A auzit că va primi 20 de euro dacă-l va vota pe Dodon. Înjurături la adresa unui candidat, selfie în cabină, vot contra sumei de 400 de ruble și alte încălcări raportate de Promo-LEX

A auzit că va primi 20 de euro dacă-l va vota pe Dodon. Înjurături la adresa unui candidat, selfie în cabină, vot contra sumei de 400 de ruble și alte încălcări raportate de Promo-LEX

Numeroase cazuri de transportare a alegătorilor în regiunea transnistreană, cazuri de vot în grup și fotografieri de buletine de vot. Misiunea de Observare Promo-LEX susține că au existat 326 de incidente raportate de către observatori până la 14:00. Echipa misiunii a Promo-LEX au fost prelucrate 196. AGORA vă prezintă mai jos cele mai neobișnuite sau grave încălcări. 

La mai multe secții de vot din Comrat erau persoane îmbrăcate în haine cu inscripția „Народный Антикризисный Штаб- НАШ”. În mai multe cazuri, poliția le-a solicitat să părăsească proximitatea secțiilor.

SV 1/163, Chișinău, Ciocana. În jurul orei 09:11, în incinta SV se aflau două persoane care spuneau alegătorilor ca poate să-i ajute să voteze. La observațiile președintelui BESV, persoanele respective au plecat.

În preajma podului Rîbnița-Rezina, observatorii au remarcat că toți alegătorii veniți din regiunea transnistreană au echipament de protecție (masca și mănuși) de același tip, iar mulți dintre aceștia au și pungi similare.

SV 37/14, regiunea transnistreană, Căușeni. La SV se prezintă alegători din regiunea transnistreană și întrebă pe membrii BESV unde pot lua banii pentru exprimarea votului. După ce membrii BESV le explică că pentru vot nu se dau bani, o parte din cetățeni pleacă fără a vota.

Autor:

Publicitate

SV 37/19, regiunea transnistreană, Căușeni, Fîrlădeni. Din discuție cu alegătorii din regiunea transnistreană sunt raportate cazuri de remunerare a alegătorilor din Bender cu câte 100 ruble, iar a celor din Tiraspol – cu câte 400 ruble.

SV 1/327, Federația Rusă, Moscova. Observatorul din partea unui partid a observat momentul de predare a banilor la o doamna care a ieșit din SV, de către o persoană necunoscută.

SV 18/54, Florești, Rădulenii Vechi. La ora 08:40, la o distanță de aproximativ 300 m de SV este o piață, cu 3 magazine alăturate. Observatorii au identificat că timp de circa 20 de minute, imediat ce ieșeau din SV, mai multe persoane intrau în magazine pentru a lua ce li se oferea. La ieșire, s-a observat că alegătorii respectivi nu aveau asupra sa careva cumpărături. La fiecare magazin este câte o persoană care analiza situația din împrejurimi și cine se apropie de localuri.

SV 1/54 Chișinău, Botanica. După ce un alegător a votat, observatorul din partea unui concurent electoral a ieșit împreuna cu alegătorul afară și i-a transmis bani (a observat bancnote de 100-200 lei). Acest caz a fost observat de un membru al BESV care a ieșit sa cumpere ceva de la magazinul din preajmă.

Numeroase cazuri de transportare organizată

SV 37/37, regiunea transnistreană, Rezina. Lângă Liceul Teoretic „Olimp”, unde se află sediul SV, au fost observate automobile personale care prin curse regulate transportă alegătorii din regiunea transnistreană.

SV 37/22 și 37/23, regiunea transnistreană, Criuleni. La podul de lângă Criuleni, au fost observate mai multe automobile care traversează podul de mai multe ori. În aceeași regiune se află un grup de combatanți care documentează procesul traversării podului de către cetățenii din stânga Nistrului.

SV 10/7 regiunea transnistreană, Căușeni. Observatorul a fost informat din mai multe surse că în fața sediului centrului multifuncțional din or. Căușeni, dintr-un microbuz coborau persoane transportate din regiunea transnistreană.

SV 37/10, regiunea transnistreană, Anenii Noi, Varnița. Sunt transportați organizat alegătorii la SV.

SV 37/38 și 37/39, regiunea transnistreană, Rezina. Au fost observate cel puțin 12 unități de transport care transportau organizat alegătorii, dintre care cel puțin două sunt microbuze (TMU 281, P041BH, P402CE, P703EA, P210BT, P529CO, P612cx, P747BE, P059CT, P377CE, T959ET (microbuz), P377CE (microbuz)).

SV 37/24 și 37/25, regiunea transnistreană, Dubăsari, Cocieri. Alegătorii din regiunea transnistreană sunt organizat transportați până la podul de la Cocieri. Ulterior aceștia coboară și se urcă în automobile mai mici, care au până la 7 locuri și sunt transportați la SV din Cocieri. Numerele de înmatriculare a automobilelor care transportă până la SV: У613уа98 (Federația Rusă), DB AH 203.

Autor:

SV 37/19, regiunea transnistreană, Căușeni, Fîrlădeni. La SV sunt multe automobile cu numere de înmatriculare transnistrene. Șoferii au făcut poze la SV pentru a avea dovezi că au adus oameni. Șoferii fac rotație la diferite SV, pentru a crea impresia că alegătorii vin singuri. Numerele de înmatriculare la mijloacelor de transport care transportă cetățeni: T885МТ, T212TT.

SV 11/26, Cimișlia, Hîrtop. La 12:20, în preajma SV a fost observat un microbuz din care au coborât circa 12 persoane și sau îndreptat spre sediul SV pentru a vota. Numărul de înmatriculare: CM AI 116.

SV 37/20 și 37/21, regiunea transnistreană, Căușeni, Hagimus. De la vama din Bender este organizat transport pentru alegătorii din regiunea transnistreană. Alegătorii sunt transportați a câte 7-8 persoane într-un automobil până la localul SV. După ce localnici au observat acest proces, au încercat sa blocheze drumul de acces la SV. Printre ei se află și reprezentantul unui concurent electoral.

SV 37/17 și 37/18, regiunea transnistreană, Căușeni, Copanca. De la vama Copanca în mod organizat sunt transportați cetățeni din regiunea transnistreană în automobile a câte 5 persoane. Automobile fac câte mai multe curse și au adus aproximativ 30 de persoane. Numerele de înmatriculare: T723EX, VW Șaran 905, Mercedes Sprinter С097НТ.

SV 37/6, regiunea transnistreană, Anenii Noi, Gura Bîcului. Alegătorii din regiunea transnistreană au fost aduși organizat cu un microbuz. După mărturiile polițiștilor, care au stopat microbuzul, acest vehicul deja de 2 ori aducea organizat alegătorii.

SV 01/262, Chișinău, Sîngera. La ora 11.15, a fost observat un microbuz de culoare galbenă, model Mercedes Sprinter, număr de înmatriculare CKV 577 din care a coborât în jur de 9 persoane. Microbuzul nu avea nici o inscripție referitor la transportarea de persoane și fără semn de ruta regulata.

SV 26/9 Rezina, Bușăuca. Microbuz Ford Tranzit cu numărul de înmatriculare RZ AH 757, de culoare albă a fost văzută de două ori transportând alegători, la orele 10 și 11. LA ora 10 au fost transportați aproximativ 10 alegători, la ora 11- aproximativ 4 alegători. La volanul microbuzului se afla primarul localității. Unitatea de transport a fost văzută de 2 ori în preajma secției de votare.

De asemenea, Promo-LEX raportează 12 cazuri de prezență a materialelor de publicitate, afișaje sau panouri electorale din raza secției de votare.

SV 1/51 Chișinău, Botanica. O alegătoare de vârsta a treia a întrebat membrii BESV de ce în buletinul de vot nu este un politician și cum să voteze anume pentru el. Membrii BESV au informat doamna despre candidatul din partea candidatului cu anumite alegații publice de genul „a furat dar a și făcut ceva” făcând astfel agitație în favoarea candidatului respectiv. Într-un final, doamna a acceptat să meargă în cabina de vot și să voteze.

Autor:

SV 32/10 Ștefan Vodă, Cioburciu. La ora 11:24, un alegător, după ce și-a exercitat votul, a încălcat secretul votului, strigând că a votat un candidat. Persoana dată a părăsit SV după solicitarea Președintelui BESV.

SV 1/362, Italia, Pesaro Urbino. Pe ușa SV a fost postată o foaie A4 în care se transmitea un mesaj negativ unui candidat.

Autor:

Persoane decedate, înscrise în listele de alegători

SV 2/22, Bălți, or. Bălți. La ora 9.14, o alegătoare a depistat că în listele electorale figurează fiul ei decedat de 19 ani. La obiecția adusă președintele a informat-o despre procedura de excludere a fiului din listele electorale.

SV 1/51 Chișinău, Botanica. Un alegător și-a găsit în listele electorale fiica decedată de câțiva ani. Avea cu el certificatul de deces. Președintele BESV a informat alegătorul că nu poate opera modificări în listele electorale și că pentru a-și exclude fiica din listele electorale acesta urmează să se adreseze la ASP.

SV 01/035, Chișinău, Botanica. Un alegător a semnalat membrilor BESV, că în listele electorale a constatat prezența a unei persoane decedate (vecina).

SV 1/ 54 Chișinău, Botanica. O femeie a depistat în listă soțul său decedat. Președintele BESV a solicitat sa fie prezentat certificatul de deces, alegătorul a plecat, menționând că este în vârsta și astăzi nu se mai întoarce.

Consultări în grup

SV 16/27 Edineț, Chetroșica Nouă. La ora 9:55 în cabina de vot au intrat doi alegători (soț și soție) de vârsta a treia. Președintele le-a făcut observație dar alegători nu au reacționat la observație. Doamna a votat pentru ambii.

