„Prima rundă a fost organizată de o manieră profesionistă, în pofida provocărilor apărute în contextul pandemiei. A fost o campaniei competitivă în care alegătorii au avut alternative politice distincte, deși au fost și anumite insinuări privind cumpărarea voturilor”, susține Corien Jonker, șeful misiunii ODIHR.
Observatorii au concluzionat că au existat anumite informații cu privire la transportarea organizată a alegătorilor ceea ce a condus la blocarea drumurilor și tensiunilor. Acest fapt a cauzat blocarea circulației alegătorilor. Despre asta a menționat duminică și șeful adjunct al IGP, Marin Maxian. Acesta a spus că poliția s-a autosesizat și cu privire la transportarea alegătorilor la secțiile de votare. Mai exact, în cazul a 115 cazuri,dintre care 109 se află în examinare, iar șase cazuri s-au dovedit a fi false.
„Mass-media sunt afiliate politic și sunt controlate direct sau indirect, fiind sponsorizate de forțe politice. Acest lucru este unul negativ, deoarece a influențat politica editorială a redacțiilor și calitatea jurnalismului”, a mai spus Corien Jonker, șeful misiunii ODIHR.
Misiunea de observare a alegerilor limitate a ODIHR în Moldova a început la 23 septembrie, cu o echipă de zece membri cu sediul la Chișinău și 22 de observatori dispersați în toată țara.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.