Pensionari, profesori sau membri de partid: Cine sunt sponsorii campaniei electorale a primului tur de scrutin și ce sume au donat

Pensionari, profesori sau membri de partid: Cine sunt sponsorii campaniei electorale a primului tur de scrutin și ce sume au donat

Campania electorală a celor opt candidați pentru primul tur al scrutinului prezidențial a fost finanțată cu milioane de lei din partea donatorilor. În cazul unora, sumele vin de la simpli angajați- profesori, contabili sau angajați ai întreprinderilor, care au ales să donezi valoarea unui salariu. Pe listele prezentate la Comisia Electorală Centrală sunt trecuți și pensionari în cazul unor candidați. Alții au fost susținuți de membri de partid. Ce sume raportează cei opt concurenți electorali și ce zic donatorii, a investigat Ziarul de Gardă.

Liderul Partidului Nostru (PN) - candidatul cu cele mai multe donații în această campanie electorală

Pentru susținerea lui Renato Usatîi au fost colectați aproape 8,8 milioane de lei, donatorii fiind în mare parte, simpli cetățeni, care au scos din buzunare sume deloc modeste: profesori, educatori, contabili, vânzători sau șoferi sau funcționari care activează la întreprinderile municipale din Bălți.

Administratorul Întreprinderii Municipale „Asociația Piețelor din Bălți” a donat 23,5 mii de lei, iar sume similare au fost donată de contabili, controlori, experți și șefi de piață. Una dintre donațiile care se evidențiază, aparține unei femei cu funcția de măturătoare care ar fi donat 23,8 mii de lei.

Unii profesori din Bălți au donat chiar și câte 15 mii de lei. Viorica Călăraș, profesoară la Liceul Teoretic „Gh. Coșbuc”, a scos din buzunar 10 mii de lei, sumă ce corespunde cu salariul lunar al acesteia. Ea spune că a decis să doneze pentru că își dorește o schimbare.

Tot printre donatori este Ludmila Șuiu, angajată în calitate de îngrijitoare de încăperi la Palatul municipal de cultură din Bălți. Întrebată dacă a făcut vreo donație în această campanie, femeia a crezut că i se cere acum să facă o donație, așa că a spus că nu își permite așa ceva:

„În acest moment nu am bani pentru mâncarea copiilor. Sunt bugetară și am doi copii școlari. Am un salariu de 2 mii de lei și îmi vin 600 de lei doar pentru energia electrică”, a spus Ludmila Șuiu.

După precizarea întrebării despre donația făcută deja în campania electorală, femeia a spus că a decis să îl susțină pe Renato Usatîi pentru că el „a făcut tare multe” și a spus că nu regretă acest lucru: „Am vrut ca el să devină președintele nostru pentru că el a promis că va mări salariile. Mi-am zis că mai bine să dau acum 2 mii de lei, ca pe urmă să câștig mai mult”.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal