Alegerea unui nou președinte al R. Moldova, văzută prin ochii presei străine: „Micuța națiune ex-sovietică a votat sub ochiul atent al Moscovei”

Alegerea unui nou președinte al R. Moldova, văzută prin ochii presei străine: „Micuța națiune ex-sovietică a votat sub ochiul atent al Moscovei”

Primul tur al alegerilor prezidențiale s-a încheiat, iar desfășurarea și rezultatele acestora a devenit subiect pentru presa străină care a venit cu diferite abordări. De exemplu, în primele rânduri ale articolului AFP scrie că „micuța națiune ex-sovietică a votat sub ochiul atent al Moscovei”, iar Euronews se întreabă dacă „ar putea regiunea transnistreană sprijinită de Rusia să schimbe alegerile Moldovei pentru Igor Dodon?”.  Asta în timp ce presa rusă anunță direct că Igor Dodon a pierdut în fața Maiei Sandu. 

Micuța națiune ex-sovietică a votat sub ochiul atent al Moscovei, care dorește ca țara să rămână pe orbită pe fondul crizelor politice și de securitate de la frontierele Rusiei. Totuși, Maia Sandu a câștigat 35 la sută din voturi împotriva rivalului Igor Dodon cu 33 la sută, iar rezultatul indică un concurs strâns în turul doi al alegerilor prezidențiale care se va desfășura la data de 15 noiembrie curent, scrie AFP.

În același timp, presa din Rusia, precum tvrain.ru, news.ru, kommersant.ru, anunță tranșat că Igor Dodon a pierdut în fața Maiei Sandu.

Publicitate

Astfel, în primele rânduri, acestea scriu că fostul prim-ministru al Republicii Moldova Maia Sandu câștigă 35,61% din voturi la alegerile prezidențiale în urma procesării a 99,11% din procese verbale și este mai mult decât indică din rezultatele actualului șef de stat Igor Dodon care a câștigat 33,01%, din sufragii.

La fel, tvrain.ru nu uită să menționeze că Renato Usatîi, care a ocupat locul trei, a fost arestat în lipsă în Rusia. În aprilie 2020, a fost pus în căutare internațională, acuzat că a retras ilegal peste 500 de miliarde de ruble din Rusia.

De altfel, presa din România scrie că alegerile prezidențiale din țara noastră s-au soldat cu o surpriză de proporții. Cel puțin asta anunță digi24, care scrie că anume candidata opoziției, Maia Sandu, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. Asta după ce inițial a fost clasată pe locul al doilea la votul din țară, scorul s-a modificat simțitor după ce Comisia Electorală Centrală a început să proceseze și rezultatele votului din diaspora. De asemenea, se menționează că acest succes se datorează în mare parte votului venit din diaspora. „În voturile diasporei, Igor Dodon nici măcar nu este pe locul al doilea, ci s-a clasat abia al treilea. Pe locul al doilea este Renato Usatîi, actualul primar din Bălți, un candidat controversat, populist, dar care și-a făcut campanie cu un discurs anti-Dodon”, scriu jurnaliștii.

Vezi aici: 100% din voturi, procesate. Iată care sunt rezultatele preliminare finale ale alegerilor prezidențiale din turul I

În același timp, Euronews aduce în discuție tema și influența participării locuitorilor din partea stângă a Nistrului asupra rezultatelor alegerilor prezidențiale, iar jurnaliștii se întreabă dacă ar putea regiunea transnistreană sprijinită de Rusia să schimbe alegerile Moldovei pentru Igor Dodon.

„Nu este o surpriză că atunci când transnistrenii moldoveni votează, tinde să fie pentru Dodon și aliații săi. Mai puțin surprinzător faptul că Dodon este deschis cu privire la drepturile moldovenilor care trăiesc în Transnistria să li se ofere posibilitatea de a vota, la fel cum poate un milion de moldoveni care trăiesc în altă parte a lumii.

De cealaltă parte, provocatorul prezidențial pro-european al Moldovei a venit din spate pentru a-și asigura luni o conducere-surpriză împotriva liderului actual pro-rus, sugerând o rundă strânsă la sfârșitul acestei luni”.

Între timp, au fost procesate 100% din voturi. Astfel, pentru candidata PAS, Maia Sandu, au votat 36,16% din alegători, iar pentru candidatul independent Igor Dodon - 32,61%.

La fel, în urma procesării tuturor proceselor verbale din cele 2.143 de birouri electorale, rezultatele arată că pe a treia poziție în cursa prezidențială se află candidatul Partidului Nostru, Renato Usatîi, care a strâns 16,90% din sufragii după care urmează Violeta Ivanov(PS) cu 6,49%, Andrei Năstase(PPDA) - 3,26%, Octavian Țîcu (PUN)- 2,01%, Tudor Deliu (PLDM)- 1,37%, Dorin Chirtoacă(MPU) - 1,20%.

Alegerile prezidențiale au avut loc în seara zilei de 1 noiembrie curent, iar câștigătoarea primul tur al scrutinului e candidata PAS, Maia Sandu. Totuși, rezultatele arată că urmează să fie organizat peste două săptămâni al doilea tur al alegerilor prezidențiale.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal