Soluții: Piața externă își deschide ușile pentru producătorii horticoli, prin alinierea la standardele internaționale (VIDEO)

Soluții: Piața externă își deschide ușile pentru producătorii horticoli, prin alinierea la standardele internaționale (VIDEO)

În 2019, sub-sectorul horticol al agriculturii din R. Moldova a înregistrat o roadă de fructe, nuci şi pomuşoare în volum total de 840.000 de tone. Se adaugă și 657.000 de tone de struguri. Cu astfel de cantități, producătorii autohtoni tind să iasă tot mai mult pe piața externă. În timp, o direcție tradițională a devenit piața Federației Ruse, unde așa fructe ca merele încă sunt solicitate. Însă, diversificarea piețelor de export rămâne extrem de importantă pentru diminuarea riscurilor în realizarea producției. Soluția pentru penetrarea acestor piețe, una dintre cele mai atractive fiind cea a Uniunii Europene, este alinierea la standardele internaționale. Iată ce presupune acest lucru și cum a reușit să meargă pe această cale un producător din Ștefan Vodă.

Unul dintre marii producători de fructe din R. Moldova este compania „Farm-Prod” SRL. Afacerea a început în 2010, când au fost plantați primii pomi, iar startul a însemnat 10 hectare de livadă. În 2020, producătorii au ajuns să-și extindă suprafața plantațiilor de 13 ori. Ca să facă față concurenței, ca să reziste pe piața externă și să-și dezvolte afacerea, producătorii și-au diversificat culturile, crescând meri, caiși, pruni, cireși, nectarini și chiar viță de vie. Acum, recolta anuală ajunge la 6.000 de tone de fructe, majoritatea fiind exportate. 

„De crescut noi tot creștem prin aceea că replantăm anumite soiuri, ca să avem o calitate cât mai înaltă și să avem soiurile cerute pe piața mondială. Pentru că ceea ce a fost 10 ani în urmă și ce este acum e total diferit. Soiurile cu care am început atunci, în ziua de azi, nu mai sunt întrebate. Am adus pomi de peste hotare. Am adus tehnologii noi, totul nou ca să facem totul la un nivel absolut înalt”, spune directorul și unul dintre cei trei fondatori ai companiei „Farm-Prod” SRL, Ion Tulei.

Fructele crescute la Ștefan Vodă au ajuns să fie exportate în cele mai diverse colțuri ale lumii. De la piața tradițională a Federației Ruse, unde cele mai întrebate sunt merele, până în țări arabe. În 2018, fructele au ajuns pe piața Uniunii Europene. Aproape 100% din prunele crescute în livada producătorului Ion Tulei, în ultimii doi ani, au mers spre țările UE. Mai exact, vorbim despre 400 de tone în 2019 și 360 de tone în acest an.

Penetrarea unor astfel de piețe n-ar fi posibilă fără alinierea la standardele internaționale. Agricultorul spune că s-a investit mult în livadă, iar datorită corespunderii normelor impuse, afacerea a obținut certificarea GlobalGAP și GRASP  ce garantează un înalt nivel al calității și noi cumpărători. 

„Până a primi aceste certificate, am făcut multe tentative de export. Și la întrebarea „aveți ceva certificate?” spuneam că „nu avem”. Mai departe nici nu eram ascultat. Imediat ce am luat certificatele s-au deschis și ușile spre piața europeană.

Acum avem o trasabilitate clară a produsului. Adică de la curățarea pomului, până la recoltarea produsului. Deja avem condiții și pentru personal. Trebuie să facem totul ca ei să se simtă confortabil în cadrul companiei”, spune Ion Tulei.

Producătorii au investit și în faza de post-recoltare. Astfel, s-au  cumpărat combine de recoltare a merelor, a fost amenajat un frigider cu capacitatea de 4.500 de tone de fructe.

Frigider cu capacitatea de păstrare de 4500 tone de fructe

Iar merele și cireșele trec etapa de sortare pe o linie cu capacitatea de două tone pe oră. La fel, s-a pus accent și pe ambalajul fructelor pentru export.

Linie de sortare cu capacitatea de 2 tone/oră

„Noi facem tot posibilul să ne reorientăm sau să avem piețe alternative, ca, într-o bună zi, să nu ne trezim că nu avem unde exporta produsele noastre”, susține Ion Tulei, care încurajează și alți agricultori să-și dezvolte afacerile, să și le alinieze la standarde internaționale, să studieze și să diversifice piețele externe.

Ce este și cât costă certificarea GlobalGAP și Global GRASP 

În R. Moldova, standardele GlobalGAP sunt implementate de peste 15 ani. În această perioadă, aproape 50 de agricultori au primit certificarea, iar unii producători și-o reconfirmă periodic.

„GlobalGAP este o certificare facultativă pentru producător, dar, dacă o are, aceasta îl face mai competitiv în comparație cu alți producători care nu au astfel de certificare. 

GlobalGAP înseamnă „Practici agricole bune” care presupune că în timpul creșterii și manipulării produselor au fost respectate anumite principii de igienă, principii de securitate alimentară, norme etice față de angajați. 

Iar consumatorul care plătește pentru produs are garanția că totul e în regulă. Acesta nu trebuie să verifice fiecare lot în parte, mai cu seamă că asta presupune costuri și pierderi de timp enorme”, susține expertul în exportul produselor horticole, Vadim Codreanu. 

La rândul său, Global GRASP este un standard adițional. Acesta se referă la aspectele sociale ale afacerii, ca exemplu - cum se comportă antreprenorul cu angajații săi, care este atitudinea sa față de mediu, etc.

Expertul Vadim Codreanu explică că certificatul GlobalGAP se obține în urma evaluării corespunderii afacerii la standardele impuse de acesta. Asta presupune două categorii de costuri:

1. Costurile pentru certificare propriu-zisă. Aici chetuielile sunt de circa 1.000-3.000 de euro, în funcție de câteva criterii - numărul de culturi, plantații, cât de complexă este operațional afacerea. Certificarea presupune invitarea unui expert care evaluează corespunderea. Evaluarea se face în câteva zile, iar rezultatul e gata în câteva săptămâni. Se întâmplă într-o fază anumită a creșterii culturii, aproape de recoltare.

2. Investiții în afacere, ca aceasta să fie eligibilă pentru certificare. „Marele cost este alinierea la standarde. De exemplu, acces limitat în bază de card, grup sanitar la o anumită distanță, igienizare potrivit unui grafic, responsabili de monitorizare. Și aici costurile sunt diferite la fiecare producător, în funcție de suprafața terenului pe care-l cultivă, numărul de angajați, cheltuielile fiind mai greu de evaluat. Aceste costuri trebuie considerate din startul afacerii și atunci nu se simt așa de tare”, explică Codreanu.

Totuși, potrivit expertului, dacă ne gândim la avantajul competitiv pe care-l aduce certificarea, atunci costurile nu sunt atât de mari.

Menționăm că potrivit Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, în prezent, legislația R. Moldova cuprinde mai mult de 75% din cerințele GlobalGAP, care, fiind cerințe obligatorii, trebuie să fie implementate de către producători. Totodată, certificatul GlobalGAP este o precondiție pentru beneficiarii de subvenții.

Importanța diversificării piețelor

Pentru anul 2019, exporturile de mărfuri destinate țărilor UE au însumat 1,8 miliarde de dolari, deținând o cotă de 65,9% în totalul exporturilor. Iar țările CSI au fost prezente în exporturile Moldovei cu o pondere de 15,6%, cu valoarea de 435 milioane de dolari. În totalul celor menționate, fructele și legumele au reprezentat 10% - o cotă semnificativă.

De-a lungul timpului, agricultorii din R. Moldova au stabilite relații mai vechi cu consumatorii de pe piața tradițională, cea rusească. Totuși, aceștia nu trebuie să se limiteze, așa cum diversificarea piețelor înseamnă mai mulți cumpărători și diminuarea riscurilor, spun experții. 

„Diversificarea este importantă pentru că, în eventualitatea unor șocuri geopolitice, cum au fost câțiva ani în urmă în mai multe rânduri, și pentru fructe și pentru vinuri, producătorii și exportatorii trebuie să fie asigurați. Atunci când ești dependent de o piață depinzi inclusiv și la nivel de competitivitate. Dacă cineva oferă preț mai bun pe piața respectivă - tu deja nu mai ești interesant și în acest caz trebuie să ai unde te orienta”, susține expertul în exportul produselor horticole, Vadim Codreanu. 

Piața de fructe și legume proaspete este una „foarte volatilă”. Prețurile și situația se pot schimba de la săptămână la săptămână. Iar ca un producător să înceapă a exporta, trebuie câțiva ani să tatoneze terenul, să stabilească o relație bazată pe încredere cu importatorul.

„Piața tradițională este necesară și noi trebuie să o menținem și pe aceasta. Dar, din punctul meu de vedere, focusul pentru producători și exportatori trebuie să fie ca marfa și produsele pe care le oferă să fie eligibile pentru toate piețele, din perspectiva calității, a ambalajului, din perspectiva cerințelor de piață și a inofensivității”, menționează expertul.

Piața țărilor UE: Atractivitate și standarde

Odată cu semnarea Acordului de Asociere între R. Moldova și UE, la data de 27 iunie 2014, relațiile între cei doi parteneri au fost aduse la un alt nivel. UE reprezintă una dintre cele mai mari şi mai competitive spaţii economice din lume, ceea ce înseamnă cerere mare din partea întreprinderilor, sectorului public şi a consumatorilor din acest spaţiu economic. Şi din acest considerent, ţările din UE sunt pieţe atractive pentru mărfurile din străinătate.

„Noi avem piața alternativă a UE nu de ieri, ci de mult timp, doar că exportul spre o piață nu începe peste noapte. Se stabilește cu anii relația, încrederea consumatorilor, recunoașterea de către consumator. Acesta nu cunoștea, de exemplu, 10 ani în urmă ce înseamnă prune, mere sau struguri din R. Moldova”, spune Codreanu.

Indicii din ultimii ani demonstrează că cererea pentru anumite fructe rămâne ridicată. „Pentru prune, spre exemplu, experiența din ultimii doi ani demonstrează că avem loc și loc est mult. Dar trebuie să menționăm că succes a fost în contextul în care în Balcani și Germania, acolo unde se cultivă același soi de prune, oferta a fost mică în 2019-2020. 

Dar coroborăm aceasta cu faptul că producătorii noștri s-au pregătit, cu faptul că au aliniat standardele de marketing, au aliniat liniile de sortare, au aliniat ambalajele cu cerințele tehnice și estetice ale UE”, explică expertul.

Iată de ce este important ca producătorii să respecte cerințele impuse normativ sau, altfel spus, standarde internaționale cu privire la marketingul fructelor.

„Asigurarea tuturor acestor parametri presupune pentru producătorii din Moldova investiții imense la scara noastră, investiții mai cu seamă în post-recoltare, în infrastructură și cultivare. 

Dar aceste investiții sunt absolut necesare pentru că, mâine- poimâine, nici pe piața tradițională nu o să se accepte standardele actuale. Deja se simt aceste trenduri. Plus, prețurile pentru produsele care sunt calitative, care corespund normelor, sunt net superioare”, menționează Vadim Codreanu. 

Recomandări pentru producători orientați spre export

Limitarea la o singură piață este nocivă și periculoasă, pentru că depindem doar de cerințele și realitățile pieței respective, crede expertul. În acest context, soluția pentru producători este diversificarea direcțiilor de exporturi. Ca să ajungă cu fructe și legume la vitrina consumatorilor din toată lumea, agricultorii trebuie să pună accent pe calitatea produselor și alinierea la standardele internaționale.

„Cred că m-aș orienta la calitate, planificare corectă și angajarea unor experți fie în planificare, fie protecție, fie în accesul pe piață, ca pașii să fie făcuți corect din start. Chiar dacă aceasta presupune investiții mai mari, ele se recuperează în timp și ca efect de levier sau randament mai mare. Respectiv, producătorii se expun, în sens pozitiv, mai multor cumpărători de pe mai multe piețe”, a concluzionat expertul în export produse horticole, Vadim Codreanu. 

Menționăm că materialul face parte dintr-un proiect de Jurnalism de Soluții, lansat de AGORA.  Acesta este finanțat de un grant oferit de Departamentul de Stat al SUA. Opiniile, constatările şi concluziile din articol aparţin autorului şi nu le reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al SUA.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
R. Moldova, pe locul trei în topul țărilor din lume la capitolul majorării salariului minim

R. Moldova, pe locul trei în topul țărilor din lume la capitolul majorării salariului minim

Ucraina, cea mai minată țară din lume: Pe 40% din teritoriul statului vecin s-ar afla mine și explozibil capcană

Ucraina, cea mai minată țară din lume: Pe 40% din teritoriul statului vecin s-ar afla mine și explozibil capcană

Biroul migrație și azil: Opt cetățeni străini, expulzați de pe teritoriul R. Moldova, în decurs de o săptămână

Biroul migrație și azil: Opt cetățeni străini, expulzați de pe teritoriul R. Moldova, în decurs de o săptămână

Advertoriale
Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Scopul și valorile reînnoite ale maib prezentate întregii echipe

Scopul și valorile reînnoite ale maib prezentate întregii echipe

Grupul ProCredit se alătură Alianței Bancare Net-Zero şi se angajează să stabilească obiective de reducere a emisiilor, cu ajutorul Standardului Net-Zero al inițiativei „Obiective bazate pe știință”

Grupul ProCredit se alătură Alianței Bancare Net-Zero şi se angajează să stabilească obiective de reducere a emisiilor, cu ajutorul Standardului Net-Zero al inițiativei „Obiective bazate pe știință”

EMISIUNI
 • Podcastul „Azi e vinerea” | Miroase a ars la Bismobil Kitchen, emisiunea „Iartă-mă” în justiție și care-i sportul nostru național (VIDEO)
  Podcastul „Azi e vinerea” | Miroase a ars la Bismobil Kitchen, emisiunea „Iartă-mă” în justiție și care-i sportul nostru național (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII|Strateg de marketing: „Meseria asta e un dans frumos între cifre și creativitate” (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII|Strateg de marketing: „Meseria asta e un dans frumos între cifre și creativitate” (VIDEO)
 • DESCIFRAT| Iarna secetoasă și temperaturile record. Cum resimte sectorul agricol schimbările climatice
 • DESCIFRAT| Iarna secetoasă și temperaturile record. Cum resimte sectorul agricol schimbările climatice
Cele mai populare
 • 1
  Frig extrem în Afganistan: Temperaturile au coborât până la minus 33 de grade, iar 166 de oameni au murit
 • 2
  Guvernul va acorda asistență internațională pentru Ucraina. În ce constă ajutorul
 • 3
  Intervenții în 24 de ore: Zeci de automobile, ambulanțe și transport de pasageri au solicitat salvatorii pentru deblocare din nămeți (FOTO/VIDEO)
 • 4
  Poliția anunță că în mai multe regiuni din țară se circulă în condiții de iarnă. Recomandări pentru șoferi
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.