Judecătorii nu vor putea fi evaluați. Asta după ce Colegiul de evaluare a performanțelor judecătorilor și Colegiul pentru selecția și cariera judecătorilor au devenit nefuncționale

Judecătorii nu vor putea fi evaluați. Asta după ce Colegiul de evaluare a performanțelor judecătorilor și Colegiul pentru selecția și cariera judecătorilor au devenit nefuncționale

Judecătorii nu vor putea fi evaluați. Asta după ce Colegiul de evaluare a performanțelor judecătorilor și Colegiul pentru selecția și cariera judecătorilor au devenit nefuncționale, întrucât mandatele unor membri au expirat la sfârșitul lunii octombrie, iar alți membri nu au fost încă selectați.

Astfel, în cadrul Colegiului pentru selecția și cariera judecătorilor au expirat mandatele exercitate de Nicolae Craiu și Liliana Catan, de la Curtea Supremă de Justiție și Mihail Macar, de la Judecătoria Hîncești. A devenit vacantă și funcția de membru al Colegiului care i-a revenit, în 2016, lui Alexandru Gheorghieș, de la Curtea de Apel Bălți. Magistratul a renunțat la atribuții o dată cu alegerea în calitate de membru a Consiliului Superior al Magistraturii, funcție la care ulterior, la fel, a renunțat, a scris bizlaw.

Prin urmare, în prezent, cu drepturi depline în cadrul Colegiului au rămas doar cei trei reprezentanți ai societății civile. Este vorba despre Valeriu Baeșu, Alexandru Sosna și Feodor Bria. Potrivit normelor legale, mandatul membrului Colegiului pentru selecţie este de patru ani. Un membru al colegiului nu poate fi ales sau numit pentru două mandate consecutiv.

O situație similară este în cazul Colegiului pentru evaluarea performanțelor judecătorilor, unde a expirat mandatele exercitate de doi magistrați: Nelea Budăi, de la Curtea de Apel Chișinău și Dumitru Gherasim, de la Judecătoria Bălți. Totodată, este vacantă o funcție de membru din rândul magistraților de la Curtea Supremă de Justiție. Alți patru membri continue să-și exercite mandatul, Totuși, legislația spune că sedinţele Colegiului sunt deliberative dacă la ele participă cel puţin cinci membri. În cadrul Colegiului, cu drepturi depline, sunt doi magistrați: Iurie Diaconu, de la Curtea Supremă de Justiție, Ion Talpă, de la Curtea de Apel Bălți și doi reprezentanți ai societății civile: Oxana Rotari și Elena Demian.

Funcțiile vacante urmau să fie suplinite în cadrul ședinței extraordinare a Adunării Generale a Judecătorilor, care trebuia să se desfășoare în data de 23 octombrie. În concurs s-au înscris opt magistrați pentru a ocupa cele două funcții vacante în Colegiul de evaluare și șase candidați pentru cele patru funcții vacante în Colegiul pentru selecție. Totuși, din cauza condițiilor epidemiologice, reuniunea magistraților a fost anulată.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal