Prea mulți directori adjuncți în școlile din Chișinău? Ce neconformități au constatat membrii Curții de Conturi

Prea mulți directori adjuncți în școlile din Chișinău? Ce neconformități au constatat membrii Curții de Conturi

Din cele 37 școli din Chișinău verificate de angajații Direcției generale educație, tineret și sport (DGETS) și DETS, în 11 dintre ele au fost identificate mai multe neconformități. Potrivit Curții de Conturi, managerii instituțiilor preuniversitare de învățământ nu au ținut cont de prevederile cadrului normativ și nu au inițiat concursul pentru ocuparea funcției de director adjunct, ceea ce indică că instituția nu are necesitate de atâtea unități de director adjunct câte au fost aprobate.

Astfel, la 11 instituții preuniversitare de învățământ din Chișinău auditate, din 50 de directori adjuncți aprobați (cu excepția directorului adjunct pe probleme gospodărești), pe parcursul anului 2019 au fost vacanți 11 (pe o perioadă de 4-12 luni). Asta au constatat membrii Curtea de Conturi a Republicii Moldova după ce au examinat la 28 octombrie, Raportul auditului conformității salarizării în anul 2019 în unele instituții de învățământ preuniversitar din subordinea autorităților publice locale (APL).

Membrii Curții de Conturi au mai constatat că directorii instituțiilor preuniversitare de învățămînt nu au asigurat un management eficient al resurselor umane, ceea ce a determinat, în anul 2019, dublarea cheltuielilor pentru remunerarea muncii, în sumă de 1.094 de lei.

Mai exact, pentru una și aceeași perioadă, au fost suportate cheltuieli pentru plata orelor înlocuite, dar și menținerea salariului mediu, achitarea indemnizațiilor de concediu persoanelor delegate la cursurile de perfecționare și acordarea concediilor plătite în cursul anului de studii.

De asemenea, managerii școlilor nu au asigurat gestionarea conflictelor de interes la angajarea personalului și cele ce țin de loialitate, în conformitate cu prevederile cadrului normativ în vigoare. O situație frecvent întâlnită în instituțiile de învățământ este activitatea în comun și în subordonare funcțională a angajaților aflați în rudenie, cât directă, atât și de afinitate.

Probele de audit au fost acumulate din cadrul Direcției generale educație, tineret și sport a mun. Chișinău (DGETS) și DETS sectoriale din mun. Chișinău, din cadrul a 37 instituții de învățământ preuniversitar la autogestiune din mun. Chișinău și din cadrul a 2 instituții de învățământ preuniversitar din mun. Edineț. De asemenea, au fost analizate informațiile extrase din Sistemul Informațional Automatizat al Serviciului Fiscal de Stat.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal