Copii vor învăța de la distanță și a doua zi după turul doi. Ce spune Chicu despre următoarea etapă a prezidențialelor

Copii vor învăța de la distanță și a doua zi după turul doi. Ce spune Chicu despre următoarea etapă a prezidențialelor

„Țara nu doar cu alegeri trăiește”, a început discursul său prim-ministrul Ion Chicu, după întrevederea cu președintele în exercițiu Igor Dodon și președinta Parlamentului Zinaida Greceanîi. Totuși, Chicu a mulțumit ulterior cetățenilor care au ieșit la vot, funcționarilor electorali și observatorilor, dar și a dat câteva detalii despre organizarea celui de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc, cel mai probabil, pe 15 noiembrie. Astfel, potrivit lui Chicu, elevii și picii de grădiniță vor activa la distanță a doua zi după desfășurarea celui de-al doilea tur, pentru ca în instituțiile de învățământ care au servit drept secții să se facă dezinfectare.

„Țara nu doar cu alegeri trăiește. Dar totuși vreau să mulțumesc cetățenilor care ieri, care în pofida ploii și toamnei au venit, au rezistat și au îndeplinit datoria civică. Din suflet vă mulțumesc că am trecut prima probă a acestui examen. Mulțumesc funcționarilor electorali care și-au îndeplinit misiunea cu brio.Mulțumesc și observatorilor”, a spus Chicu.

Premierul s-a referit și la organizarea logistică a celui de-al doilea tur.

Publicitate

„Din ceea ce vedem, vom avea turul doi. Guvernul va acorda CEC-ului susținere pentru organizarea alegerilor. Va fi același număr de secții, vom continua să discutăm cu guvernele țărilor în cauză să asigure accesul cetățenilor, dar restricțiile COVID-19 progresează și apar unele probleme. Am vorbit și astăzi cu MAEIE astfel încât toate problemele eventuale să fie soluționate, astfel încât pentru 15 noiembrie să avem o prezență mare, să putem finaliza acest examen responsabil și să revenim cu toată țara la viața cotidiană normală și să aplicăm rezultatele votului”, a punctat Chicu.

Guvernul are de gând să procedeze similar turului întâi cu cele 754 de instituții de învățământ care servesc drept secții de vot.

„Pentru turul doi vom aplica același algoritm – vom avea a doua zi învățământ la distanță”, a precizat Chicu.

În condițiile Codului electoral, în cazul în care niciunul dintre candidaţii la funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova nu a întrunit cel puţin jumătate din voturile alegătorilor care au participat la alegeri, se organizează al doilea tur de scrutin pentru primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea descreşterii numărului de voturi obţinute în primul tur.

Al doilea tur de scrutin are loc la 2 săptămâni de la data primului tur de scrutin, data fiind stabilită de CEC.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal