
Opt consultanți politici din Rusia, surprinși în anturajul staff-ului lui Dodon, în pragul alegerilor prezidențiale. Au fost aici și când a câștigat Ceban (VIDEO)
În pragul campaniei pentru prezidențiale, mai mulți consultanți politici din Federația Rusă au aterizat în Republica Moldova, dezvăluie o investigație RISE Moldova. Așa-numiții polit-tehnologi au debarcat la Chișinău cel mai probabil cu acordul Kremlinului, după cum sugerează un expert rus, într-o discuție cu un reporter RISE incognito. RISE Moldova a reușit să identifice opt dintre ei, surprinzându-i în compania mai multor deputați socialiști, a purtătoarei de cuvânt a candidatului Igor Dodon, dar și a fostului consilier al premierului Ion Chicu, Vitalia Dragancea. Mai mult, unii dintre ei au vizitat frecvent sediul central al Partidului Socialiștilor și chiar au intrat ziua în amiaza mare la Președinție.
・
Primii doi cetățeni ai Federației Ruse, despre care RISE Moldova scrie că sunt consultanți politici de la Kremlin, sunt Iuri Gudilin și Olga Grak, apăruți prima dată în primul articol RISE Moldova și „Dossier”, despre „departamentul moldovenesc”. Aceștia au fost surprinși la demisolul unui bloc locativ de pe str. Serghei Lazo din Chișinău, iar blocul a fost vizitat, în diferite zile, de deputați socialiști și chiar de Vitalie Dragancea, consilier al prim-ministrului Ion Chicu până în iulie 2020.
Cu circa o săptămână înainte de lansarea lui Igor Dodon în campanie, consultanta rusă Olga Grak, alături de un alt cetățean al Federației Ruse, Leonid Gonin, sunt filmați intrând nestingherit la Președinție.
Cu doar patru zile înainte de lansarea lui Dodon în politică, cei trei ruși sunt filmați intrând în incinta sediului central al PSRM, la care, în scurt timp, sosește și Igor Dodon. În anturajul consultanților ruși sunt văzuți de asemenea primarul Ion Ceban și deputatul Bogdan Țîrdea.
Pe 2 octombrie, cei trei ruși devin un adevărat „desant”, după ce li se alătură încă cinci consultați ruși: Serghei Galiev, Stanislav Patriev, Igor Golubev, Dmitri Dimler și Serghei Perfiliev.
Dosarele celor opt pot fi citite aici.
RISE Moldova a solicitat Comisiei Electorale Centrale un comentariu despre legalitatea consultării primite de staff-ul lui Dodon. Conform unui răspuns oferit de CEC, „contractarea unor servicii de consultanță […] nu este interzisă de normele legale, cu condiția reflectării cheltuielilor respective și neefectuării agitației electorale propriu-zise”. Totuși, rapoartele financiare prezentate de staff-ul lui Igor Dodon la CEC, în cadrul primului tur de scrutin, nu conțin cheltuieli pentru servicii prestate de consultanți străini. Mai mult, ei neagă categoric orice interacțiune cu aceștia.
Filmați de Dodon după victoria lui Ceban
Cel puțin patru dintre consultanții ruși prezentați mai sus au mai debarcat în Republica Moldova și în perioada alegerilor locale din toamna lui 2019. Datele reies din registrul zborurilor din Federația Rusă.
Astfel, Leonid Gonin și Iuri Gudilin au zburat împreună de la Moscova în Chișinău de cel puțin două ori: la 4 iulie și la 22 septembrie. De altfel, în a doua jumătate a anului 2019, Gudilin a venit constant în Republica Moldova.
Una dintre deplasări a avut loc în perioada 24 octombrie – 4 noiembrie. Altfel spus, Gudilin a venit în Republica Moldova la câteva zile după primul tur al alegerilor locale și a revenit la Moscova la o zi după desfășurarea turului doi, câștigate în Chișinău de socialistul Ion Ceban.
Tot la începutul lunii noiembrie 2019, la Chișinău se afla și Olga Grak. La câteva zile după victoria lui Ceban, aceasta a luat avionul spre capitala Federației Ruse. Cu aceeași cursă a zburat și colegul ei, Serghei Galiev.
Prezența consultanților ruși printre socialiști la localele din 2019 a fost imortalizată de însuși Igor Dodon. Cel puțin asta reiese dintr-o înregistrare video, transmisă redacției RISE Moldova de o persoană apropiată de anturajul actualului președinte.
Astfel, în noaptea de 3 spre 4 noiembrie, Dodon intră într-o sală în care sunt circa 30 de persoane, filmând totul cu un telefon mobil. Întreabă în rusă: „Cât e acolo, băieți?” și, fără să mai aștepte un răspuns, se îndreaptă spre un ecran cu rezultatele turului doi pentru primăria Chișinău. Cifrele arată o victorie clară pentru socialistul Ion Ceban.
Reamintim că o scurgere masivă de informații din două surse a arătat că administrația rusă de la Kremlin are un așa-zis „departament moldovenesc”, prin intermediul căruia controlează situația politică din Republica Moldova, moderează și influențează discursuri, întocmește dosare și setează priorități de politică. Datele au fost obținute de Centrul Dossier din Rusia și RISE Moldova și vin din două surse: așa-zisa „Arhiva Cernov” pe partea Dossier și „Telefonul lui Dodon”, analizat de RISE Moldova. Cel din urmă este un Blackberry utilizat de actualul președinte în exercițiu până în 2017, în care Dodon apare sub pseudonimul „Kremlinovici”.