SV 01/029, Chișinău, Botanica. Trei alegători au votat în grup. Alegătorii se consultau reciproc pe cine să voteze. Membrii BESV s-au apropiat și le-au făcut observație de mai multe ori.

SV 1/ 105 Chișinău, Buiucani. A fost permis soției în etate să fie în apropierea soțului în etate, totuși când soțul vota, soția s-a apropiat si i-a dat indicații sa voteze „punctul 4”. Președintele si membrii BESV le-au făcut observație, dar ei deja votase.

SV 1/74 Chișinău, Buiucani. O doamnă în etate a intrat în cabina de vot cu o persoană, deși era însoțită de o altă persoană în vârstă. Membrii BESV au încercat sa intervină și le-au făcut observație.

SV 1/ 154 Chișinău, Ciocana. La ora 9.42, un alegător s-a apropiat de alt alegător, care vota în cabina de vot, cu indicația sa voteze candidatul Igor Dodon. BESV s-a sesizat și persoana a părăsit secția de votare.

Fotografierea buletinelor de vot

SV 37/3, regiunea transnistreană, Anenii Noi. Un alegător a făcut poză la buletinul de vot. Membrii BESV nu au observat incidentul respectiv.

SV 21/041 Ialoveni, Suruceni. Alegătorul a făcut o fotografie (selfie) în cabina de vot. Președintele BESV a rugat persoana să iasă din cabina de vot. Observatorul menționează că în această SV mai mulți alegători ies din cabină cu buletinul de vot demonstrativ încât este vizibil pentru alți participanți unde au aplicat ștampila

SV 01/253, Chișinău, Cricova. Un alegător a fotografiat buletinul său de vot după ce a votat, ca urmare un observator a sesizat președintele BESV. În urma solicitării, alegătorul a șters poza.

SV 01/054, Chișinău, Botanica. După ce a votat, un alegător a fotografiat buletinul său de vot și i-a făcut semn observatorului din partea candidatului independent Igor Dodon. Membrii BESV nu au reușit să ia măsuri pentru că alegătorul a ieșit grăbit din SV.

SV 01/035, Chișinău, Ghidighici. Un alegător a fotografiat buletinul său de vot. Președintele BESV s-a sesizat și a obligat alegătorul să șteargă poza și a verificat acest fapt personal.

SV 01/041, Chișinău, Botanica. Un alegător făcea poze cu incinta secției de votare, observatorilor, membrilor BESV, alegatorilor, inclusiv a încercat să își fotografieze buletinul de vot. Alegătorul a fost reținut de către poliție.

SV 01/029, Chișinău, Botanica. Un alegător a fotografiat buletinul său de vot după ce a votat. Membrii BESV nu au reușit să ia măsuri pentru că alegătorul a ieșit rapid din SV.

Nerespectarea măsurilor de protecție și prevenire COVID -19 – 25 cazuri

SV 28/4 Sîngerei, Sîngerei. A fost permisă intrarea în secția de votare la 2 persoane care au venit la ora 8.46 și respectiv 9.06, care au avut temperatura mai mare de 37. Alegatorilor nu le-a fost propus să scrie cerere pentru votarea la locul aflării. Președintele BESV nu s-a implicat.

SV 18/039 Florești, Izvoare. La ora 7:08 a fost permisă intrarea în SV de către operatori a alegătorului care nu avea mască. Președintele BESV nu era în SV. Nimeni din membrii BESV nu i-a oferit mască de protecție.

SV 18/15, Florești, Ciripcăuți. Membrii BESV nu respectă regulile de protecție împotriva COVID-19 – nu se poarta masca/se poarta incorect, cazuri de nepurtare a vizierei. Nu a fost posibila efectuarea corecta a termometriei din cauza nefuncționalității termometrului (a fost schimbat cu altul) și nu se respectă distanța socială.

SV 33/7 Taraclia, Tvardița. La 10.37 în SV a fost permis accesul a aproximativ 6 alegători fără masca de protecție.

Autor:

Mun. Chișinău – Alegătorii sunt telefonați de persoane care se prezintă ca fiind activiști a unui anumit partid și întreabă cetățenii dacă au votat deja. La întrebarea de unde au numărul de telefon, persoana care telefonează zice că listele sunt furnizate de partid.

SV 37/13, regiunea transnistreană, Căușeni. La 08:42, un alegător s-a prezentat la SV cu buletinul său și a soției și a solicitat să voteze și din numele acesteia. După ce a primit i s-a oferit un răspuns negativ, acesta s-a interesat cu cât va fi remunerat dacă votează. La informarea precum că nu se remunerează exprimarea votului, membrii BESV au colectat datele de identitate ale alegătorului și l-au întrebat de unde dispune de astfel de informații. Alegătorul a răspuns că a văzut la TV precum că poate primi 20 euro dacă votează în favoarea CI Igor Dodon. Persoana a refuzat „să voteze gratis” și s-a îndreptat către o altă SV, amplasată în aceeași clădire.

Citiți întreaga listă a încălcărilor aici.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal