„Ura și violența naște dezbinare”. Avocatul Poporului condamnă atacul lui Dodon în adresa diasporei

„Ura și violența naște dezbinare”. Avocatul Poporului condamnă atacul lui Dodon în adresa diasporei

Avocatul Poporului condamnă cu fermitate utilizarea discursului de instigare la ură a președintelui în exercițiu, Igor Dodon, cu privire la rezultatele alegerilor din diasporă. Acesta susține că mesajul dur transmis de șeful statului a fost în egală măsură denigratoare, ofensatoare și instigatoare la ură față de moldovenii stabiliți permanent sau aflați temporar peste hotarele țării.

„Incitarea la violență, insultarea unor grupuri de persoane, propagarea unor stereotipuri în discursuri publice sunt inacceptabile, mai ales când acestea sunt lansate de politicieni, înalți demnitari în stat. Este regretabil faptul că, sfidându-se repetat normele și standardele naționale și internaționale din domeniul drepturilor omului, în mesajele către public a fost de asemenea admis un discurs umilitor, discriminatoriu și pe criteriu de orientare sexuală, încercându-se în acest mod exploatarea prejudecăților și stereotipurilor unor membri ai societății”, susține ombudsmanul Mihail Cotorobai.

Un președinte de țară care se dorește a fi al tuturor trebuie să unească nu să dezbine, susține avocatul poporului.

„Pe de altă pare, șeful unui stat cu aspirații democratice europene trebuie să prezinte un model de atitudine respectuoasă față de demnitatea umană, drepturile și libertățile omului, indiferent de rasă, culoare, origine etnică, națională sau socială, cetățenie, sex, gen, limbă, religie sau credințe religioase, opinii politice, dizabilitate, orientare sexuală, identitate de gen, stare de sănătate, vârstă și stare civilă”, a dăugat Cotorobai.

Mihai Cotorobai amintește că, în Raportul ECRI de monitorizare a Republicii Moldova în cadrul celui de-al cincilea ciclu, adoptat în iunie 2018, autorităților moldovenești li se recomandă să condamne discursul de ură și promovarea acestuia de către politicieni și înalți oficiali, iar partidelor politice - să adopte coduri de conduită care să interzică utilizarea discursului de incitare la ură.

Precizăm că, candidatul la șefia statului, Igor Dodon, deși a felicitat-o pe Maia Sandu pentru faptul că a ieșit în turul întâi al alegerilor, acesta a criticat dur rezultatele alegerilor din diasporă. Președintele în exercițiu susține că votanții de peste hotare „Reprezintă un electorat paralel al R. Moldova”. Cât despre rezultatele din interiorul țării, Dodon se arată ferm convins că susținătorii de centru-stânga reprezintă majoritatea.

Amintim că Dodon și Sandu urmează să se confrunte în al doilea tur al alegerilor prezidențiale.

Publicitate

În primul tur, pentru candidata PAS, Maia Sandu, au votat 36,16% din alegători, iar pentru candidatul independent Igor Dodon - 32,61%.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal