Secțiile de terapie intensivă din capitală, pline cu pacienți: „Ne apropiem de capacitatea maximă de internare, dar situația este sub control”

Secțiile de terapie intensivă din capitală, pline cu pacienți: „Ne apropiem de capacitatea maximă de internare, dar situația este sub control”

Locurile din secțiile de terapie intensivă, în spitalele municipale, sunt ocupate aproape în totalitate. Autoritățile din capitală au în rezervă 200 de paturi ce vor fi activate la necesitate. Iar în prezent, 46 de pacienți infectați cu COVID-19 sunt în stare extrem de gravă în spitalele municipale. Datele au fost prezentate de șeful adjunct al Direcției generale asistență socială și sănătate a Primăriei Chișinău, Boris Gîlca, la ședința din 9 noiembrie a Primăriei.

Capitala R. Moldova rămâne în continuare sub Cod Roșu, dat fiind situația epidemiologică în infecția COVID-19. La această etapă continuă să crească numărul cazurilor noi, cu predominarea formelor grave și foarte grave.

Potrivit datelor raportate la ședința săptămânală a Primăriei Chișinău, crește numărul de infectări în rândul lucrătorilor medicali, care sunt 166 la număr și reprezintă 13,08% din numărul total de personal medical infectat la nivel național.

Monitorizare pacienților cu forme ușoare, aflați la domiciliu, se face la distanță, prin intermediul platformei JIRA. În acest proces sunt implicați 365 de medici de familie. În total, 31.829 de persoane sunt monitorizate pe această platformă.

Situația din spitalele municipale

Publicitate

La 9 noiembrie, în spitalele din capitală sunt internați 864 de pacienți cu infecția COVID-19. Dintre aceștia, 46 de pacienți sunt în stare foarte gravă.

Potrivit lui Boris Gîlca, aproape toate locurile din secțiile de terapie intensivă sunt ocupate. De altă parte, șeful adjunct al Direcției generale asistență socială și sănătate dă asigurări că există 200 de paturi rezervă ce vor fi activate în spitalele municipale, la necesitate.

Gîlcă dă asigurări că toate spitalele dispun de echipamente și medicamentele necesare pentru tratamentul pacienților COVID-19. În plus, în ultima săptămână, instituțiile medicale au fost dotate cu încă 136 de concentratoare de oxigen și 30 de monitoare pentru monitorizarea stării de sănătate a pacienților.

„Ne apropiem de capacitatea maximă de de internare, dar situație este sub control”, a dat asigurări Boris Gîlca.

Totodată, pacienții tratați de noul coronavirus continuă să doneze plasmă pentru tratamentul persoanelor infectate. Mai exact 396 de voluntari au donat plasmă convalescentă.

Până acum în Chișinău au fost înregistrate 35.189 cazuri de infectare cu noul coronavirus, dintre care peste 26.000 de cazuri au fost recuperate, iar alte 631 de cazuri s-au soldat cu decese.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal