Pensionari, profesori sau membri de partid: Cine sunt sponsorii campaniei electorale a primului tur de scrutin și ce sume au donat

Pensionari, profesori sau membri de partid: Cine sunt sponsorii campaniei electorale a primului tur de scrutin și ce sume au donat

Campania electorală a celor opt candidați pentru primul tur al scrutinului prezidențial a fost finanțată cu milioane de lei din partea donatorilor. În cazul unora, sumele vin de la simpli angajați- profesori, contabili sau angajați ai întreprinderilor, care au ales să donezi valoarea unui salariu. Pe listele prezentate la Comisia Electorală Centrală sunt trecuți și pensionari în cazul unor candidați. Alții au fost susținuți de membri de partid. Ce sume raportează cei opt concurenți electorali și ce zic donatorii, a investigat Ziarul de Gardă.

Liderul Partidului Nostru (PN) - candidatul cu cele mai multe donații în această campanie electorală

Pentru susținerea lui Renato Usatîi au fost colectați aproape 8,8 milioane de lei, donatorii fiind în mare parte, simpli cetățeni, care au scos din buzunare sume deloc modeste: profesori, educatori, contabili, vânzători sau șoferi sau funcționari care activează la întreprinderile municipale din Bălți.

Administratorul Întreprinderii Municipale „Asociația Piețelor din Bălți” a donat 23,5 mii de lei, iar sume similare au fost donată de contabili, controlori, experți și șefi de piață. Una dintre donațiile care se evidențiază, aparține unei femei cu funcția de măturătoare care ar fi donat 23,8 mii de lei. 

Unii profesori din Bălți au donat chiar și câte 15 mii de lei. Viorica Călăraș, profesoară la Liceul Teoretic „Gh. Coșbuc”, a scos din buzunar 10 mii de lei, sumă ce corespunde cu salariul lunar al acesteia. Ea spune că a decis să doneze pentru că își dorește o schimbare.

Tot printre donatori este Ludmila Șuiu, angajată în calitate de îngrijitoare de încăperi la Palatul municipal de cultură din Bălți. Întrebată dacă a făcut vreo donație în această campanie, femeia a crezut că i se cere acum să facă o donație, așa că a spus că nu își permite așa ceva: 

„În acest moment nu am bani pentru mâncarea copiilor. Sunt bugetară și am doi copii școlari. Am un salariu de 2 mii de lei și îmi vin 600 de lei doar pentru energia electrică”, a spus Ludmila Șuiu. 

După precizarea întrebării despre donația făcută deja în campania electorală, femeia a spus că a decis să îl susțină pe Renato Usatîi pentru că el „a făcut tare multe” și a spus că nu regretă acest lucru: „Am vrut ca el să devină președintele nostru pentru că el a promis că va mări salariile. Mi-am zis că mai bine să dau acum 2 mii de lei, ca pe urmă să câștig mai mult”.

Violeta Ivanov a beneficiat în campania electorală de donații și de servicii de 3,3 mil. de lei

La începutul campaniei, din cauza unei probleme cu deschiderea contului electoral,candidata Partidului Șor a primit din partea susținătorilor săi doar donații sub formă de bunuri și servicii în valoare de circa 1,2 milioane de lei. O mare parte dintre cei care au decis să o susțină în debutul campaniei au fost angajați ai magazinelor sociale.

După deschiderea contului electoral, candidata a raportat la CEC, pentru două săptămâni consecutive, donații în valoare de circa 2 milioane de lei, primite de la circa 300 de persoane. 

Analiza datelor rapoarte la CEC arată însă că aproximativ 220 dintre acești donatori sunt pensionari și șomeri. Cei 69 de pensionari și 96 de șomeri au susținut-o financiar pe Violeta Ivanov cu sume cuprinse între 2 mii de lei și 20 de mii de lei. 

„De unde să iau bani? Sunt la grupă și fiul meu este bolnav acasă. De unde să iau eu 5 mii de lei? Am 200 de lei care mi-au rămas până la data de 6 noiembrie. Eu o știu pe Violeta Ivanov și sunt susținătoarea ei, dar niciodată nu am donat, pentru că eu nu am bani”,  a spus pensionara Maria Cavaljiu, care figurează în lista donatorilor. La fel nedumeriți de sumele raportate s-au arătat și alți pensionari.

Igor Dodon declară donații de circa 2,8 milioane

Campania electorală a candidatului independent la funcţia de preşedinte a fost finanţată de circa 348 de persoane, care au donat sume cuprinse între 3 şi maximum 13,2 mii de lei.  Spre deosebire de ceilalți doi pretendenți la funcția de președinte al R. Moldova, pentru Igor Dodon au donat, în mare parte, colegii de partidul PSRM sau persoane afiliate formațiunii. 

Astfel, 30 din cei 37 de deputați din fracțiunea PSRM și-au manifestat suportul financiar pentru Igor Dodon, contribuind cu donații care variază între 4,8 mii de lei și 9,9 mii de lei. 

Cele mai semnificative donații au fost oferite de către legiuitorii Chiril Tatarlî și Fiodor Găgăuz care au donat câte aproximativ 9,9 mii de lei, iar deputații Alexandr Nesterovschi și Adela Raileanu au finanțat campania lui Dodon cu câte 9,8 mii de lei.

Totodată, pe listele donatorilor sunt înscriși zeci de președinți și vicepreședinți de raioane, dar și primari, toți afiliați PSRM, din majoritatea raioanelor în care au câștigat socialiștii la alegerile locale generale din octombrie 2019. 

De asemenea, zeci de actuali și foști consilieri municipali, dar și locali, care figurează pe listele partidului, l-au susținut financiar pe Dodon.

Totuși, cei mai generoși donatori ai candidatului sunt Oleg Ciornîi, trecut pe liste ca și „consilier”, care a făcut donații, din salariu, în valoare de 13,2 mii de lei.

O donație cu aceeași valoare a făcut și Elena Bratunova, trecută pe listă ca și „contabil”. La parlamentarele din 24 februarie 2019, aceasta a figurat în calitate de candidată la funcția de deputat pe lista PSRM.

În rapoartele săptămânale prezentate la CEC, atât deputați PSRM cât și președinți de raioane, primari sau consilieri, toți afiliați PSRM, au făcut donații în aceeași zi. De exemplu, în săptămâna a doua, 16 deputați PSRM, 7 consilieri PSRM din cadrul Consiliul Municipal Chișinău (CMC) și 14 președinți de raion ai partidului, au contribuit financiar pentru campania electorală a lui Igor Dodon, donând toți pe 6 octombrie. În cea de-a treia săptămână, din cele 28 de persoane care figurează pe liste, 13 sunt deputați PSRM și alți 6 sunt consilieri PSRM din CMC. Toți au donat pe 15 octombrie.

Contactată de ZdG și întrebată despre cum explică această mobilizare a persoanelor afiliate formațiunii de a dona în aceeași zi, Olga Rață, trezoriera candidatului Igor Dodon, susține că e o coincidență și că oamenii „de sine stătător, de bună voie, susțin candidatul”.

Maia Sandu a primit donații în sumă de circa 1,8 milioane de lei 

Profilul donatorilor Maiei Sandu este divers și cuprinde angajați în mai multe domenii, antreprenori, funcționari publici, inclusiv deputați și consilieri municipali, dar și un număr mare de cetățeni din diasporă. Donațiile pentru candidata PAS încep de la 10 lei, iar cele mai mari contibuții financiare au fost de 23,8 mii și 40 de mii de lei.

Cel mai generos donator al Maiei Sandu în campania pentru prezidențiale a fost Alexandru Machedon, fondator și director general al „Starnet” SRL, care a virat în bugetul candidatei 40 de mii de lei. În anii precedenți, Machedon a fost un donator activ al Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr (DA). 

Sume substanțiale au intrat în bugetul candidatei PAS și din partea mai multor angajați ai companiei „Bemol”, printre care contabili, manageri, persoane din conducerea „Bemol”, precum Arcadie Lopotenco – director executiv și Mariana Solomon – directoare financiară, care au virat câte 23,8 mii de lei în bugetul candidatei. Mariana Solomon ne-a comunicat că donația îi aparține și că a susținut-o pe Maia Sandu în calitate de persoană fizică. Cât privește celelalte donații primite în număr mare de la angajații „Bemol”, Mariana Solomon a precizat că nu se poate pronunța sau oferi detalii.

Donații de 1,4 milioane de lei, pentru Andrei Năstase

În campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie, cndidatul Partidului Politic Platforma DA la funcția de președinte, declară venituri în valoare de circa 2,2 milioane de lei, dintre care 1,4 milioane – donații de la persoane fizice din țară, 105 de mii de lei de la persoane juridice, alte 70 de mii de lei sunt de la susținători din diasporă, iar celelalte 560 de mii sunt mijloace financiare provenite din sursele partidului.

94 de persoane și un agent economic și-au manifestat suportul financiar, în această campanie, față de candidatul Andrei Năstase. Dintre acestea, 90 sunt persoane fizice din țară și 4 de peste hotare, sumele variind între 500 de lei și maximum 23 de mii de lei. 

Pe listele donatorilor lui Năstase se regăsesc și mai mulți colegi de partid. Astfel, președintele formațiunii parlamentare Platforma DA, Alexandru Slusari, a contribuit cu aproximativ 23 de mii de lei, la fel ca și secretarul fracțiunii, deputatul Dinu Plîngău. Și  deputații Arina Spătaru, Liviu Vovc, Igor Munteanu, Stela Macari, Vasile Năstase, Chiril Moțpan și Inga Grigoriu au scos din buzunare sume care variază între 19 mii și 22 de mii de lei pentru a-și susține candidatul.

Aliona Mandatii, alături de fiul și nora sa, se numără printre cei care au făcut donații dintre cele mai generoase, virând în contul lui Năstase, în total, aproximativ 64 de mii de lei. Aliona Mandatii este ex-vicepreședinta Platformei DA și actuala consilieră a formațiunii politice în CMC. 

17 persoane fizice care au susținut financiar candidatul Octavian Țîcu

Octavian Țîcu, candidatul Partidului Unității Naționale (PUN), declară venituri în valoare de aproximativ 283,8 mii de lei în campania electorală. În rapoartele privind finanțarea campaniei, figurează doar 17 persoane fizice care au susținut financiar pretendentul la funcția de președinte. Țîcu a beneficiat și de produse sanitare în valoare de o mie de lei, dar și de servicii de transport în sumă de 5 mii de lei. 

Candidatul PUN la alegerile prezidențiale a fost susținut financiar în campania electorală, în mare parte, de colegii de partid care au donat sume care variază între 873 de lei și 46 de mii de lei. Cel mai generos „sponsor” a fost colegul său de partid Ion Briceac, care pe lângă faptul că a virat în contul candidatului 46 de mii de lei, a donat și produsele sanitare. 

Tudor Deliu - cele mai mici donații

Candidatul Partidului Liberal Democrat (PLDM) a raportat la CEC donații mai modeste decât contracandidații săi, în sumă de circa 169 de mii de lei.

Campania lui Tudor Deliu a fost finanțată de 15 donatori, cele mai mari donații venind din partea membrilor de partid. Juristul partidului, Sergiu Suharenco, a oferit în bugetul candidatului 47 de mii de lei, fiind urmat de Anastasia Cojocari, președinta organizației de tineret a PLDM, cu o donație de 45 de mii de lei. Un alt sprijin financiar, în sumă de 38 de mii de lei, a ajuns pe contul pretendentului la funcția de președinte din partea Luminiței Mutaf, cea care, de fapt, răspunde de rapoartele financiare ale lui Tudor Deliu, depuse la CEC.

Dorin Chirtoacă, candidatul la șefia țării fără donatori

Dorin Chirtoacă, cel care a participat în campanie pentru prezidențiale fiind înaintat de către Blocul Unirea, este singurul candidat care nu a primit în această campanie donații de la persoanele fizice. Anterior, candidatul a precizat că a reușit să își deschidă cont electoral abia în ultima săptămână de campanie.

Citește tot articolul pe Ziarul de Gardă.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Elton John a anunţat că are Covid-19. A anulat două concerte din Dallas

Elton John a anunţat că are Covid-19. A anulat două concerte din Dallas

Se clatină fotoliul lui Andrei Spînu? Răspunsul ministrului Justiției

Se clatină fotoliul lui Andrei Spînu? Răspunsul ministrului Justiției

Președintele CRJM: Testul principal în 2022 va fi selectarea judecătorilor și procurorilor

Președintele CRJM: Testul principal în 2022 va fi selectarea judecătorilor și procurorilor

Advertoriale
Testarea pentru Covid-19 e mai accesibilă cu TESTRAPID.MD

Testarea pentru Covid-19 e mai accesibilă cu TESTRAPID.MD

Câștigătoarea tombolei IuteCredit s-a ales cu un premiu în valoare de 100 000 lei (VIDEO)

Câștigătoarea tombolei IuteCredit s-a ales cu un premiu în valoare de 100 000 lei (VIDEO)

Aveți nevoie de un credit? Acum puteți solicita un împrumut de până la 300.000 de lei fără gaj de la FinComBank

Aveți nevoie de un credit? Acum puteți solicita un împrumut de până la 300.000 de lei fără gaj de la FinComBank

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Clasa politică, la control (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Clasa politică, la control (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Pune-un ban deoparte (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Totul despre bani (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Salariile și beneficiile demnitarilor: Pază de stat, pașaport diplomatic, transport gratuit sau bani pentru chirie
 • 2
  Vicepremierul Spînu: Există riscul de sistare a livrărilor de gaz, dacă nu se va face auditul datoriei „Moldovagaz”
 • 3
  Plătesc mai mult, dar consumă mai puțin. Factura pentru căldură la Parlament, ANRE și Curtea de Conturi sau cât costă încălzirea instituțiilor (INFOGRAFIC)
 • 4
  Pompierii, în zona fostei uzine Alfa din sectorul Buiucani al capitalei. UPDATE: Zona a fost verificată de angajații IGSU și nu s-a confirmat informația că ar fi avut loc un incendiu
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.