Cum s-ar putea diviza voturile obținute de cei șase candidați care au ieșit din cursa electorală după primul tur (OPINII)

Cum s-ar putea diviza voturile obținute de cei șase candidați care au ieșit din cursa electorală după primul tur (OPINII)

Doi candidați pentru șefia statului -  Maia Sandu, care a acumulat 36.16% din voturi în turul întâi de scrutin prezidențial și Igor Dodon, cu 32.61% din voturile alegătorilor - vor fi cei care vor lupta pentru funcție pe 15 noiembrie. Alte 31% din voturi rămân oarecum nedeterminate, după ce șase contracandidați au ieșit din cursă. Cât de mari sunt șansele de câștig a celor doi și cum s-ar putea diviza aceste voturi, au încercat să estimeze experții politici în cadrul unor dezbateri pe 9 noiembrie la agenția de presă IPN.

În opinia celor trei experți politici: Igor Boțan, Anatol Țăranu și Sorin Scutelnic, cei doi candidați din turul doi de scrutin prezidențial nu-și vor pierde din electoratul care i-au votat în prima etapă. Rămân alte 31% de voturi ale alegătorilor care au votat pentru ceilalți candidați. În plus, o bună parte din cetățenii cu drept de vot n-au ieșit la urnele de votare, prezența fiind de aproape jumătate din electorat.

Pentru cine ar vota electoratul lui Renato Usatîi?

Publicitate

„17% dintre alegători au votat pentru un candidat care a anunțat din start că este non-sitem, nu se pronunță referitor la vreun vector de integrarea regională a R. Moldova. În cazul electoratului lui Renato Usatîi a fost foarte important ca el să se adreseze către susținătorii săi și am văzut mesajul lui. Nu a fost pro sau contra vreunui candidat. Mesajul lui a fost anti-corupție și cred că este un fel de inducție pentru electorat. [...] De aceea, mesajul lui către alegători a fost „Dacă Maia Sandu găsește o formulă acceptabilă de dizolvare a Parlamentului în eventualitatea alegerii în funcția de președinte, atunci el își îndeamnă alegătorii să susțină această opțiune pentru că oferă ulterior posibilitatea Partidului Nostru să devină partid parlamentar”, a spus analistul politic Igor Boțan.

Iar analistul Anatol Țăranu consideră că o bună parte din electoratul lui Renato Usatîi este de orientare pro-moscovită. „Ei vor fi puși în fața unei dileme foarte serioase. Pe deoparte a există un mesaj din partea lui Usatîi care destul de străveziu a spus „Votați contra Dodon”. Acum alegătorii trebuie să decidă ce fac. Cred că se va produce o divizare. Și nu sunt gata să zic proporțiile divizării în pro Maia Sandu și pro Igor Dodon. Dar cred că va exista și al treilea element al acestui grup. Acei care nu vor merge la vot”, consideră analistul.

„Au apărut două nuclee - Orhei și Bălți. Aici Renato Usatîi foarte bine a putut să mobilizeze o alternativă a puterii care oricum glisează către vest. El a dunat persoane care se uită în aceeași direcție dar sunt nesatisfăcuți de forța administrativă din Chișinău. Centrul frustrării a fost elementul corupției. Dar, din păcate Usatîi nu a venit cu proiect algoritmic ca să să soluționeze anumite probleme.

Presupun că Renato Usatîi o să vină cu un mesaj ca electoratul să nu participe la alegeri. Asta pentru că el este pus sub ciocan și nicovală. Astfel, o parte din electorat, fiind de orientare pro-rusească, va fi pentru Igor Dodon. O altă parte nu se vor prezenta la alegerile din turul doi”, este o a treia opinie a analistului Sorin Scutelnic.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal