Un veteran de război, numele căruia figurează în lista dosarelor politice, indignat că PG nu i-a revizuit cauza

Un veteran de război, numele căruia figurează în lista dosarelor politice, indignat că PG nu i-a revizuit cauza

Veteranul de război, Arslan Safarmatov, al cărui nume figurează în lista celor 38 de dosare despre care Procuratura Generală a recunoscut că ar fi fost deschise la comandă politică, se plânge că până în prezent nu au fost întreprinse măsuri pentru revizuirea cauzei sale. Safarmatov se află la libertate, sentința cu privațiune de libertate fiindu-i modificată în pedeapsă cu muncă neremunerată.

Acesta afirmă că dosarul său a fost recunoscut de APCE ca fiind politic și fabricat la comanda lui Vlad Plahotniuc. Faptul ar fi fost recunoscut și de Procuratura Generală, care însă n-ar fi făcut nimic pentru a-l elibera din detenție.

„Procurorul general, Alexandr Stoianogo, a mințit în luna iulie când a recunoscut că dosarul meu penal este la comandă, fiind politic, și că este trimis la revizuire. A mințit și acum, pe 26 octombrie, când a anunțat că dosarul meu este pe cale de revizuire.

Publicitate

Ieri la Curtea Supremă de Justiție a avut loc procesul de revizuire. Cu părere de rău am observat că reprezentantul Procuraturii a fost contra revizuirii dosarului meu. Am înțeles că „mână pe mână se spală ”și Procuratura ca și Judecătoria își ajută colegii. Așa cum Judecătoria îl ajută pe judecătorul care a fost învinuitor pe dosarul meu, așa și Procuratura își acoperă frații de breaslă în corupție. Posibil ca procurorul general, Alexandr Stoianoglo să nu știe ce se petrece în interiorul Procuraturii Generale”, a spus într-o conferință de presă Safarmatov.

Potrivit veteranului, anul trecut PG, împreună cu avocatul său, au înaintat la Curtea Supremă de Justiție un recurs în anulare. Tot anul trecut, în luna noiembrie, Curtea Supremă de Justiție a refuzat recursul.

„Dosarul meu a fost fabricat în urma protestelor din 2015. Au încercat să mă sperie, să mă cumpere. Am refuzat să mă dau la o parte. Atunci am fost filat, interceptat, pentru dosar fabricat. Dacă majoritatea persoanelor au fost eliberate, retrăgându-și învinuirile, în cauza mea nu s-a făcut absolut nimic”, a mai adăugat Safarmatov.

Arslan Safarmatov susține că este la libertate după ce i-a fost modificată sentința. Astfel, în schimbul a trei ani de detenție, veteranul a fost pedepsit cu muncă neremunerată în folosul comunității.

Amintim că, în februarie 2020, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a anunțat că 38 de dosare penale, asupra cărora există suspiciuni că ar fi fost inițiate la comandă politică, vor fi revizuite de un grup de lucru din cadrul Procuraturii Generale. A menționat atunci că, dacă se vor stabili abateri grave de la lege, dosarele vor fi clasate.

19 din cele 38 de dosare despre care Procuratura Generală a recunoscut că ar fi fost deschise la comandă politică au luat o altă întorsătură, până în ziua de astăzi. Bunăoară, șase dosare aflate în fața de urmărire penală au fost clasate, iar în alte dosare au fost luate decizii favorabile pentru figuranți, au fost efectuate revizuiri sau s-a renunțat la învinuiri.

Pe cazul de mai sus a veteranului, Procuratura afirmă că a intervenit în favoarea condamnatului Safarmatov Arslan cu recurs în anulare, solicitând suspendarea condiționată a executării pedepsei cu închisoarea în privința acestuia (combatant, cu grad de invaliditate), însă prin decizia Curții Supreme de Justiție recursul a fost respins. Procuratura municipiului Chișinău, oficiul Buiucani examinează, în prezent, cererea acestuia de revizuire a dosarului penal.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal