Singura fermă de păstrăv, un cuptor fermecat și medicină performantă - la Nordul Moldovei (VIDEO)

Singura fermă de păstrăv, un cuptor fermecat și medicină performantă - la Nordul Moldovei (VIDEO)

Raionul Ocnița se poate mândri cu unica fermă de păstrăv de pe întreg teritoriul Republicii Moldova. În Naslavcea - cea mai nordică localitate din țară, deja de câțiva ani crește cu succes păstrăvul curcubeu. Ferma este situată pe o câmpie pitorească în care au fost construite mai multe bazine. Familia Bîrlădeanu a adus icrele din Polonia, iar peștele este hrănit doar cu mâncare ecologică din Europa.

„Totul s-a pornit de la livadă. Noi am căutat sursă de apă pentru irigare. Astfel noi am găsit această sursă în zona respectivă, am creat rezervoare de acumulare a apei, în rezultat am pornit afacerea cu păstrăvul”, povestește Dumitru Bîrlădeanu.

Peștele de munte s-a adaptat ușor la condițiile climaterice specifice nordului Moldovei. Iar acum, datorită susținerii Uniunii Europene, în cadrul programului implementat de Solidarity Fund PL în Moldova, pe teritoriul fermei se construiește o agropensiune și o zonă de camping pentru turiștii locali și nu numai.

Publicitate

„Cel mai important în tot acest lucru e că suntem susținuți, noi suntem observați, suntem motivați și cred că de la asta se începe”

Dumitru Bîrlădeanu

Autor:

...

”Un rol foarte important la programul Solidarity Fund este asocierea noastră ca mediu de afaceri raion, administrații locale și organizații non-guvernamentale ca noi să comunicăm între noi, să ne asociem, să ne ajutăm unul pe altul, să ne învățăm unul pe altul și să înțelegem că noi nu suntem singuri, când înțelegi că raionul are perspectivă evident că apar alte puteri, idei și cum voi ați văzut și realizări.

„Când eram departe de casă, tot timpul cuvântul casă, cuvântul dor erau două lucruri care mi-au lipsit destul de mult”

Aliona Rusu

Autor:

Nimic nu se compară cu gustul plăcintelor calde tocmai scoase din cuptor. Din acest motiv, Aliona Rusu, după mulți ani petrecuți peste hotare, s-a întors în localitatea natală, Sauca, raionul Ocnița. Din totdeauna și-a dorit să revină acasă și să facă lucruri frumoase pentru consăteni.

„Primii pași au fost ca să ne ocupăm de turism și agrement, turism anume în zonele rurale. În câteva luni am reușit și am cumpărat minimarketul din sat care este spațiul actual. Aici am hotărât să deschidem, cu gândul la consăteni, cu gândul la satul nostru, un local unde am putea sărbători chiar și cele mai mici evenimente”, spune Aliona Rusu.

În cuptorul fermecat de la Sauca, bucatele tradiționale sunt pregătite fără conservanți sau adaosuri, doar cu sare și piper.

...

În zonele rurale, accesul la medicină de calitate este mai mult decât o necesitate. Soții Violeta și Eduard Maniuc au studiat stomatologia și au deschis, în orașul Sîngerei un cabinet de imagistică dentară dotat cu utilaj modern, atât de necesar.

„Medicina trebuie să fie într-o continuă creștere, dezvoltare și trebuie să fie accesibilă populației. Startup-ul afacerii noastre a fost posibil prin accesarea unui grant din partea ODIMM, programul PARE 1+1, astfel am procurat utilajul modern. Este un ortopantomograf digital și am început prestarea de servicii. Un astfel de aparat nu era la noi în raion însă el este indispensabil în munca de zi cu zi a medicului stomatolog de asta și a fost necesară procurarea acestuia.

Cabinetul stomatologic este înregistrat la Incubatorul de Afaceri din raionul Sîngerei și locuitorii din zonă, oricând, pot apela la serviciile acestuia.

„Până la lansarea serviciului respectiv, pacienții erau nevoiți să se deplaseze în municipiul Bălți pentru efectuarea unei astfel de investigații. Noi deservim întregul raion Sîngerei și o parte a populației din raionul Telenești.

Campania UE pentru Moldova rurală își propune să reflecte rezultatele și schimbările aduse în zonele rurale cu sprijinul Uniunii Europene. Pentru că una dintre direcțiile principale de asistență ale UE vizează creșterea nivelului de trai a cetățenilor din mediul rural, prin dezvoltarea infrastructurii, agriculturii și ocuparea forței de muncă, transformându-le în zone atractive pentru cetățeni.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal