Republica Moldova şi-a asumat responsabilitatea de a finaliza tranziţia la televiziunea digitală terestră nu mai târziu de 17 iunie 2015. Începând cu această dată, canalele televiziunii analogice nu vor putea beneficia de protecţie în caz de perturbaţii generate de canalele televiziunii digitale. După termenul-limită indicat, Republica Moldova va trece printr-o perioadă de tranziţie de 2-3 ani, în care vor coexista atât reţelele ce difuzează semnale analogice, cât şi cele digitale. „Republica Moldova va trece printr-o perioadă de tranziție când vor coexista rețelele care difuzează semnalele analogice, cât și cele digitale. Această tranziție necesită modificarea codului audiovizualului din cauza diferențelor tehnice esențiale între televiziunea analogică terestră și cea digitală terestră.
Noi am găsit posibilitatea să emitem concomitent și în format analogic și în format digital. Aceasta ne va permite pe o perioadă de 2-3 ani să nu fim puși în situația de a oferi setoboxuri cetățenilor Republici Moldova, fiindcă cei care au televizoare noi vor putea recepționa semnalul digital, iar cei cu televizoare vechi vor avea posibilitatea să primească semnalul în regim analogic.
Acest lucru a este fiindcă România nu a asigurat trecerea la televiziunea digitală terestră până la urmă. Calculele au demonstrat că noi vom putea să asigurăm emiterea acestor două tipuri de semnale simultan. Dacă peste 3 ani va trebui să micșorăm puterea semnalului, o parte din cetățeni vor primi setoboxuri,” a declarat Pavel Filip, Ministrul Tehnologiei Informațiilor și Comunicațiilor.
Conform Programului, în perioada anilor 2015-2017, urmează să fie eliberate licenţe pentru utilizarea frecvenţelor radio în scopul creării a 3 reţele de televiziune digitală terestră (multiplexe) cu acoperire naţională şi 21-cu acoperire regională. Până la data de 17 iunie 2015, urmează să fie creat un multiplex cu acoperire națională. În scopul asigurării bazei legale pentru eliberarea licenţelor de emisie pentru utilizarea capacității multiplexelor respective, Codul Audiovizualului va fi modificat şi completat.„Din start, programul de trecere la televiziunea digitală terestră prevedea existența a 6 multiplexe naționale, fiindcă nu exista o cerere pentru toate șase am redus la trei numărul acestora. Tehnologiile informaționale au o dinamică de dezvoltare foarte înaltă și acum totul migrează în internet. Astfel că nu este o solicitare foarte mare pentru a veni în multiplexele televiziunii digitale terestre. Pe de altă parte în proiect este propus ca Radiocom-ul să primească prin încredințare directă două multiplexe, din cauza că nu sunt solicitanți pentru multiplexe. Ceva similar am văzut în România când nimeni nu a venit la concurs, când au fost oferite frecvențele pentru multiplexe. Eu nu exclud că nu vom merge până la capăt cu crearea a trei multiplexe și ne vom limita la unul, dar suntem în situația îndeplinirii obligațiunilor internaționale.La momentul de față nu investește nimic în acest proiect. Pentru anul viitor sunt prevăzută suma maximă de 100 milioane de lei pentru cetățenii care nu-și permit achiziție echipamentului pentru recepționarea semnalului digital terestru,” spune Pavel Filip.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.