Persoane fără venituri declarate, pensionari sau șomeri, printre donatorii candidaților la prezidențiale

Persoane fără venituri declarate, pensionari sau șomeri, printre donatorii candidaților la prezidențiale

Printre cei care au donat bani în fondurile candidaților din primul tur al alegerilor prezidențiale se numără persoane fără venituri declarate în ultimii trei ani sau cu venituri oficiale mai mici decât cele oferite politicianului favorit. Mai mult, în listele donatorilor candidatei Partidului Șor, au fost identificați pensionari și șomeri. Sunt constatările Comisiei Electorale Centrale (CEC), prezentate în cadrul ședinței de sâmbătă.

CEC analizat rapoartele financiare depuse de candidați în perioada 17-30 octombrie. Mai mult, a solicitat date de la Serviciul Fiscal de Stat (SFS) privind veniturile donatorilor, persoane fizice din țară, din ultimii trei ani.

În cazul candidatului PN, Renato Usatîi, CEC a stabilit că, dintre cei 205 donatori, cinci nu au avut nicio sursă de venit oficială, dar au oferit 86 de mii de lei. Iar opt persoane au donat sume mai mari decât cele declarate la SFS.

Publicitate

În susținerea candidatului Partidului Platforma DA, Andrei Năstase, în perioada de referință, au donat bani 28 de persoane fizice. Trei dintre acestea, care au oferit în total 16.500 de lei, nu au avut nicio sursă de venit oficială.

Candidatul PLDM, Tudor Deliu, a adunat 13 donatori. Unul dintre ei, care a oferit 300 de lei, nu a avut venituri declarate în ultimii trei ani.

În cazul candidatului independent, susținut de PSRM, Igor Dodon, dintre cei 252 de donatori, 27 nu au venituri declarate la SFS, dar au contribuit cu peste 231 mii de lei. Totodată, 10 persoane au donat mai mulți bani decât au câștigat oficial.

Cât despre candidata Partidului Șor, Violeta Ivanov, dintre cei 332 de donatori, 72 nu au declarat venituri la SFS, dar au oferit 434 mii de lei. De asemenea, 27 de persoane au donat sume mai mari decât veniturile obținute în ultimii trei ani.

CEC a stabilit, printre cei 197 de donatori, 10 persoane fără surse oficiale de venit și în cazul candidatei PAS, Maia Sandu. Este vorba de 111 mii de lei. Iar o persoană a donat mai mult decât a câștigat oficial.

În cazul lui Octavian Țîcu, dintre cei 11 donatori, doar unul, care a oferit 6.500 de lei, nu a avut nicio sursă de venit, iar alte trei persoane – venituri mai mici decât cele declarate la SFS.

În primul tur al alegerilor prezidențiale, pentru candidata PAS, Maia Sandu, au votat 36,16% din alegători, iar pentru candidatul independent, susținut de PSRM, Igor Dodon - 32,61%. Respectiv, cei doi se vor duela în turul doi, pe 15 noiembrie 2020.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal