Deşi OIAC a confirmat otrăvirea lui Navalnîi cu Noviciok, poliţia rusă susţine că acesta avea „pancreatită”

Deşi OIAC a confirmat otrăvirea lui Navalnîi cu Noviciok, poliţia rusă susţine că acesta avea „pancreatită”

Poliţia rusă a afirmat vineri că principalul opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, care se află la un tratament în Germania după ce s-a îmbolnăvit brusc în Siberia la sfârşitul lunii august, suferea de „pancreatită", respingând din nou ideea otrăvirii sale, relatează  AGERPRES.

„Diagnosticul final a fost pus de medici ţinându-se cont de mai multe studii chimice şi toxicologice: dereglare a metabolismului glucidic, pancreatită cronică cu alterarea" anumitor funcţiuni, a declarat serviciul de presă al filialei siberiene a poliţiei ruse.

„Diagnosticul unei otrăviri nu a fost confirmat", a subliniat acesta într-un comunicat.

Publicitate

La sfârşitul lunii august, lui Navalnîi i se făcuse rău în avion în timpul unui zbor în Siberia. După două zile de spitalizare, i s-a permis să fie transportat de urgenţă la o clinică din Germania pentru tratament, sub presiunea apropiaţilor săi.

Trei laboratoare europene, ale căror concluzii au fost confirmate de Organizaţia internaţională pentru interzicerea armelor chimice (OIAC), au stabilit că Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din grupul Noviciok, substanţă de tip militar concepută în epoca sovietică.

Opozantul, aflat în continuare în convalescenţă în Germania, l-a acuzat direct pe preşedintele rus Vladimir Putin că ar fi în spatele otrăvirii sale, acuzaţie respinsă de Moscova.

În pofida acestor versiuni, autorităţile ruse au respins orice idee de otrăvire şi au acuzat atât serviciile secrete occidentale, cât şi apropiaţi ai lui Navalnîi sau chiar pe acesta însuşi că ar fi autorii situaţiei create.

Directorul Serviciului de informaţii externe rus (SVR), Serghei Narâşkin, a susţinut vineri că moartea lui Navalnîi ar fi făcut din acesta o „victimă de sacrificiu" utilă Occidentului pentru a "relansa mişcarea de protest în Rusia".

„Este foarte trist de văzut ce a devenit serviciul de informaţii rus", a reacţionat Aleksei Navalnîi pe Facebook, calificându-l pe Narâşkin drept "imbecil".

„Este ridicol că ei scot în aceeaşi zi pe Narâşkin spunând că eu am fost otrăvit de ţările NATO şi această poveste a Ministerului de Interne, care afirmă că nu a fost o otrăvire", a adăugat opozantul rus pe Twitter.

„Aparent, ţările NATO m-au convins să ţin un regim letal", a ironizat el, referindu-se la una dintre versiunile avansate de Moscova, potrivit căreia problemele sale de sănătate ar fi legate de o alimentaţie dezechilibrată.

Presupusa otrăvire a lui Navalnîi a tensionat şi mai mult relaţiile între Rusia şi Occident. Uniunea Europeană a sancţionat şase înalţi responsabili ruşi - potrivit Bruxellesului - în legătură cu acest caz.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal