
Raport UNICEFF: Numărul tinerilor care comit infracțiuni, în descreștere de la an la an
Numărul tinerilor din R. Moldova care comit infracțiuni este în scădere. O analiză în acest arată că numărul tinerilor care au săvârșit infracțiuni s-a redus de la 9,4 mii persoane în anul 2014, până la 6,9 mii persoane în anul 2018. Întru a vedea siguranța acestora, pe platforma U-Report Moldova a fost lansat un chestionar dedicat situației cu referire la siguranța tinerilor în societate. Datele au fost incluse într-un raport privind situația tinerilor din Moldova și interacțiunea acestora cu Obiectivele de Dezvoltare Durabilă.
・

În anul 2018, aproape jumătate din numărul tinerilor care au comis infracțiuni s-a înregistrat în grupul de vârstă 18-24 ani, după care urmează grupul de vârstă 25-29 ani (33%) și 17% pentru grupul de vârstă de 14-17 ani.
În ceea ce privește abaterile, cel mai des tinerii în vârstă de 14-29 ani săvârșesc infracțiuni precum furt, huliganism și jafuri. Fiecare al treilea tânăr în vârstă de 14-29 ani a comis furt, după care urmează persoanele care au săvârșit acte de huliganism (6,8%) și cele care au comis jafuri și tâlhării (6,%).
Totodată tinerii atestă și o neîncredere în sistemul de drept din Moldova pe motivul suspiciunilor ce sunt în societate precum ca este corupt sistemul justiției.
„Încrederea publică în justiție scade, în timp ce Guvernul Republicii Moldova este în mod frecvent condamnat la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, unde în ultimii 18 ani, Moldova a pierdut mai mult de 300 de procese și a achitat compensații în valoare de 16 milioane de euro”, se mai menționează în studiu.
Raportul este realizat în cadrul Campaniei naționale „Tinerii din Moldova pentru #ObiectiveGlobale” implementată de Consiliul Național al Tineretului din Moldova, în parteneriat cu UNFPA, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare și UNICEF.