„Oamenii care nu ascultă muzică sunt oameni triști”. De vorbă cu solistul trupei „Gândul Mâței”, despre muzică și forma ei de protest

„Oamenii care nu ascultă muzică sunt oameni triști”. De vorbă cu solistul trupei „Gândul Mâței”, despre muzică și forma ei de protest
Foto: Nicu Țărnă/facebook

De-a lungul istoriei, muzica a reușit să unească oamenii și să transmită emoții și trăiri. Pe de altă parte, muzica a devenit și un instrument de rezistență față de sistem, până la revoltă și protest. Despre ce înseamnă muzică, influența ei asupra mentalității oamenilor și contribuțiile muzicii rock în combaterea nostalgiei de după perioada sovietică, AGORA a discutat cu solistul trupei „Gândul Mâței”, Nicu Țărnă.

– Ce rol are muzica într-o societate?

– Eu consider muzica tot. Și liniștea este o muzică, foșnetul de copaci, tunetele și ploaia cum cade, totul este o muzică.  Poate să sune ipotetic și ciudat, dar eu ne consider pe noi toți făcuți din muzică și în muzică plecând. Noi când iubim suntem o muzică, când suntem triști suntem altă muzică. Tot ceea ce îți ia viața, îți dă muzica. Eu cred în asta. Oricât nu ar fi de dificilă viața, cu trăiri, cu melancolii, muzica te duce în altă dimensiune și apoi te bucuri de ceea ce se întâmplă. Noi suntem o muzică care trebuie ascultată și oamenii să o interpreteze. 

– Există muzică bună și muzică proastă?

– O muzică bună este o muzică care nu este kitsch-oasă. Din cauză că în artă nu există un cenzor, arta dacă nu merge, poți să ieși din sală sau să închizi, să stingi, să oprești pe când acest lucru nu îl poți face în medicină sau cu alte chestii. Dar din păcate, dacă ea este o muzică proastă, ea influențează și medicina, și politicul, și justiția și multe altele. Eu consider arta și cultura primordială și cea mai importantă din toată civilizația umană, muzica în primul rând. Restul vin ca să completeze.

Mai mult de 50% dintr-un eveniment, act artistic sau orice, muzica face tot. Acolo unde este mai puțină muzică este mai trist totul.

Nicu Țărnă

– În ce măsură poate să influențeze muzica, astfel încât să schimbe mentalități?

– Depinde puțin și cât este de mediocru sau împlinit personajul, dar eu cred că muzica este în stare să schimbe sorți, destine și să facă revoluții. În anii 60 muzica a schimbat un mers al civilizației prin băieții de la Beatles, prin generația Woodstock. În anul 1969, festivalul Woodstock a adunat un milion și ceva de oameni, ei au mers împotriva unui sistem și au schimbat un sistem. Muzica este o rebeliune, o revoltă sau o altă părere. Prin muzică altfel se povestesc anumite lucruri. Dar iarăși, foarte mult depinde de societate. Nu trebuie să ai neapărat studii superioare ca să auzi muzica, ca s-o înțelegi, ca s-o simți.

Eu cred că oamenii care nu ascultă muzică sunt oameni triști.

Solistul trupei „Gândul Mâței”, Nicu Țărnă

Eu aș intra într-o zonă ciudată sau sensibilă, dar eu cred că mulți politicieni sunt foarte proști pentru că ei nu ascultă muzică. Eu sunt convins că ei nu au albume preferate, band-uri preferate. Eu consider oamenii care înțeleg muzica cu adevărat sunt oamenii din altă dimensiune, oameni civilizați, oameni care sunt atemporali, anaționali, apolitici, areligioși, globaliști, oamenii planetei în primul rând. 

– Ce te-a făcut să alegi muzica rock în detrimentul altui gen?

– Muzica rock este cel puțin muzică adevărată, este o muzică vie și cântată pe viu, este vibrație și transpirație, emoție și multă inspirație. De fapt, este un text care mă duce la rebeliune și la revoltă cu mine însumi. Eu sunt în revoltă cu mine, cu societatea din jurul meu, cu așa zisele clișee care-s uneori demodate și deja prăfuite. Da, asta poate să meargă și împotriva religiei.

Eu am ascultat muzica rock și mi-a plăcut, acest lucru îi datorez și fratelui meu. Dar totuși, eu cred în personalitate și în individual, indiferent în ce familie aveam să mă nasc, aveam să străbat, să mă transform aproape așa cum sunt eu azi. Eu cred în geniu uman. Genele și geniul personal este o chestie unicat.

– Cum a reușit muzica rock să lupte cu nostalgia de după perioada sovietică?

– Lumea vrea să trăiască altfel, să-și schimbe valorile precum dreptul la libertate, să nu fii constrâns, să nu fii băgat în tipare, să poți să exprimi ceea ce crezi și simți. În acest context muzica rock a fost cea mai accesibilă. Prin ea a fost posibil să ajungi la sufletul celor care o înțeleg. 

Orice sistem totalitar are frică de muzică, pentru că prin muzică diminuează încrederea în autoritate și asta duce la revoltă.

Solistul trupei „Gândul Mâței”, Nicu Țărnă

Noi ne îndrăgostim de călăi și acceptăm că este undeva asta este okay, ceea ce au făcut și sovieticii cu noi. În anul '87-'88, eram un puști și aveam o sete nebună de a afla lucruri noi, am aflat că suntem români, am aflat că răi au fost și sovieticii, nu doar nemții. De atunci eu n-am încetat să rezist sau să lupt, orice zi de-a mea și orice eveniment este o formă de a fi în strânsă legătură cu muzica, cu un eveniment cultural, de a da o altă dimensiune artei și de a-i da o șansă artei. Eu cred că noi vom reuși, pentru că mediocritatea nu o să izbutească niciodată.

Oamenii, în cele din urmă, o să vrea artă, muzică, vibrație a sufletului, emoția din mine să ajungă la tine și vice-versa.

Solistul trupei „Gândul Mâței”, Nicu Țărnă

– Muzica rock și-a păstrat aceeași formă de protest și revoltă sau s-a diminuat între timp?

– Din păcate, de muzica rock nu mai este nevoie. Acum foarte ușor ți-ai deschis canal pe YouTube sau ai pornit modulul live pe rețelele de socializare, nimeni nu te cenzurează. iar tu dacă ai ce vorbi, ai povestit, ți-ai scos așa zisul fior negativ sau pozitiv și tu ești okay. Pe vremuri era aproape imposibil de povestit, din această cauză unii oamenii care aveau carismă și talent o făceau prin muzică, mai mult prin texte, voalat, ascuns. 

Dacă în ani '89-'90 voiam să schimb ceva, astăzi nu mai văd la fel, pentru că pot oricând să-mi pornesc live-ul pe telefon sau pe oricare platformă și să spun, să înjur, pot să fac orice, într-un final eu mi-am satisfăcut orgoliile mele.

Solistul trupei „Gândul Mâței”, Nicu Țărnă

Eu am conceput muzica rock ca revoltă, dar în alt context muzica rock este o stare, este neapărat un gen de muzică. Eu cred în muzica asta și că este una dintre cele mai frumoase istorii muzicale. Acum nu mai este nevoie de această metodă de protest. 

– În ce măsură muzica poate fi folosită de anumiți actori politici pentru promovarea imaginii?

– Nu se schimbă nimic. Un interpret nu schimbă votul. Cândva credeam că poate schimba, acum nu. Oamenii dacă vor să voteze, o să voteze și fără acel interpret. Comunicatorii care cred că prin cineva politicianul poate ajunge într-o poziție de a influența masele depinde de target-ul lui de masă. De aceea, dese ori, mulți pun accent pe oamenii în vârstă, pentru că vin la vot, dar nu sunt influențați de un interpret anume.

– Ce îi lipsește astăzi muzicii din R. Moldova?

– Chiar dacă astăzi avem accesibilitate, putem să ascultăm muzică de unde vrem noi, pe internet, YouTube, totuși, muzica și-a pierdut din identitate. Ceea ce vreau să spun este că noi nu aveam originalitate, nu avem un produs nou, care să ne diferențieze. Muzica nu transmite neapărat ceva anume. 

