22 de președinți de raioane afirmă că-l susțin pe Igor Dodon la alegeri. Maia Sandu: „Sunt presați. Li se spune că o să-și piardă locurile de muncă”

22 de președinți de raioane afirmă că-l susțin pe Igor Dodon la alegeri. Maia Sandu: „Sunt presați. Li se spune că o să-și piardă locurile de muncă”

Mai mulți președinți și reprezentanți ai raioanelor din țară au ieșit pe 10 noiembrie într-o conferință de presă. Aleșii susțin că reprezintă 22 de raioane din țară și 400 de primării. Aceștia au adresat mesaje de susținere pentru candidatul la funcția de șef al statului Igor Dodon. Ieșirea lor se întâmplă după ce ieri, 9 noiembrie contracandidata Maia Sandu menționa la o emisiune televizată că unii șefi de raioane și primari, în contextul campaniei electorale, ar fi presați și speriați că își vor pierde funcțiile.

Discursul reprezentanților raioanelor a fost început de președintele raionului Soroca, Veaceslav Rusnac, care afirmă că au ieșit în fața presei împreună cu cei 22 de președinți de raioane și vicepreședinți, „pentru a susține cei peste 400 de primari care au declarat susținerea candidatului independent Igor Dodon”.

Rusnac spune că aceleași convingeri le-ar împărtăși și președinții raioanelor Briceni, Dondușeni, Drochia, Edineț, Fălești, Florești, Ocnița, Râșcani, Soroca și 200 de primari din satele din nordul țării.

Publicitate

Menționăm că la Soroca, Igor Dodon a acumulat 42.39% dintre voturi, iar Maia Sandu -23.91%. În schimb la Fălești, Igor Dodon a acumulat 29.28% din voturi, fiind întrecut de Renato Usatîi cu 43.23% dintre voturile din primul tur de scrutin prezidențial.

În fruntea raioanelor menționate de Veaceslav Rusnac sunt președinți din rândul socialiștilor, cu excepția raionului Florești, condus de Ștefan Paniș, din rândul PDM.

În fața publicului a ieșit președintele raionului Ungheni, Ghenadie Mitriuc (PSRM), care spune că este susținut de colegii raioanelor Rezina (președinte PSRM), Călărași (PSRM), Dubăsari (PSRM) și Anenii Noi (PSRM). „Alături de noi sunt 70 de primării din centrul țării care au semnat declarația în susținerea candidatului Igor Dodon”, spune Mitriuc.

Iar președintele raionului Cahul, Marcel Cenușa (PSRM), spune că reprezintă opinia a conducătorilor din șapte raioane și 60 de primării din sudul țării.

La fel și președintele raionului Comrat, Ivan Topal, care spune că alături îi sunt președinții din raionul Ceadîr- Lunga, Vulcănești și 20 din 26 de primari din UTA Găgăuzia care îl susțin pe Igor Dodon.

În discursul lor, conducătorii raioanelor au găsit doar cuvinte de laudă pentru candidatul independent Igor Dodon și n-au ezitat să folosească „sperietori” în privința Maiei Sandu, precum că ar intenționa să închidă școli sau spitale.

Ieșirea președinților de raion vine după ce ieri, în cadrul emisiunii Cutia Neagră la tv8, președinta PAS a spus că mai mulți primari, mai cu seamă din nordul țării ar fi presați și intimidați în scop electoral.

„Sunt localități în care oamenii nu au aceste preiuni foarte mari. Dar sunt localități în care presiunea este foarte mare. La Ocnița, în UTA Găgăuzia, în multe raioane din nord. Am văzut în această campanie mai multe localități unde oamenii se simt presați.

Am văzut și raioane unde administrația își respectă cetățenii și unde la nivel local, de raion, nu există această presiune din partea președinților de raioane”, susține Maia Sandu.

Președinta PAS susține că presiunea asupra deciziilor ar veni „de sus” și mai departe ar fi exercitată prin președinții de raioane.

„Oamenilor li se spune că o să-și piardă locurile de muncă. În cazul primarilor li se se vorbește că nu va fi finanțare. Se folosește ANI, CNA, împotriva lor, așa ca pe timpul lui Plahotniuc”, a încheiat Sandu.

Amintim că în primul tur al alegerilor prezidențiale, pentru candidata PAS, Maia Sandu, au votat 36,16% din alegători, iar pentru candidatul independent, susținut de PSRM, Igor Dodon - 32,61%. Turul doi de scrutin va avea loc pe 15 noiembrie 2020.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal