PDM își va retrage miniștrii din Guvern. Filip: „Alegerile parlamentare anticipate ar fi o catastrofă”

PDM își va retrage miniștrii din Guvern. Filip: „Alegerile parlamentare anticipate ar fi o catastrofă”

PDM își va retrage miniștrii înaintați în Guvernul Chicu imediat după învestirea viitorului președinte ales. Declarația a fost făcută, sâmbătă, după ședința Biroului executiv lărgit. Democrații nu vor susține însă niciun candidat în turul doi al prezidențialelor.  

„PDM a luat decizia ca, imediat după învestirea în funcție a președintelui ales, să-și retragă reprezentanții săi din Guvern, pentru a oferi acestuia posibilitatea de a construi o colaborare eficientă cu Legislativul și Executivul. PDM invită toate partidele politice parlamentare autentice la dialog pentru a identifica o formulă guvernamentală capabilă să depășească criza, să relanseze economia și să lupte eficient împotriva pandemiei”, a declarat președintele democraților, Pavel Filip.

Politicianul a spus că „PDM face acest pas într-o parte, pentru că vrea să facă politică curată”:

Publicitate

„Noi am intrat în această coaliție nu situațional. Noi am delegat membrii partidului în Guvern pentru a munci. Exponenții PDM au muncit cu demnitate și au făcut față. Am impresia că mulți au luat declarațiile mele despre reformarea partidului ca unele formale sau sterile. Azi PDM este o construcție autentic politic. Ne-am curățat până și de ultimele elemente care prejudiciau imaginea PDM. Vedem ce mișcări se fac în ultima perioadă de timp în interiorul Parlamentului, această migrare. Poate cineva crede că e un joc de șah foarte sofisticat, dar sunt vizibile ațele păpușarilor care mută aceste figuri dintr-o parte în alta”.

Formațiunea politică nu a menționat pe cine va susține în turul doi la prezidențiale, dar s-a declarat împotriva alegerilor parlamentare anticipate. „PDM consideră că, după doi ani de instabilitate politică, alegerile parlamentare anticipate ar fi o catastrofă pentru întreaga țară. PDM este consecvent în deciziile sale. Vom menține neutralitatea în alegerile prezidențiale, îndemnăm membrii și susținătorii noștri să voteze conform valorilor pe care le împărtășesc”, a declarat președintele democraților, Pavel Filip.

Amintim că PDM nu a înaintat un candidat pentru prezidențiale și nici nu și-a anunțat susținerea pentru vreun pretendent la Președinție în primul tur al scrutinului.

Pe 15 noiembrie 2020, urmează să aibă loc cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Cetățenii au de ales între candidata PAS, Maia Sandu, și candidatului independent, susținut de PSRM, Igor Dodon.

De menționat este că, după semnarea acordului de coaliție cu PSRM, în martie 2020, PDM a înaintat în componența Guvernului Chicu cinci miniștri. Conform acordului, după prezidențiale, democrații urmau să se aleagă fie cu funcția de prim-ministru, fie cu cea de președinte al Parlamentului.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal