV, Publika TV, Jurnal TV, NTV Moldova, Primul în Moldova, Accent TV, Pro TV, TV8 și Televiziunea Centrală.

Precizăm că potrivit celui mai recent raport al API, portalul de știri AGORA s-a remarcat prin cea mai echilibrată abordare a acțiunilor electorale, în săptămâna 11 - 17 octombrie 2020.

„Politica editorială a publicației online Agora.md în perioada de raport a fost echilibrată, materialele cu un caracter electoral fiind, în majoritatea cazurilor, nepărtinitoare în raport cu sursele şi protagoniştii/protagonistele. Cinci candidați și două candidate la funcția de președinte/președintă al/a Republicii Moldova au fost prezentați/prezentate în manieră neutră în textele jurnalistice. Candidatul Igor Dodon a apărut de două ori în context mai degrabă nefavorabil”, se mai arată în raport.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal