După ce dimineață prim-ministrul Ion Chicu a dat de înțeles că nu are de gând să aștepte turul doi ca să revoce miniștrii democrați și că până diseară cele cinci fotolii de miniștri vor fi substituite cu funcții noi, la doar câteva ore distanță noii miniștri au depus jurământul. Prezent la eveniment, șeful statului în exercițiu, Igor Dodon, a declarat că și-a întrerupt campania electorală pentru a fi prezent la ceremonia de depunere a jurământului.
„Suntem într-o perioadă în care nici pentru o zi nu puteam să rămânem fără ministere care funcționează la capacitate maximă. Mesajul meu către echipa guvernamentală este unul de încredere. Ei sunt pregătiți și vor face tot posibilul pentru a face acestor provocări, dar pe de altă parte trebuie să continuăm și proiectele importante. Nu putem să intrăm în haos și blocaj din cauza scandalurilor politice. Noii miniștri trebuie să înțeleagă că și-au asumat o responsabilitate pe termen lung”, a declarat Dodon.

În aceeași ordine de idei, și prim-ministrul Ion Chicu susține că deși evenimentul de numire a celor cinci miniștri noi nu era planificat, el este absolut posibil într-o țară democratică.
„Am acționat rapid pentru ca ministerele, autoritățile statului să poată funcționa la capacitate maximă. Suntem într-o perioadă dificilă când elaborăm bugetul, când trebuie să venim în fața oamenilor cu tot felul de politici și de creșteri economice. Noi nu avem nicio oră liberă și vom încerca să asigurăm în continuare funcționalitatea deplină a ministerelor”, a spus Chicu.
Precizăm că trei dintre cei cinci miniștri noi sunt, de fapt, vechi. Ei au făcut deja parte din cabinetul Chicu. Este vorba despre Anatol Usatîi, Aureliu Ciocoi și Victor Gaiciuc.
Pe lângă cei trei, au fost aprobate și două nume noi - la Reintegrare și Educație.
Olga Cebotari, Viceprim-ministru pentru Reintegrare - Cebotari e fosta șefă a Organizației Obștești „Centrul de susținere a tineretului din Moldova”, orașul Moscova, Federația Rusă.

Anatol Usatîi, Ministrul Economiei și Infrastructurii - a deținut funcția de secretar de stat al MEI în perioada anilor 2017-2019, în Guvernul Filip.

Aureliu Ciocoi, Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene - după ce a fost revocat din funcția de ministru de Externe, a fost numit consilier al lui Dodon în domeniul politicii externe.

Fiind ministru, Ciocoi a intrat în gura tângului spunând, în cadrul unei conferințe de presă, că în timpul evenimentelor din 1992 „intervenția militară a Federației Ruse în conflictul de pe Nistru a avut drept scop doar oprirea vărsării de sânge. Declarația a stârnit mai multe reacții de nemulțumire, iar veteranii de război au cerut demisia lui Ciocoi în timpul unui protest desfășurat sâmbătă în Piața Marii Adunări Naționale.
Victor Gaiciuc, Ministrul Apărării - Gaiciuc este tatăl finului lui Igor Dodon. După ce a fost revocat din funcția de ministru, a revenit la funcția de Consilier al șefului statului în domeniul apărării și securității naționale.

Citește și: Gaiciuc, la protestul veteranilor: Cu cât mai des o să o schimbăm guvernarea, cu atât mai rău o să trăim
Lilia Pogolşa, Ministrul Educației, Culturii și Cercetării - Pogolșa a fost numită viceministru al Educației după demisia Corinei Fusu și până la fuzionarea ministerului Culturii și cel al Educației. Ulterior, Moldova Curată a descoperit că numele Liliei Pogolșa figurează, potrivit datelor Procuraturii Anticorupție, într-un dosar penal pentru îmbogățire ilicită.

De asemenea, funcționara deține un apartament de 3 milioane de lei. Imediat după numirea ei în funcție, Maia Sandu, fosta ministră în domeniu, declara că Pogolșa urma să fie concediată pentru „incopetență și abuz”.
Citește și: ZdG: Noua șefă de la Educație, cu locuință de lux ascunsă: „De ce nu vă uitați la ce e bun în CV-ul meu?”
AGORA precizează că luni dimineața, prim-ministrul Ion Chicu a dat de înțeles că nu are de gând să aștepte turul doi ca să revoce miniștrii democrați, așa cum inițial planifica PDM. El a decis astfel să-și ia rămas bun de la Cristina Lesnic (Reintegrare), Igor Șarov (Educație, Cultură și Cercetare), Alexandru Pînzari (Apărare) și Sergiu Răilean (Economie și Infrastructură). Oleg Țulea (Externe), cel care a făcut și el parte din grupul miniștrilor propuși de PD, a fost deja revocat de Guvern în favoarea funcției de ambasador al R. Moldova în Ungaria.
Drept replică, PDM a spus că „dacă PSRM a hotărât să își asume integral responsabilitatea pentru guvernare la această etapă, decizia îi aparține”.
Vezi și aceste știri

Dodon își întoarce consilierii în Guvernul Chicu? Cine sunt noii miniștri propuși în locul celor din partea PDM

PDM îi dă replica lui Chicu: „Dacă PSRM își asumă responsabilitatea de revocare a miniștrilor la această etapă, decizia le aparține”

Chicu va revoca cei cinci miniștri democrați și va numi alții în locul lor tot astăzi

Miniștrii au aprobat înăsprirea pedepselor pentru profanarea mormintelor. Chicu: „Niște neoameni au vandalizat cimitirul evreiesc”

Chicu speră la un program cu FMI după turul doi și anunță modificări la politica bugetar-fiscală
