
În plină campanie pentru turul doi, Dodon cere PG să deschidă dosare penale pentru „blocarea accesului la vot al cetățenilor din Transnistria”
Președintele în exercițiu Igor Dodon, aflat în plină campanie electorală pentru turul doi al prezidențialelor, insistă ca Procuratura Generală să deschidă dosare penale pentru „blocarea accesului cetățenilor R. Moldova din stânga Nistrului” spre secțiile de vot. Mai mult, Dodon, care a lansat o serie de acuzații dure la adresa contracandidatei sale Maia Sandu, a acuzat-o și de intenția de a „duce țara la conflict, ca în anii 1990”.
・
„Nu trebuie să numiți separatiști oamenii care trăiesc în Transnistria și Găgăuzia, așa cum face Maia Sandu și membrii partidului său. Asta am văzut două zile în urmă. Cu așa declarații, Maia Sandu poate duce țara la noi conflicte, ca la începutul anilor 90. Erau și atunci așa... am vrut să-i numesc urât – „naziști” – care făceau declarații din astea. Vreți să faceți destabilizări în R. Moldova?”, a acuzat Dodon.
Candidatul a cerut „urgent” Procuraturii Generale să deschidă dosare penale pe numele celor care „blocau accesul cetățenilor R. Moldova din stânga Nistrului, care voiau să voteze”.
„E vorba inclusiv de deputați ai Parlamentului, vicepreședinte de Parlament. E un precedent foarte periculos. Trebuie de deschis dosare penale, așa cum se făcea 10-15 ani în urmă, când erau blocate secțiile noastre de către așa-zisele autorități de la Tiraspol. Atunci PG a deschis dosare penale. De ce acum nu se deschid dosare? Și astea sunt impedimente!”, a spus Dodon în cadrul unui briefing de presă.
AGORA a solicitat o reacție a formațiunii PAS la discursul lui Igor Dodon. Formațiunea a promis că va reveni cu o declarație în scurt timp.
Reamintim că în dimineața zilei de 1 noiembrie, poliția a documentat câteva cazuri de tentative de blocare a traseelor spre secțiile de votare. Printre localitățile vizate se numără: Florești, Dubăsari, Rezina și Bender. Inspectorii de patrulare și inspectorii ANTA au documentat cazurile, au fost ridicate plăcuțele de înmatriculare ale unităților de transport, iar deplasarea lor ulterioară a fost interzisă.
Totodată, observatorii Promo-LEX au raportat numeroase cazuri de transportare organizată a alegătorilor din stânga Nistrului, lucru interzis de Comisia Electorală Centrală.