Interviul a fost realizat în cadrul proiectului multimedia „AntiNostalgia - privind spre viitor”, realizat cu sprijinul Ambasadei SUA în țara noastră.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
„Muzica - între protest și conformism”, dezbatere „AntiNostalgia” despre arta ca rezistență și rezistența prin artă

„Muzica - între protest și conformism”, dezbatere „AntiNostalgia” despre arta ca rezistență și rezistența prin artă

„Oameni, destine, deportări”: O dezbatere din seria „AntiNostalgia”, despre un trecut care e încă prezent

„Oameni, destine, deportări”: O dezbatere din seria „AntiNostalgia”, despre un trecut care e încă prezent

Despre dezinformare în perioada marilor crize, într-o nouă dezbatere „AntiNostalgia” la Europa Liberă

Despre dezinformare în perioada marilor crize, într-o nouă dezbatere „AntiNostalgia” la Europa Liberă

„Nostalgia s-a înrădăcinat în cei care au eșuat să se realizeze în calitate de cetățeni ai noului stat”. De vorbă cu un analist politic, despre nostalgia post-sovietică

„Nostalgia s-a înrădăcinat în cei care au eșuat să se realizeze în calitate de cetățeni ai noului stat”. De vorbă cu un analist politic, despre nostalgia post-sovietică

Salariile procurorilor din R. Moldova au crescut de aproape 4-5 ori. Cum sunt remunerați cei începători și angajații din PG (GRAFIC)

Salariile procurorilor din R. Moldova au crescut de aproape 4-5 ori. Cum sunt remunerați cei începători și angajații din PG (GRAFIC)

Iran: „Poliției moravurilor” a fost dizolvată, iar legea obligativittății purtării vălului islamic ar urma să fie revizuită.  „Un pas semnificativ în mişcarea pentru apărarea drepturilor femeilor”

Iran: „Poliției moravurilor” a fost dizolvată, iar legea obligativittății purtării vălului islamic ar urma să fie revizuită. „Un pas semnificativ în mişcarea pentru apărarea drepturilor femeilor”

Advertoriale
Bucătarii din Moldova au câștigat Cupa de Aur, la Campionatul Mondial de Gastronomie

Bucătarii din Moldova au câștigat Cupa de Aur, la Campionatul Mondial de Gastronomie

Nikos Vertis este pregătit să încânte Moldova în concertul său live (VIDEO)

Nikos Vertis este pregătit să încânte Moldova în concertul său live (VIDEO)

Mii de copii din toată Republica au fost informați despre regulile de circulație rutieră

Mii de copii din toată Republica au fost informați despre regulile de circulație rutieră

EMISIUNI
  • DESCIFRAT| Strategia Securității Alimentare 2023-2030: Ce capacitate are R. Moldova să-și acopere necesarul de produse de bază, ce importăm și cum ne afectează crizele (VIDEO)
    DESCIFRAT| Strategia Securității Alimentare 2023-2030: Ce capacitate are R. Moldova să-și acopere necesarul de produse de bază, ce importăm și cum ne afectează crizele (VIDEO)
  • PROFESIONIȘTII| Pictor: „Artistul poate și trebuie să nu fie flămând și sărac” (VIDEO)
  • PROFESIONIȘTII | Activist civic: „Există stereotipurile că tot ce fac oamenii din ONG-uri, fac doar pentru bani. Acei oameni nu sunt activiști civici” (VIDEO)
  • Prepare for Future #11, Marcela Lefter - Viitorul energetic al Moldovei și al întregii planete
  • Moldova, I am back! | Alina Perju, tânăra care a revenit din Franța pentru a îmbunătăți viața sătenilor din sudul țării
Cele mai populare
  • 1
    Cât te costă să îți încarci bateria telefonului mobil pe parcursul unui an
  • 2
    Moldovenii au puține șanse să afle de ce anumiți judecători sau procurori au picat evaluarea comisiei pre-vetting. Motivul, explicat de președintele instituției: „E regretabil”
  • 3
    Spînu: „Premise reale pentru a avea un tarif în jur de 4 MDL” și alte consecințe ale semnării contractului de livrare a energiei electrice cu MGRES
  • 4
    PORȚIA de istorie | Cum au apărut bulgarii în Basarabia țaristă
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.