Minciuni și informații care defăimează: CE SPUNE LEGEA despre calomnie și cum se pedepsește

Minciuni și informații care defăimează: CE SPUNE LEGEA despre calomnie și cum se pedepsește

A vorbi pe cineva de rău pe nedrept, a spune lucruri neadevărate despre cineva, a discredita, a defăima, a bârfi sau a ponegri. Sunt explicațiile pe care ni le dă dicționarul pentru termenul de „calomnie”. Practic, același lucru ni-l transmite și buchia legii. Totuși, ce se întâmplă dacă ajungi să calomniezi pe cineva? Sau ce i se poate întâmpla celui care te-a calomniat? Iată CE SPUNE LEGEA.

...

Fie, persoana fizică găsită vinovată de calomnie, poate munci neremunerat, în folosul comunității, de la 20 până la 150 de ore.

Publicitate

În cazul în care calomnia a fost comisă de un om cu funcție de răspundere, amenda va varia între 72 și 150 de unități convenționale. Având în vedere că o unitate convențională valorează 50 de lei, atunci suma va oscila între 3.600 și 7.500 de lei. Adițional, pedeapsa prevede și privarea de dreptul de a deţine anumite funcţii sau de dreptul de a desfăşura anumite activităţi pe un termen de la trei luni la un an.

În cazul în care „Xulescu” a calomniat pe cineva, dar, în același timp, este acuzat de săvârșirea unei infracțiuni, acesta va fi sancționat, potrivit legii, cu o amendă care va varia între 3.000 și 4.500 de lei (60-90 unități convenționale). Pentru aceeași faptă, alternativ, făptașul ar putea munci neremunerat, în folosul comunității, de la 40 la 60 de ore.

Aceeași faptă săvârșită de o persoană cu funcție de răspundere pedeapsa prevede amendă în valoare de 4.500 - 9.000 de lei. Inclusiv, privarea de dreptul de a deţine anumite funcţii sau de dreptul de a desfăşura anumite activităţi pe un termen de la 6 luni la un an.

Totuși, trebuie să facem diferența dintre calomnie și injurie, cel puțin din punct de vedere juridic. Pentru că legea le vede și le reglementează diferit. Așadar, dacă „Xulescu” i-a adresat lui „Zedulescu” cuvinte, gesturi sau acte jignitoare, care îi lezează demnitatea și onoarea, primul poate fi amendat cu o sumă care va varia între 450 și 360 de lei, fie cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 10 la 20 de ore.

De menționat este că injuria adusă în mass-media se sancţionează cu amendă de la 600 până la 1.200 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 15 la 30 de ore.

Citește și: Președintele (nu) este în putere să mărească salariile sau să facă drumurile? CE SPUNE LEGEA despre atribuțiile șefului statului

CE SPUNE LEGEA? Uneori poate nu o înțelegi. Sau nu știi unde să o cauți. Îți explicăm, în acestă rubrică, scurt clar și cuprinzător subiectele care te interesează. Vrem să fii informat și la curent cu ce spune buchia legii. Așadar, așteptăm să ne spui despre ce proces ai vrea să afli #CeSpuneLegea?

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal