Chiar dacă inițiativa a fost criticată, organizatorii exit-poll-ului prin telefon sau a after-poll-ului nu renunță la idee. Aceștia insistă că „chestionarea se va încadra strict în normele legislative și exigențele de organizare a unor asemenea proceduri în condiții de corectitudine și transparență”.
„Chestionarea, menită să clarifice preferințele alegătorilor care au votat deja, va avea loc pe 1 noiembrie, de la 12:30 până la 21:30. În condițiile de pandemie, intervievarea cetățenilor va fi organizată nu la ieșire din secțiile de votare, ci la telefon. Chestionarea va fi anonimă, numerele de telefon, mobile și staționare, vor fi stabilite aleatoriu și nu vor rămâne în baza de date după încheierea interviului telefonic. Rezultatele chestionării vor fi anunțate după închiderea secțiilor de votare”, a declarat grupul de inițiativă într-un comunicat.
Cât despre criticile venite din partea Comisiei Electorale Centrale (CEC), organizatorii au calificat reacția drept una „ostilă”. „Încearcă să pună presiune pe organizatorii chestionării de după votare și să intimideze reprezentanții media, amenințând cu implicarea poliției, Centrului de protecție a datelor personale și a Consiliului audiovizualului. Grupul de inițiativă pentru implementarea proiectului „After Poll 2020 – alegeri prezidențiale” notează că orice tentativă de a bloca desfășurarea chestionării și informarea privind rezultatele acesteia este un abuz al puterii, o încălcare a drepturilor civice și o gravă abatere de la normele democratice”, se mai spune în comunicat,
Rezultatele preliminare ale chestionării vor fi prezentate, pe 1 noiembrie, la ora 21:00, iar cele finale – la ora 22:00.
Pe 28 octombrie, comunitatea WatchDog.MD și Institutul de Politici Publice au anunțat că, pe 1 noiembrie, pe tot parcursul zilei, vor efectua un sondaj de tip exit-poll la telefon, iar rezultatele vor fi prezentate seara, în jurul orei 22:00. Potrivit organizatorilor, urmează să fie intervievate prin telefon mii de persoane, fără a li se cere identitatea.
Comisia Electorală Centrală (CEC) a spus că nu a autorizat sondajul anunțat, menționând că acesta nu se încadrează în mecanismele desfășurării unui exit-poll. Instituția a atenționat că își rezervă dreptul de a sesiza Centrul pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, Consiliul Audiovizualului și instituțiile de drept pentru a documenta și investiga cazul.
Asociația Promo-LEX a susținut poziția CEC, menționând că sondajul poate fi interpretat ca agitație electorală, care este interzisă în ziua alegerilor.
Vezi și aceste știri

Promo-LEX, despre exit-poll-ul prin telefon: „Poate fi interpretat ca agitație electorală în ziua alegerilor”

CEC, reacție la exit-poll-ul anunțat: „Nu am autorizat exercitarea unui asemenea exercițiu”. Comisia intenționează să sesizeze instituțiile de drept
