Cu șase zile înainte turului doi al alegerilor prezidențiale, trei companii de sondaje lansează rezultatele studiilor sale despre șansele câștigătorului. Este vorba despre Asociația Sociologilor și Demografilor, compania iData - Date Inteligente și Asociația Watchdog. AGORA a comparat rezultatele celor trei sondaje și vă prezintă un grafic comparativ.
Sondajul Asociației Sociologilor și Demografilor: Dodon - 50,5%/Sandu - 49,5%
Potrivit datelor furnizate de ASD, 71,9 la sută dintre respondenți ar merge la vot în turul doi al alegerilor prezidențiale, care vor avea loc pe data de 15 noiembrie 2020.
Pentru Igor Dodon și-ar da votul 50,5 procente dintre alegători, iar pentru Maia Sandu - 49,5 la sută. Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1.177 de persoane din 81 de localități, în perioada 3 - 7 noiembrie 2020. Sondajul a fost realizat fără părerea cetățenilor din regiunea transnistreană și a moldovenilor de peste hotare.

Datele sondajului Asociației Sociologilor mai arată că 64,2% dintre respondenți ar pleca la urnele de vot pentru a-și exercita dreptul la vot, 25,3 la sută nu vor vota, iar peste 10% au refuzat să ofere un răspuns la această întrebare.
Potrivit aceluiași studiu, 51 la sută dintre respondenți și-ar dori ca în funcția de președinte al țării să fie un bărbat. Iar aproape 28 de procente își doresc ca fotoliul să fie ocupat de o femeie.
Sondajul WatchDog: Dodon - 48,5%/Sandu - 51,5%
Sondajul realizat de comunitatea Watch.Dog și Institutul de Politici Publice arată că din numărul celor deciși, mai mult de jumătate au spus că vor vota pentru lidera PAS, Maia Sandu. În jur de 48,5% au declarat că vor vota pentru Igor Dodon. Ținând cont de marja de eroare, autorii sondajului ezită să facă previziuni cu privire la câștigătorul scrutinului.

„Diferența dintre ce doi candidați este mică. Nu putem face concluzii despre cine ar putea câștiga. Noi îi chemăm pe toți votanții să participe la alegeri. Acest lucru este foarte important. Deși sunt mulți cetățeni care spun că nu știu cu cine să voteze, eu i-aș chema să vină în ziua alegerilor și să se gândească cu cine să voteze. Ei sunt așteptați”, a declarat directorul IPP, Arcadie Barbăroșie.
Totodată, sondajul reflectă o mobilizare mai mare de ieșire la vot. Peste 87% dintre respondenți au declarat că sigur vor merge la vot. În același timp, acesta nu reflectă opțiunile de vot ale alegătorilor din regiunea transnistreană și nici a celor din diasporă.
Sondajul a fost realizat în perioada 3 - 7 noiembrie, la telefon, pe un eșantion 1.086 de persoane. Marja de eroare este de +/-3%.
Amintim că la două săptămâni înainte de turul întâi al alegerilor prezidențiale, o mare parte dintre respondenții unui sondaj realizat de Asociația WatchDog se arătau indeciși privind candidatul pentru care își vor da votul - 33,7% dintre cei întrebați. Atunci, în topul preferințelor respondenților rămâneau Igor Dodon și Maia Sandu. 17% dintre participanții la sondaj au zis că îl vor vota pe Igor Dodon, iar alți 13,3% dintre cei telefonați o vedeau pe Maia Sandu președinte.
Sondajul iData - Date Inteligente: Dodon - ?/Sandu - ?
Compania a decis să... nu ofere datele sondajului.

„Noi nu știm câți oameni din Transnistria o să voteze, sau din diasporă. Respectiv, aceste date ar putea să nu fie reprezentative pentru scorul final. Noi am decis să lansăm prin acest slide o ofertă comercială. Dar pentru publicul larg lansăm un concurs - să ghicească scorul”, a explicat directorul iData, Mihai Bologan.
Realizatorii sondajului au prezentat însă alte date, precum încrederea moldovenilor în politicieni:

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1.070 de oameni, fără diasporă sau stânga Nistrului, între 2 - 8 noiembrie 2020. Eroarea maximă de eșantionare este de plus/minus 3%.
Așa arată rezultatele celor trei sondaje, puse alături:
Bunăoară, așa arătau previziunile sondajelor în turul întâi (selectați candidatul prin click)
Astfel, rezultatul de facto al Maiei Sandu nu a fost prevăzut de niciun sondaj de opinie. De notat că sondajele de fiecare dată au inclus doar cetățenii moldoveni aflați pe teritoriul țării, fără un eșantion din Transnistria sau diasporă.

Cel mai apropiat de adevăr scor pentru Igor Dodon l-a avut sondajul Intellect Group, care a estimat că Dodon va acumula 32%.

Amintim că în primul tur al alegerilor prezidențiale, pentru candidata PAS, Maia Sandu, au votat 36,16% din alegători, iar pentru candidatul independent, susținut de PSRM, Igor Dodon - 32,61%. Turul doi de scrutin va avea loc pe 15 noiembrie 2020.