Un microbuz care a adus 15 oameni la o secție din r. Cahul, președinte de secție fără mască și fotografierea buletinului de vot. Primele încălcări semnalate de Promo-LEX

Un microbuz care a adus 15 oameni la o secție din r. Cahul, președinte de secție fără mască și fotografierea buletinului de vot. Primele încălcări semnalate de Promo-LEX


Într-o secție nu se poartă viziere, în alta - nu se măsoară corect temperatura, în alta - nu a fost lumină, iar încă la una - la vot au fost aduși 15 oameni cu un microbuz. Acestea, dar și altele, sunt primele constatări ale misiunii de observare Promo-LEX, care are loc tradițional la fiecare scrutin. Astfel, în primele două ore de la începerea votului, asociația a primit de la observatorii săi din teritoriu 64 de raportări de incidente și a analizat mai bine de jumătate dintre acestea. Vedeți mai jos cele care au fost analizate de misiunea de observare.

Misiunea Promo-LEX de observare a alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 1 noiembrie 2020 constată,

Acces restricționat pentru observatori sau obstrucționarea procesului de observare liberă în secția de votare– 1 caz.

 • SV 36/7 UTA Găgăuzia, Comrat. Observatorului Promo-LEX i-a fost restricționat accesul în SV până la ora 6:55. Observatorul s-a prezentat la SV la ora 6:40, iar Președintele BESV a motivat aceasta prin faptul că, observatorii trebuie să fie prezenți la ora 6:30

Prezența materialelor de publicitate, afișaje, panouri electorale din raza secției de votare (100 metri de la localul secției) – 6 cazuri.

 • SV 7/6, Cahul, Văleni. Pe panoul de publicitate din raza de 100 m ai secției au fost depistate materiale publicitare în favoarea a doi concurenți. Președintele BESV a comunicat OTS Promo-LEX că nu le-a observat. La moment sunt scoase.
 • SV 01/266, Chișinău, Vadul lui Vodă. La o distanță de cca. 20 metri de la SV este amplasat un afișaj electoral al unui candidat. Președintele BESV a fost informat și a spus că va lua atitudine.
 • SV 13/001, Dondușeni, Dondușeni. În raza de 100 m de la SV sunt amplasate pliante electorale A4 ale unui candidat.
 • SV 16/2, Edineț. În fața SV, la aproximativ 70 metri, este situat sediul unui concurent, iar pe poarta acestuia sunt amplasate trei bannere cu candidatul. La informarea președintelui BESV despre situația respectivă, acesta nu a avut o reacție.
 • SV 36/4, UTAG, Comrat. La o distanță de aproximativ 70 de metrii de la SV se află bannerul unui candidat.
 • SV 18/54, Florești, Rădulenii Vechi. La aproximativ 50 metri de SV este amplasat bannerul unui candidat.

Urnele de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor legale/ ruperea/ deteriorarea sau absența sigiliilor pe urnele de vot – 5 cazuri.

 • SV 01/221, Chișinău, Rîșcani. La ora 06.55, urnele staționare au fost sigilate doar cu câte 2 sigilii. Președintele BESV a menționat că toate sigiliile recepționate au fost utilizate și că nu are mai multe.
 • SV 35/72 Ungheni, Valea Mare. O urnă staționară a fost sigilată cu 3 sigilii, o urnă staționară a fost sigilată cu 2 sigilii. Președintele BESV a explicat că acest număr de sigilii i-au fost oferite.
 • SV 28/52, Sîngerei, Pepeni. Urna de vot a fost sigilata doar cu 2 sigilii. La întrebarea observatorului, președintele BESV a spus, că are trei urne de vot și nu are destule sigilii pentru fiecare.
 • SV 1/329, Federația Rusă, regiunea Moscova. Dat fiind faptul că urna de vot avea disponibile doar 2 poziții pentru aplicarea sigiliilor, au fost aplicate 2 sigilii.
 • SV 1/416, România, Sibiu. Dat fiind faptul că urna de vot acordată SV este diferită decât cele utilizate pe teritoriul Republicii Moldova, a fost posibilă aplicarea unui singur sigiliu, la portiera deasupra urnei.

Întreruperea procesului de filmare a operațiunilor electorale privind deschiderea secției de votare sau a procedurilor de numărare a buletinelor de vot – 7 cazuri.

 • SV 27/25 Rîșcani, Hiliuți. Camera de înregistrare video nu a fost pornită pentru a monitoriza procedurile de deschidere a secției. La întrebarea observatorului, președintele BESV a spus că va porni la ora 7. La 7 și 15 încă nu a fost pornită.
 • SV 27/37 Rîșcani, Răcăria. Camera de înregistrare video pornită 7.03.
 • SV 27/25 Rîșcani, Hiliuți. Camera a fost pornită la 6.59 doar pentru câteva secunde, doar pentru mențiunea că secția de votare a fost deschisă.
 • SV 25/045 Orhei, Mălăiești. Camera video nu a fost conectata pentru a filma procesul de deschidere a SV.
 • SV 25/040 Orhei, Furceni. Procesul de filmare s-a întrerupt pe parcursul monitorizării video a procedurilor de deschidere a SV din cauza unei erori tehnice. Nu lucra blocul pentru energie la care era conectat. Președintele BESV a căutat alt bloc și încerca să rezolve situația.
 • SV 1/415, România, Suceava. Biroul electoral nu a dispus de un cablu pentru a conecta camera video, din care cauză procesul de pregătire a SV a fost filmat cu telefonul mobil.
 • SV 18/9, Florești, Alexeevca. Camera video a fost pornită după ce membrii BESV au sigilat urna de vot.

Restricționarea accesului în secția de votare pentru alegători care manifestă simptome ale infecției respiratorii acute (temperatura mai mare de 37 grade Celsius, tuse, respirație îngreunată, etc.) – 1 caz.

 • SV 2/45, Bălți, or. Bălți. În jurul orei 8:35, la SV a venit o alegătoare, aproximativ 58-60 ani, cu temperatura de 37,4. Membrul BESV nu i- permis accesul în secție. În scurt timp președintele BESV a informat- o că are voie să intre să voteze. Alegătoarea a refuzat să intre și a plecat.

Transportarea organizată a alegătorilor (autocare, microbuze sau alte unități de transport care în mod normal nu ar avea ce căuta în preajmă) – 1 caz.

 • SV 7/6, Cahul, Văleni. La ora 8.40, la o distanță de aproximativ 50 m de la SV, s-a oprit un microbuz de culoare albă cu nr. de înmatriculare BZJ 278 din care a coborât în jur de 15 persoane. Microbuzul nu avea nici o inscripție referitor la transportare persoane, fără semn de ruta regulata sau numere galbene.

Deficiențe în funcționarea SIAS Alegeri (suspendarea funcționării; situații când SIAS Alegeri indică faptul că alegătorul a votat, iar acesta susține că nu a votat) – 4 cazuri.

 • SV 01/078, Chișinău, Buiucani. În intervalul 07.08 – 07.39 au fost observate deficiențe tehnice ale sistemului SIAS Alegeri, sistemul nu a funcționat.
 • SV 01/223, Chișinău, Rîșcani. Un calculator din cele două ale secției de votare nu poate fi conectat la SIAS Alegeri. La ora 07.40, Președintele BESV a chemat specialiștii de la Moldtelecom, dar până la moment situația nu a fost remediată.
 • SV 01/125, Chișinău, Centru. SIAS Alegeri nu a funcționat în intervalul 7.00 – 7.30. Președintele BESV a chemat specialiștii după care deficiența a fost înlăturată.
 • SV 1/339, Federația Rusă, Surgut Hanti-Mansiisk. În pofida prezenței la locul de muncă a operatorilor SIAS ”Alegeri”, precum și buna funcționare a echipamentelor tehnice (calculatoarele), sistemul informațional de stat SIAS ”Alegeri” nu a funcționat până la ora 7:52 (ora Federației Ruse).

Deficiențe în listele electorale (discrepanțe dintre adrese; alegători decedați; semnături în locul altor persoane) – 1 caz.

 • SV 01/092, Chișinău, Buiucani. Un alegător care recent și-a modificat viza de reședință nu s-a regăsit în lista electorală de bază. Alegătorului nu i s-a permis să voteze pe lista suplimentară chiar dacă a prezentat actul de identitate în care era specificat domicilierea în raza secției respective.

Fotografierea buletinelor de vot, alte încălcări ale secretului votului (prezentarea buletinului cu votul exprimat, amplasarea defectuoasă a cabinelor de vot ce permit vizualizarea opțiunii alegătorului etc.) – 1 caz.

 • SV 01/223, Chișinău, Rîșcani. Un alegător a fotografiat buletinul de vot. Acest fapt a fost observat de Președinte și membrii BESV. Când i-au fost solicitate explicații, alegătorul a spus că de fapt în acel moment a dorit să răspundă la un apel. Președintele BESV a menționat că va documenta acest caz.

Încălcarea de către funcționarii electorali a măsurilor de protecție și prevenire a infecției COVID -19 – 4 cazuri.

 • SV 18/026 Florești, Cunicea. Lista privind rezultatele termometriei a fost îndeplinită după deschiderea SV, la 8:40. Președintele BESV a inclus date în listă fără a fi măsurată temperatura corpului membrilor BESV.
 • SV 18/23, Florești, Cuhureștii de Sus. Între membrii BESV nu este respectată distanța sociala, iar președintele BESV nu poartă mască de protecție. În plus, observatorului nu i-a fost efectuată termometria la momentul prezentării la sediul SV. SV a fost deschisă la orele 06.55.
 • SV 18/9, Florești, Alexeevca. Membrii BESV nu au avut viziere și nu purtau corect masca de protecție.
 • SV 18/54, Florești, Rădulenii Vechi. Nu funcționează corect termometrul. La solicitarea observatorilor, membrii BESV au schimbat termometrul.

Altele – 5 cazuri

 • SV 4/14, Anenii Noi, Todirești. A fost deconectată energia electrică. Nu este energie electrică în jumătate de stat. Președintele BESV a raportat situația, la moment nu este încă remediată situația.
 • SV 32/21 Ștefan Vodă, Popeasca. În Procesul Verbal de deschidere a secției de votare a fost menționată prezența a 3 cabine de vot, pe când în SV sunt prezente doar 2 cabine de vot.
 • SV 18/002, Florești, Florești. Înainte de deschiderea SV, pe listele electorale de bază au fost declarați un număr de 2699 de alegători. După deschiderea SV, președinta BESV a ținut să menționeze că a fost telefonată de către reprezentanții CEC și au solicitat de a exclude numărul de 19 alegători cărora li s-a eliberat certificate cu drept de vot.
 • SV 37/3, Regiunea transnistreană, Anenii Noi. La ora 08:07, dat fiind faptul că a bifat eronat cu pixul în buletinul de vot, un alegător a solicitat un alt buletin. Membrii BESV însă au refuzat să-i ofere un buletin nou, din care cauză alegătorul a aplicat ștampila ”votat” în buletinul marcat cu pixul. După acest caz, președintele BESV a explicat membrilor BESV că ei sunt obligați să ofere alt buletin la cererea alegătorului.
 • SV 01/092, Chișinău, Buiucani. Procesul-verbal privind deschiderea secției de votare a fost întocmit cu întârziere, la ora 7.11. La acel moment deja votase 3 alegători.

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Cum au încercat rușii să „recupereze” Basarabia în 1924: Răscoala de la Tatarbunar și procesul celor 500 (2)

Cum au încercat rușii să „recupereze” Basarabia în 1924: Răscoala de la Tatarbunar și procesul celor 500 (2)

Romeo Lopotencu, demis în toamna anului trecut, restabilit în funcția de directorul al Red-Nord

Romeo Lopotencu, demis în toamna anului trecut, restabilit în funcția de directorul al Red-Nord

Afganistan: Peste 100 de jurnaliști cer ajutorul comunității internaționale pentru sprinjinul libertății presie

Afganistan: Peste 100 de jurnaliști cer ajutorul comunității internaționale pentru sprinjinul libertății presie

Advertoriale
Castel Mimi – legenda locului care scrie istorie, la Bulboaca, de 5 ani (FOTO)

Castel Mimi – legenda locului care scrie istorie, la Bulboaca, de 5 ani (FOTO)

De ce aeroportul din Lukla este cel mai primejdios din lume și cum moldovenii au vopsit ouă în Nepal, de Paște. Istoriile documentarului MyEverest

De ce aeroportul din Lukla este cel mai primejdios din lume și cum moldovenii au vopsit ouă în Nepal, de Paște. Istoriile documentarului MyEverest

Cine sunt experții internaționali, invitați la „Moldova ICT Summit 2021: The Future of Digital”

Cine sunt experții internaționali, invitați la „Moldova ICT Summit 2021: The Future of Digital”

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Au refuzat să lucreze acolo unde au fost repartizați, așa că au fost obligați, de stat, să restituie banii pentru anii învățați. Avocatul Poporului ia apărarea absolvenților Academiei Militare
 • 2
  Testamentul Prințului Philip al Marii Britanii va rămâne sigilat timp de 90 de ani
 • 3
  Autoritățile locale din Cupcini vor aloca 200 mii de lei pentru un bust în memoria primarului socialist Ivan Ostaficiuc (DOC)
 • 4
  Gazprom, suspectat de manipularea pieței de gaze. Un grup de europarlamentari cer anchetarea companiei
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.