
Asigurarea securității farmaceutice din Moldova este un proces evolutiv la baza căruia stau două instrumente de control. Primul este Agenția Națională a Medicamentului și componenta ei Inspectoratul Good Pharmaceutical Practice cunoscut sub abrevierea sa GPP. Aceste două structuri asigură administrarea securității farmaceutice din Moldova. În prezentul articol vom explica cititorilor cum funcționează un sistem de securitate a medicamentelor, care sunt principiile care asigură această securitate și vom investiga de ce această securitate nu este asigurată în cazul sistemului farmaceutic Moldovenesc. Pentru aceasta vom evalua evoluția instituțională a sistemului, vom analiza detalii de problematică de implementare a regulilor GPP în Moldova și în final vom identifica soluții fezabile pentru îmbunătățirea acestui sistem.
Precum am indicat mai sus primul instrument de asigurare a controlului și calității medicamentelor farmaceutice pe piața moldovenească este Agenția Națională a Medicamentului (AMDM). Aceasta este o instituție de stat fondată în 2005, iar competenţele ei sunt asigurarea reglementării şi supravegherii în domeniul medicamentului, a activităţii farmaceutice şi a dispozitivelor medicale. Odată creată AMDM a încercat să se inspire în activitatea sa de la instituțiile similare din țările vecine în special din România. Treptat ea a dezvoltat reglementări fezabile proprii pentru piața autohtonă a medicamentelor. Unele reglementări au reușit bine, iar altele mai puțin. În continuare le vom discuta pe ambele.
Al doilea canal de reglementare este Inspectoratul GPP (Good Pharmaceutical Practice). Acum peste cincisprezece ani, Moldova a fost selectată global drept una din trei țări pilot pentru implementarea Regulilor de Bună Practică în Farmacie (GPP). Mai târziu a fost creat inspectoratul GPP. În funcțiile acestuia au intrat exercitarea controlului și asigurarea realizării prevederilor actelor normative în vigoare în domeniul activității farmaceutice desfășurate de către farmacii, indiferent de tipul de proprietate. Implementarea principiilor GPP a fost un efort major și semnificativ pentru piața farmaceutică din Moldova, din păcate însă el a fost urmat de o perioadă lungă de stagnare în domeniu. Multe din acele reguli setate încă în 2012 nu sunt aprobate nici până în prezent. Mai jos vom discuta în detalii care sunt aceste reguli și de ce avem nevoie de ele.
Ce înseamnă securitatea farmaceutică într-o limba populară?
Mecanica importului de medicamente. Cum ajunge un medicament sigur în Moldova?
Originea medicamentelor. Cum se explică faptul că o mulțime de medicamente de brand european ajung să fie prodse în China?
Cum are loc procesul de autorizare a medicamentelor în Moldova?
Ce face acest producător de medicamente pentru a ajunge cu el pe piața moldovenească?
Evaluarea calității medicamentelor
Procedura de înregistrare a prețului la medicamente
Controlul calității
Securitatea farmaceutică mai înseamnă și medicamente sigure și eficiente
Folosirea medicamentelor în spitale
Digitalizarea informației cu privire la circulația medicamentelor
Problemele pentru viitor
Ciclul natural de suplinire a stocurilor sezoniere de medicamente
Cum sporim securitatea farmaceutică a Moldovei?
Poți face diferența
Dacă îți iei un abonament cu doar 48 lei pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent.