Cum s-ar putea diviza voturile obținute de cei șase candidați care au ieșit din cursa electorală după primul tur (OPINII)

Cum s-ar putea diviza voturile obținute de cei șase candidați care au ieșit din cursa electorală după primul tur (OPINII)
Foto simbol

Doi candidați pentru șefia statului -  Maia Sandu, care a acumulat 36.16% din voturi în turul întâi de scrutin prezidențial și Igor Dodon, cu 32.61% din voturile alegătorilor - vor fi cei care vor lupta pentru funcție pe 15 noiembrie. Alte 31% din voturi rămân oarecum nedeterminate, după ce șase contracandidați au ieșit din cursă. Cât de mari sunt șansele de câștig a celor doi și cum s-ar putea diviza aceste voturi, au încercat să estimeze experții politici în cadrul unor dezbateri pe 9 noiembrie la agenția de presă IPN.

În opinia celor trei experți politici: Igor Boțan, Anatol Țăranu și Sorin Scutelnic, cei doi candidați din turul doi de scrutin prezidențial nu-și vor pierde din electoratul care i-au votat în prima etapă. Rămân alte 31% de voturi ale alegătorilor care au votat pentru ceilalți candidați. În plus, o bună parte din cetățenii cu drept de vot n-au ieșit la urnele de votare, prezența fiind de aproape jumătate din electorat.

Pentru cine ar vota electoratul lui Renato Usatîi?

„17% dintre alegători au votat pentru un candidat care a anunțat din start că este non-sitem, nu se pronunță referitor la vreun vector de integrarea regională a R. Moldova. În cazul electoratului lui Renato Usatîi a fost foarte important ca el să se adreseze către susținătorii săi și am văzut mesajul lui. Nu a fost pro sau contra vreunui candidat. Mesajul lui a fost anti-corupție și cred că este un fel de inducție pentru electorat. [...] De aceea, mesajul lui către alegători a fost „Dacă Maia Sandu găsește o formulă acceptabilă de dizolvare a Parlamentului în eventualitatea alegerii în funcția de președinte, atunci el își îndeamnă alegătorii să susțină această opțiune pentru că oferă ulterior posibilitatea Partidului Nostru să devină partid parlamentar”, a spus analistul politic Igor Boțan.

Iar analistul Anatol Țăranu consideră că o bună parte din electoratul lui Renato Usatîi este de orientare pro-moscovită. „Ei vor fi puși în fața unei dileme foarte serioase. Pe deoparte a există un mesaj din partea lui Usatîi care destul de străveziu a spus „Votați contra Dodon”. Acum alegătorii trebuie să decidă ce fac. Cred că se va produce o divizare. Și nu sunt gata să zic proporțiile divizării în pro Maia Sandu și pro Igor Dodon. Dar cred că va exista și al treilea  element al acestui grup. Acei care nu vor merge la vot”, consideră analistul.

„Au apărut două nuclee - Orhei și Bălți. Aici Renato Usatîi foarte bine a putut să mobilizeze o alternativă a puterii care oricum glisează către vest. El a dunat persoane care se uită în aceeași direcție dar sunt nesatisfăcuți de forța administrativă din Chișinău. Centrul frustrării a fost elementul corupției. Dar, din păcate Usatîi nu a venit cu proiect algoritmic ca să să soluționeze anumite probleme.

Presupun că Renato Usatîi o să vină cu un mesaj ca electoratul să nu participe la alegeri. Asta pentru că el este pus sub ciocan și nicovală. Astfel, o parte din electorat, fiind de orientare pro-rusească, va fi pentru Igor Dodon. O altă parte nu se vor prezenta la alegerile din turul doi”, este o a treia opinie a analistului Sorin Scutelnic.

6,5 % din voturile pentru Violeta Ivanov: Unde s-ar putea îndrepta?

Potrivit analistului Anatol Țăranu, electoratul Partidului Șor ar fi răspuns la niște mesaje populiste și după toate probabilitățile și mai departe se va conduce în continuare de aceste mesaje. „Problema este cum Dodon va reuși să atragă acest electorat de partea sa? Și care va fi mesajul foarte precis pe care îl va transmite Șor și echipa lui acestui electorat. Există  o presupunere că deja există o înțelegere între Dodon și Șor, iar aceasta vorbește despre probabilitatea că Partidul lui Șor va încerca să-i canalizeze pe cei care-l susțin, spre Dodon. 6% pe care le-a acumulat Violeta Ivanov trage greu la cântar între doi candidați când scorul între ei nu este atât de mare în turul întâi”, spune analistul.

De părere asemănătoare este și Sorin Scutelnic, care susține că Șor a reușit să atragă un tip de lectorat care cumva este destul de aproape de de electoratul lui Igor Dodon. „Ca element de tradiții, partea rurală, partea de gândire, vârstă. Presupun că o să migreze o parte pentru a-l susține pe Igor Dodon. Mai departe va conta cum vor fi mesajele din partea Partidului Șor”, spune analistul.

Ideea este împărtășită și de Igor Boțan: „Liderul Șor are o anumită reputație care este reflectată cumva în comportamentul alegătorilor săi care situația pe ansamblu o caracterizează în felul „toți politicienii sunt hoți, dar câțiva dintre ei sunt buni pentru faptul că se împart cu noi”. Un astfel de electorat are o anumită filosofie și cel mai probabil va merge spre candidatul euro-asiatic, Igor Dodon”, a spus Boțan.

Susținătorii lui Andrei Năstase și Tudor Deliu pe cine ar susține?

„Aici partea psihologică a electoratului va avea de spus un cuvânt greu . Este vorba de relațiile interpersonale între Andrei Năstase și Maia Sandu, relații extrem de complicate. Desigur că și electoratul PLDM a fost afectat de escapadele doamnei Sandu împotriva actualului președinte al PLDM, Vlad Filat, care indiscutabil vor avea influențe asupra votului final și asupra prezenței la alegeri. Totuși, pot să spun cu mare certitudine că din această zonă practic nimic nu va merge spre Dodon. Tot ce va merge din această zonă va fi pentru Maia Sandu. Pericolul este în posibil abseintism a votanților la secțiile de votare”, susține Anatol Țăranu.

„Aici vedem o anumită tensiune fiindcă au conlucrat două personalități destul de puternice care au fost în situație de competiție ce a creat anumite tensiuni. Așa încât până la urmă ei s-au distanțat. Cred că electoratul se va duce către Maia Sandu fiind ca constituție două electoartea apropiate.

Ceea ce ține de Deliu, el face parte dintr-un partid care cândva a fost destul de puternic și presupun că mulți l-au susținut ca reprezentant al acestui partid”, crede Sorin Scutelnic.

Iar Igor Boțan consideră că în situația în care Maia Sandu a ieșit în al doilea tur de scrutin, Andrei Năstase nu poate să nu o susțină. „Chiar dacă există aceste neînțelegeri între cei doi, este posibil ca ele să fie depășite. 

În privința lui Tudor Deliu, lucrurile sunt deasemenea clare. Principalul lui mesaj în campania electorală a fost relansarea vectorului european al R. Moldova. Au existat și aici animozități, dar liderii politici nu sunt stăpânii electoratului care-i votează. Și ei au procedat corect. După primul tur de scrutin s-au adresat electoratului să susțină un candidat care promovează aceleași lucruri pentru care au pledat însăți”, susține analistul.

Voturile pentru Octavian Țîcu și Dorin Chirtoacă, către cine ar putea migra?

Anatol Țăranu a menționat că la acest capitol „intrăm în zona unei mari enigme electorale” în R. Moldova. „Și mă tem că aici se găsește și cheița lacătului la Președinția R. Moldova. Foarte mult depinde de acest segment electoral pe care au încercat să-l reprezinte Țîcu și Chirtoacă și care trebuie să recunoaștem că a eșuat în această tentativă. 

Sondajele credibile arată că electoratul unionist se ridică la circa 30% din totalul electorilor din R. Moldova, dar care nu s-a regăsit la nivelul reprezentării politice. Acest lucru creează o mare enigmă. Este evident că acest segment masiv nu poate servi bază electorală pentru Dodon. Este totalmente în custodia Maiei Sandu. Dar acest este mai curând o custodie potențială decât realizată”, susține analistul.

Țăranu mai accentuează că nu este clar în ce proporții au ieșit la vot acești alegători în turul întâi al scrutinului prezidențial „Dacă au ieșit doar cele 3 % pentru Chirtoacă și Țîcu, atunci Maia Sandu are un rezervor enorm de potențiale voturi și dacă este activat, ea câștigă alegerile fără nicio problemă. 

De altă parte, dacă în primul tur pentru votul maiei Sandu acest segment e reprezentat masiv, atunci rezerva se îngustează dramatic și oferă șanse lui Igor Dodon”, spune Țăranu.

Sorin Scutelnic, la rândul său consideră că acest electorat aparține Maiei Sandu. „Doar că, aici Maia Sandu prin mesajele sale e cazul să fie destul de atentă fiindcă cumva să păstreze elementul unei neutralități oficiale, ca să fie mai aproape de cei care au o altă viziune în privința viitorului acestei societăți”, a punctat analistul.

Cum ar putea să se comporte alegătorii din diasporă?

Analistul Anatol Țăranu consideră că în turul doi al scrutinului prezidențial ne-am putea aștepta la și mai mare participare a diasporei din occident. 

„Este un rezervor enorm de voturi pentru Maia Sandu. Problema este că din punct de vedere tehnic, exprimarea votului este limitat. Creșterea numărului de votanți ar putea să se ciocnească de incapacitățile tehnice ale birourilor de votare. 

Iar Rusia este iarăși o enigmă la care trebuie de căutat răspuns. Cum de prezența a fost așa minoră? Ce se va întâmpla acum? Dacă numărul va crește considerabil, va fi evidentă intervenția factorului politic în campania electorală și nu a factorului din R. Moldova”, crede Țăranu.

Iar analistul Sorin Scutelnic crede că diaspora și-a înțeles potențialul său, în pofida faptului că este pandemiei. „Electoratul occidental a înțeles că pot schimba lucrurile aici în țară. Presupun că se vor dinamiza mai mult și vor fi cu direcție pro Maia Sandu. Cu eleimente mici pro Dodon”, spune analistul.

Amintim că în primul tur al alegerilor prezidențiale au învins candidata PAS, Maia Sandu și candidatul independent, susținut de PSRM, Igor Dodon. Cei doi vor lupta pentru funcția de președinte în turul doi de scrutin care va avea loc pe 15 noiembrie 2020.Totodată, menționăm că la urnele de vot au ieșit 134.8719 de alegători în prima etapă a alegerilor prezidențiale.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
CEC: Și în turul II al alegerilor prezidențiale din 15 noiembrie 2020 alegătorii vor fi asigurați cu măști de protecție

CEC: Și în turul II al alegerilor prezidențiale din 15 noiembrie 2020 alegătorii vor fi asigurați cu măști de protecție

PAS cere posturilor radio și TV să oprească difuzarea unui spot calomnios despre Maia Sandu

PAS cere posturilor radio și TV să oprească difuzarea unui spot calomnios despre Maia Sandu

Jumătate din diaspora din Rusia l-a votat pe Renato Usatîi în primul tur de scrutin. Cu ce diferență l-a depășit pe Igor Dodon

Jumătate din diaspora din Rusia l-a votat pe Renato Usatîi în primul tur de scrutin. Cu ce diferență l-a depășit pe Igor Dodon

Dodon, start dur campaniei turului doi: „Ce a făcut Maia Sandu? A închis școli, numește Rusia agresor” sau „Va sta cu mâna întinsă la europeni” (VIDEO)

Dodon, start dur campaniei turului doi: „Ce a făcut Maia Sandu? A închis școli, numește Rusia agresor” sau „Va sta cu mâna întinsă la europeni” (VIDEO)

Dodon parafrazează o vorbă din popor: „Nu schimbați porumbelul din mână pe coțofana de pe gard” (FOCUS)

Dodon parafrazează o vorbă din popor: „Nu schimbați porumbelul din mână pe coțofana de pe gard” (FOCUS)

Sandu, după acuzațiile lui Dodon: „Un porumbel rănit a ieșit la presă și a început să cânte cântece de jale” (FOCUS)

Sandu, după acuzațiile lui Dodon: „Un porumbel rănit a ieșit la presă și a început să cânte cântece de jale” (FOCUS)

Maia Sandu câștigă primul tur al alegerilor prezidențiale. Rezultate preliminare

Maia Sandu câștigă primul tur al alegerilor prezidențiale. Rezultate preliminare

A fost semnat primul contract pentru construirea unei rețele de apeducte între România și Republica Moldova

A fost semnat primul contract pentru construirea unei rețele de apeducte între România și Republica Moldova

24 ianuarie 1859 – Povestea „Micii Uniri” | Șiretlicul care a creat Principatele Unite și reformele lui Cuza

24 ianuarie 1859 – Povestea „Micii Uniri” | Șiretlicul care a creat Principatele Unite și reformele lui Cuza

Advertoriale
Sunteți în căutare de job? ProCredit Bank vă invită la stagiere

Sunteți în căutare de job? ProCredit Bank vă invită la stagiere

Invitro Diagnostics vine cu pachete promoționale pentru clienți întru evitarea dezvoltării cancerului de col uterin

Invitro Diagnostics vine cu pachete promoționale pentru clienți întru evitarea dezvoltării cancerului de col uterin

5 milioane de euro în sprijinul întreprinderile micro, mici și mijlocii din Moldova cu ajutorul EXIMBANK și BERD

5 milioane de euro în sprijinul întreprinderile micro, mici și mijlocii din Moldova cu ajutorul EXIMBANK și BERD

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Clasa politică, la control (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Clasa politică, la control (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Pune-un ban deoparte (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Totul despre bani (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Jurnalistul Valeriu Cațer a plecat la Ceruri: „S-a stins Vulcan-ul”
 • 2
  EDITORIAL | Rusia își epuizează instrumentele de șantaj asupra Moldovei
 • 3
  SUA ordonă ca familiile diplomaţilor americani să părăsească Kievul. Declarația Departamentului de Stat (VIDEO)
 • 4
  IGP a inițiat o anchetă de investigație în privința acțiunilor CTESP Orhei. UPDATE: Majoritatea școlilor din raion au activat cu prezență fizică
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.