
Usatîi: Cetățenii din Transnistria sunt „pregătiți” pentru votare. Organizatorii primesc câte 500-700 de ruble. CEC: Probe aveți?
„Am zeci de mesaje cu privire la pregătirea de votare a cetățenilor din stînga Nistrului. Organizatorii primesc câte 500-700 de ruble transnistrene”. Este declarația lui Renato Usatîi, unul dintre candidații la prezidențiale, care face aluzie la faptul că un concurent electoral ar pune la cale coruperea alegătorilor. Usatîi a făcut un apel către Comisia Electorală Centrală (CEC) referitor la acest subiect. Instituția, la rândul ei, i-a cerut lui Renato Usatîi să probeze cele afirmate.
・
„Am primit zeci de mesaje în ceea ce privește așa-numita pregătire de a vota a cetățenilor din stânga Nistrului. Deja se corganizează ca la piață. Fiecare persoană, nu contează că-i deirector de școală, că-i agent economic … . Formula este următoarea: Persoana trebuie să prezinte lista cu peste 20 de oameni. Organizatorul primește de la 500 până la 700 de ruble pentru a merge și a vota la secțiile care au fost deschise pentru cetățenii din stânga nistrului”, a declarat Renato Usatîi în cadrul întâlnirii Comisiei Electorale centrale cu candidații la prezidențiale.
„Fără politică. Toată lumea înțelege despre cine este vorba”, a subliniat Usatîi.
Mai mult, candidatul susține că mai mulți polițiști ar fi primit ordine să nu acționeze în ziua scrutinului în cazul în care vor sesiza încălcări.
„Deja sunt zeci de polițiști, începând cu conducerea și terminând cu centrele raionale, care au ordin concret ca să nu intervină cumva dacă vor fi organizate unele fraudări în folosul aceluiași candidat la care am făcut referire mai devreme. Vă spun serios. Este vorba despre comisariate întregi de poliție”, a mai spus Usatîi.
În același timp, Sergiu Gurduza, membru CEC, l-a întrebat pe Usatîi dacă poate să probeze declarațiile făcute.
„Probe aveți pentru ceea ce spuneți?”, a întrebat Gurduza.
„Pot să vă arăt chiar și acum discuții cu diferiți lucrători ai MAI. Dar trebuie să coordonez cu ei. Încerc să îi convig să iasă. Ei îmi trimit mesaje în scris, nu prin hulub...”, a răspuns Usatîi.
Deocamdată Ministerul de Interne nu a venit cu o reacție în acest sens.
De menționat este faptul că, în cadrul aceleeași întâlniri cu membrii Comisiei Electorale Centrale, candidatul Dorin Chirtoacă a menționat, de asemenea, despre eventuale acte de corupere a alegătorilor. Mai mult, acesta a făcut referire la numele lui Igor Dodon.
AGORA menționează că bănuiala de fraudare a alegerilor prezidențiale se numără, momentan, printre cauzele investigate în prezent de poliție.
Alegerile prezidențiale vor avea loc la 1 noiembrie curent, iar peste șase mii de polițiști vor asigura ordinea publică în ziua scrutinului.