Miniștrii au aprobat înăsprirea pedepselor pentru profanarea mormintelor. Chicu: „Niște neoameni au vandalizat cimitirul evreiesc”

Miniștrii au aprobat înăsprirea pedepselor pentru profanarea mormintelor. Chicu: „Niște neoameni au vandalizat cimitirul evreiesc”

Cabinetul de miniștri a decis înăsprirea pedepselor pentru profanarea mormintelor. Ministerul Justiției a propus un proiect de lege ce prevede modificări la Codul Penal și Codul Contravențional așa încât să fie mărite amenzile pentru astfel de fapte. Propunerea a fost aprobată prin votul majorității miniștrilor. „Niște neoameni au vandalizat mai multe morminte de la cimitirul evreiesc. Statul trebuie să venim cu o reacție dură la aceste infracțiuni”, a comentat premierul Ion Chicu la ședința din 5 noiembrie.

„Debutul proiectului reprezintă propunerile de prevenire și combatere a faptelor ilegale de profanare a mormintelor. Prin comiterea acestora se ameninţă sau se lezează efectiv valori sociale ca libertatea religioasă și respectului datorat persoanelor decedate”, este argumentat proiectul de lege.

Propunerea vizează modificarea articolului din Codul Penal „Profanarea mormintelor și a monumentelor”. În prezent „profanarea prin orice mijloace a unui mormânt, a unui monument funerar sau de for public, a unei urne funerare sau a unui cadavru, precum şi însuşirea obiectelor ce se află în mormînt sau pe el, se pedepsesc cu amendă în mărime de la 27.500 lei la 42.500 lei, sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de pînă la 1 an”.

Publicitate

Proiectul de lege prevede majorarea pedepsei cu amendă în mărime de la 37.500 lei la 47.500 lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de până la 2 ani.

La fel, pentru aceleaşi acţiuni săvârşite de două sau mai multe persoane, din motive de ură socială, naţională, rasială ori religioasă, cu cauzarea de daune în proporţii mari, „se pedepsesc cu amendă în mărime de la 37.500 lei la 47.500 lei, sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 200 la 240 de ore, sau cu închisoare de pînă la 3 ani”.

Proiectul de lege propune mărirea pedepsei cu amendă în mărime de la 52.500 lei la 62.500 lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 200 la 240 de ore, sau cu închisoare de la 1 la 4 ani”.

Decizia vine după ce câteva zile în urmă, mai multe morminte din cimitirul Evreiesc din capitală au fost vandalizate, iar în acest moment oamenii legii se află în căutarea făptașilor în baza unui dosar penal.

„Asta caracterizează doar niște neoameni. Noi condamnăm aceste fapte, iar ca stat trebuie să venim cu o reacție dură la aceste infracțiuni. Noi suntem un stat civilizat, oameni care ținem la memoria strămoșilor, a oamenilor care au locuit pe acest meleag, de orice etnie. Merită toată condamnarea, dar și pedeapsă cu toată asprimea legii”, a spus premierul Ion Chicu la ședința Guvernului din 5 noiembrie.

Actele de vandalizare și profanare a celor 82 de morminte din Cimitirul Evreiesc au fost condamnate și de Ministerul Educației. Potrivit informației precizate de minister, pe acest caz Direcția de Poliție a municipiului Chișinău a inițiat un proces penal pentru stabilirea tuturor circumstanțelor și a făptașilor, care au comis această infracțiune.

„Cimitirul evreiesc din Chișinău reprezintă un monument cu valoare istorică de categorie națională, înregistrat în Registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat cu nr. 189 „Cimitir cu complex de monumente””, notează într-un comunicat MECC.

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a dispus instalarea unui sistem de supraveghere video pentru asigurarea securității teritoriului Cimitirului evreiesc.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal