Chirtoacă îi cere CEC-ului să-l excludă pe Dodon din turul doi, „pentru implicarea bisericii în campania electorală”

Chirtoacă îi cere CEC-ului să-l excludă pe Dodon din turul doi, „pentru implicarea bisericii în campania electorală”

Liberalul Dorin Chirtoacă, fost candidat la funcția de șef al statului, i s-a adresat Comisiei Electorale Centrale (CEC) cerându-i excluderea concurentului Igor Dodon din cursa pentru prezidențiale, în turul doi. Drept argument, Chirtoacă invocă „implicarea (n.r. - de către Dodon) bisericii în campania electorală” și face referire la un material de presă, potrivit căruia Dodon ar fi fost în vizită la Mitropolia Moldovei, pe 3 noiembrie, unde ar fi asistat la o serbare.

„Prin prezenta, cerem Comisiei Electorale Centrale (CEC) anularea înregistrării candidatului Igor Dodon, și excluderea acestuia din cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 15 noiembrie. Astfel, deja în turul al doilea de scrutin, Dodon continuă să încalce legea, și să folosească susținere interzisă și mijloace nedeclarate. Pe dată de 3 noiembrie, Igor Dodon s-a întâlnit cu mitropolitul Moldovei, IPS Vladimir la sediul Mitropoliei Moldovei”, susține Chirtoacă, făcând referire la un material TV8, din care reiese că Dodon ar fi fost prezent la un eveniment la Mitropolia Moldovei.

De menționat că Dodon nu a comentat presupusa vizită, purtătoarea de cuvânt a campaniei sale electorale a spus că nu este la curent, iar reprezentanții Mitropoliei nu au răspuns la apelurile telefonice.

Chirtoacă susține că Dodon „a oferit bani 2000 - 3000 de euro sau 40.000 - 60.000 de lei, în campania electorală pentru alegerile din 1 noiembrie, direct în mâna preoților cu ocazia vizitelor făcute în satele R. Moldova”. Totuși, liberalul nu prezintă vreo dovadă în acest sens.

El a cerut CEC anularea înregistrării lui Igor Dodon și excluderea acestuia din cursa electorală, în baza a patru articole din Codul Electoral.

Deocamdată, CEC nu a oferit un răspuns la sesizarea lui Dorin Chirtoacă, iar Igor Dodon nu a comentat gestul liberalului.

În condițiile Codului Electoral, în cazul în care niciunul dintre candidaţii la funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova nu a întrunit cel puţin jumătate din voturile alegătorilor care au participat la alegeri, se organizează al doilea tur de scrutin pentru primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea descreşterii numărului de voturi obţinute în primul tur.

Al doilea tur de scrutin are loc la 2 săptămâni de la data primului tur de scrutin, data fiind stabilită de CEC.

În primul tur, pentru candidata PAS, Maia Sandu, au votat 36,16% din alegători, iar pentru candidatul independent Igor Dodon - 32,61%.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal