Pentru a înțelege felul în care plasticul devine unul dintre cei mai periculoși inamici ai omenirii, trebuie să înțelegem originile acestuia. Istoria produselor din plastic începe în rafinării. Plasticul se formează prin alăturarea chimică a moleculelor de gaz și petrol pentru a crea monomeri. Apoi, acești monomeri formează lanțuri de polimeri pentru a crea plastic sub forma a milioane de granule.
Granulele se topesc în uzinele de fabricare și sunt turnate în forme diverse: pungi, sticle etc. Sticlele, de exemplu, sunt umplute cu diverse lichide carbogazoase sau necarbogazoase, apoi sunt împachetate, livrate, cumpărate, deschise, consumate și aruncate la tomberon.
De acolo, deșeurile din plastic fie sfârșesc la groapa de gunoi, fie plutesc pe un pârâu îngust, care se revarsă într-un râu, care la rândul lui se revarsă în mări și oceane. După luni de plutire, deșeurile se îndreaptă spre un vârtej masiv, cunoscut sub numele de Marea Insulă de Gunoaie din Pacific - o zonă de acumulare a unei multitudini de deșeuri de plastic, care constituie o sursă majoră de poluare în lanțul trofic al viețuitoarelor din Oceanul Pacific cu afectarea zonelor de pescuit.

Această „insulă” a fost descoperită în anul 1997, are de două ori mărimea statului american Texas. În Oceanul Planetar există în total cinci astfel de „insule”, de diferite dimensiuni. În fiecare dintre ele poluanții transformă apa într-un mediu extrem de periculos: păsările se bloghează printre deșeuri și la fel ca animalele, confundă bucățile de plastic colorat cu potențiala sursă de hrană. Plasticul le dă impresia de sațietate, astfel murind de foame. Toxinele din plastic sunt transmise cu ușurință mai departe în lanțul trofic.
Bucățele colorate de plastic sunt înghițite de peștii lanternă; peștii lanternă sunt mâncați de calamari; calamarii sunt ingerați de toni, iar tonul este mâncat de oameni.
Majoritatea plasticului nu este biodegradabil, ceea ce înseamnă că se va descompune în bucăți tot mai mici, numite microplastic, care vor exista veșnic pe pământ.
*Autoare: Nicoleta Stavila, studentă SSAJ
Sursa: Story of stuff
Vezi și aceste știri

Capacele și sticlele de plastic - sursă de creativitate. O femeie din raionul Drochia și-a decorat curtea într-un mod original (VIDEO)

Cum ar fi viața fără pungi de plastic? Torbele textile sunt o alternativă
