Asociația Promo-LEX, în parteneriat cu Equal Rights Trust, a depus cererea în numele V.C., al cărei soț, C., a supus-o la acte de violență domestică în timpul căsătoriei. Abuzul s-a manifestat fizic, verbal și emoțional și, în cele din urmă, a dus la moartea violentă a V.C. Comitetul a constatat că Republica Moldova, inclusiv autoritățile, funcționarii, instituțiile, practicile și legislația sa, a eșuat să exercite diligența cuvenită, să investigheze în mod adecvat plângerile repetate ale femeii privind violența în familie și să îi ofere protecție legală, consiliere și reabilitare.
„Constatând că violența de gen reprezintă discriminare în sensul articolului 1 al Convenției, Comitetul a subliniat că statele părți trebuie să adopte și să pună în aplicare diverse măsuri pentru a combate violența în bază de gen împotriva femeilor, săvârșită de către actori non-statali, inclusiv prin legislație, instituții și un sistem în vigoare pentru combaterea violenței și asigurarea faptului că acestea funcționează eficient în practică și sunt susținute de către toți agenții și instituțiile statului, responsabili de implementarea legislației”, a menționat Promo-LEX într-un comunicat.
Mai mult, asociația a subliniat, cu referire la demisia emisă: „Eșecul unui stat parte a Convenției de preveni actele de violență de gen împotriva femeilor, în cazurile în care autoritățile sunt sau ar trebui să fie conștiente de riscul unor astfel de violențe, sau eșecul de a investiga, de a atrage la răspundere făptașii, precum și de a oferi despăgubiri victimelor și supraviețuitorilor unor astfel de fapte, oferă permisiunea tacită sau încurajarea de a comite acte de violență de gen împotriva femeilor”.
Aceasta este deja a doua decizie a Comitetului împotriva Republicii Moldova. Prima decizie a fost emisă în 2016 pe cauza R.L. și, de asemenea, se referă la violența în familie. Asociația Promo-LEX a speră ca, în cele din urmă, Comitetul va solicita Guvernului Republicii Moldova să-și revadă politicile și atitudinea față de cazurile de violență în familie și va asigura suport și protecție legală victimelor de la primele sesizări.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.