Igor Dodon, „aducător de bani”? O biserică vizitată de președintele în exercițiu în campania electorală a primit, la o săptămână, finanțare din bugetul local (VIDEO)

Igor Dodon, „aducător de bani”? O biserică vizitată de președintele în exercițiu în campania electorală a primit, la o săptămână, finanțare din bugetul local (VIDEO)

Două biserici din or. Cupcini, raionul Edineț, unde primarul și președintele Consiliului Raional sunt socialiști, au primit bani din bugetele locale în timpul actualei campanii electorale. MoldovaCurata.md a descoperit că una dintre biserici a fost vizitată de candidatul Igor Dodon cu o săptămână înainte de a fi luată decizia de finanțare, iar preotul a rostit un discurs, lăudându-l pe  candidatul sprijinit de socialiști.

La 10 octombrie, candidatul Igor Dodon a postat pe pagina sa de Facebook o informație în care arăta că a mers la două biserici – una din orașul Cupcini, raionul Edineț, și alta din orașul Edineț. „Am vizitat Biserica „Sfânta Treime” din orașul Cupcini, raionul Edineț. Am participat la liturghia cu prilejul sfințirii iconostasului și alături de câteva zeci de credincioși, m-am rugat pentru pace și stabilitate în țara noastră, pentru bunăstarea poporului”, a scris candidatul.

După slujba religioasă la care a participat Igor Dodon, parohul bisericii „Sfânta Treime” din Cupcini, protoiereul Marcel Curoș, a ținut în fața enoriașilor un discurs, în care i-a mustrat pe cei care îl critică pe Igor Dodon că și-a tipărit un pomelnic personalizat:

„Cel care nu vrea, să se ducă acolo unde e plângerea și scrâșnirea dinților. Dar ce v-a dat d-stră că președintele și-a făcut pomelnic? Președintele a arătat un exemplu, că este un creștin ortodox”, a spus părintele.

Publicitate

După mustrare, parohul i-a mulțumit lui Igor Dodon pentru că a ajutat preoți și biserici.

„Domnule președinte, eu vreau să vă mulțumesc din partea eparhiei noastre, fiindcă atunci când au fost vremuri grele, când un preot a plecat la veșnicie și a rămas creditul neplătit, Domnia ta ați găsit un sponsor care i-a achitat acest credit. Atunci când a ars biserica la Grinăuți-Moldova, cine a fost primul? A fost președintele țării, Igor Dodon. A venit și singur de la familia sa a donat o parte din bani și a căutat alți prieteni, sponsori și au făcut această lucrare”, a spus Marcel Curoș.

Preotul a adăugat că datorită lui Igor Dodon, lucrările merg strună la Catedrala „Sfântul Vasile” din Edineț.

„Cum a devenit Igor Dodon președinte al Republicii Moldova, merge lucrul ca și cum ai turna multă apă la rădăcina pomului. Noi vă mulțumim mult pentru grija care ne-ați purtat-o, chiar și pe vremea ceea a epidemiei”, a concluzionat preotul.

Întâmplare sau nu, dar exact la o săptămână de la vizita lui Igor Dodon la această biserică, Consiliul local de la Cupcini a decis ca să aloce acestei biserici 30 de mii de lei.

În Decizia din 16 octombrie 2020, această sumă este ascunsă, astfel că locuitorii orașului nu văd câți bani au fost repartizați bisericii în timpul campaniei electorale. Secretara Consiliului local, Ludmila Magu, a precizat că digitizarea sumei a fost o eroare tehnică.

În aceeași zi, Consiliul local din Cupcini a alocat unei alte biserici suma de 150 de mii de lei. Și aici suma, dar și numele bisericii sunt ascunse. Ludmila Magu a precizat că e vorba de a doua biserică din Cupcini, cea cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”.

De menționat că primarul orașului Cupcini, Ivan Ostaficiuc, a fost ales pe listele PSRM la alegerile locale din toamna anului trecut.

Protoiereul Marcel Curoș a declarat pentru portalul MoldovaCurata.md că banii pe care i-a primit biserica sa au fost ceruți Consiliului local înainte de campanie și că nu vede nimic rău în faptul că a rostit un discurs în favoarea unui candidat.

Cea de-a doua biserică din Cupcini care a primit de la Primăria Cupcini 150 de mii de lei, urmează să primească și de la Consiliul Raional o altă sumă. Anume, Consiliul Raional Edineț a propus, tot la 16 octombrie, ca acestei biserici să i se aloce din sursele raionale 100 de mii de lei. Nicolae Melnic, președintele raionului Edineț, membru al PSRM, afirmă că banii alocați nu au legătură cu această campanie electorală.

Republica Moldova este un stat laic și nu este acceptată implicarea cultelor religioase în campanii electorale. La scurt timp de la validarea alegerilor prezidențiale din 2016, Curtea Constituțională a constatat șase lacune în legislația electorală și a cerut Parlamentului să le elimine. Astfel, magistrații de la Curte au cerut crearea „unor mecanisme de sancţionare prompte şi imediate, inclusiv în ordine penală, pentru orice tentativă de implicare a cultelor religioase în campaniile electorale”.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal