Alegeri SUA: Care este legătura dintre candidatul învingător și evoluția dolarului și ce pronosticuri au economiștii cu privire la moneda americană

Alegeri SUA: Care este legătura dintre candidatul învingător și evoluția dolarului și ce pronosticuri au economiștii cu privire la moneda americană

Soarta dolarului american ar putea fi influențată de candidatul care va obține victorie în lupta pentru fotoliul de la Casa Albă. O spun analiștii economici din SUA, citați de Reuters. Potrivit sursei citate, investitorii se aşteaptă ca o victorie a lui Joe Biden să afecteze evoluţia monedei americane, în contextul politicilor pe care le-ar putea demoara fostul vicepreședinte și  pe care investitorii le consideră negative pentru dolar.

Pe de altă parte, un potențial nou mandat pentru Donald Trump ar veni cu multă incertitudine pentru dolar. Analiștii economici iau în calcul atitudinea războinică faţă de China.

Astfel, principalul factor care va influenţa dolarul pe termen lung este diferenţialul de dobândă. Ani la rând moneda americană a fost susținută de dobânzile mai mari ale SUA comparativ cu cele ale altor state, dolarul fiind prima alegere a investitorilor care își doreau randamente înalte.

Totul până în acest an, când dobânzile au scăzut până aproape de cota zero, pe fundalul crizei pandemice.

Însă acest avantaj s-a redus în 2020, când Rezerva Federală a scăzut dobânzile până la un nivel apropiat de zero, pentru a combate consecinţele economice ale pandemiei.

Pe pieţele futures poziţiile care reprezintă vânzarea activului financiar împotriva dolarului se situau săptămâna trecută la 26,46 miliarde de dolari, după ce în luna august au atins 34,07 miliarde de dolari, cel mai ridicat nivel din ultimii nouă ani. Totuși, spun experții, tabloul aparent pesimist ar putea genera şi câştiguri dacă o schimbare va forţa investitorii să renunţe brusc la pariuri. Printre opțiunile vociferate până acum sunt incertitudinile care ar putea apărea în cazul unui rezultat contestat al alegerilor o victorie a lui Trump sau un guvern divizat, care să conducă la un pachet de stimulente fiscale mai mici.

AGORA precizează că Donald Trump a criticat poziţia puternică a dolarului pe perioada mandatului său, susţinând că acest lucru conferă altor state un avantaj competitiv incorect.

Precizăm că, în prezent, dolarul este cu 9% sub nivelul din luna martie şi este pe cale să înregistreze cel mai prost an de după 2017.

Pe 3 noiembrie americanii își aleg, din nou, președintele. Pe lângă președinte, americanii vor alege cei 435 de membri ai Camerei Reprezentanților și o parte dintre senatori. Rezultate parțiale și exit-poll-urile vor începe să apară începând cu seara și pe parcursul nopții de 3 noiembrie și dimineața zilei de 4 noiembrie.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal