Pentru turul doi al alegerilor prezidențiale, ce se va desfășura pe 15 noiembrie, a fost confirmată pregătirea a 139 de secții de votare din diasporă. Unele locații au fost schimbate pentru a asigura spații mai largi. În plus, CEC informează că a fost alocată suplimentar suma de 2,6 milioane de lei și au fost tipărite cu 115.000 de buletine de vot mai multe. Totul pentru a asigura buna desfășurare a procesului electoral.
În vederea fluidizării maxime a fluxului de alegători, dar și pentru corespunderea la rigorile epidemice din statele străine, în cel de-al doilea tur de scrutin pentru unele secții de votare, unde au fost constatate anterior aglomerări mai mari decât tradițional, s-a decis să fie schimbate locațiile. Mai exact, este vorba despre orașele Frankfurt, Munchen, Milano, Parma, Verona, Bolonia, Londra, Tel Aviv.
Noile adrese ale secțiilor de votare din aceste localități se regăsesc pe paginile web ale ambasadelor R. Moldova în străinătate, dar și pe paginile Ministerului Afacerilor Externe și a Comisiei Electorale Centrale. Astfel, conaționalii sunt îndemnați să verifice repetat adresa secțiilor de votare.
Secțiile de votare au fost mutate în spații mai mari, cum ar fi săli sportive, săli culturale sau exoziționale, pentru a fi respectate rigorile epidemiologice.
Conform deciziei CEC a fost sporit numărul cabinelor de vot, de ștampile, de calculatoare și scanere. Utilajul a fost expediat și a ajuns deja la destinație. În continuare, birourile electorale urmează să se întrunească sâmbătă ca să verifice pregătirile pentru ziua scrutinului.
Pentru 15 noiembrie au fost reconfirmate 139 de secții de votare în diasporă. CEC amintește că în mod normală secțiile de votare au program de la 7:00 până la 21:00. Cu excepția a două secții - din Bacu, Republica Azerbaidjan și Strasbourg, Republica Franceză, care vor avea program special de activitate.
Astfel, secția de votare nr. 1/307, din orașul Baku, Republica Azerbaidjan, va fi deschisă între orele 7:00 și 18:00. Iar secția de votare nr. 1/342, din orașul Strasbourg, Republica Franceză, va activa între orele 7:00 și 20:00.
Alegătorii sunt îndemnați să respecte regulile impuse de autoritățile fiecărui stat. „Poliția va fi cu ochii pe secțiile de votare și în cazul în care va observa nereguli, că nu vor respecta distanja, sau vor face aglomerări, nu putem exclude probabilitatea ca autoritățile să suspende activitatea secțiilor de votare”, a spus ministrul Afacerilor Externe, Aureliu Ciocoi.
Pentru turul doi de scrutin, 29 de persoane din diasporă, cetățeni ai R. Moldova au fost confirmați de CEC în calitate de președinți ai secțiilor de votare.
Președintele CEC, Dorin Cimil, a precizat că a fost majorat tirajul buletinelor de vot cu peste 115.000 de exemplare. Legislația indică că pentru o secție de votare nu pot fi transmise mai mult de 5.000 de buletine de vot. Totodată, CEC a alocat suplimentar peste 2,6 milioane de lei pentru activitatea secțiilor de votare din străinătate.
Menționăm că la secțiile de votare deschise în afara R. Moldova au participat la turul I de scrutin prezidențial 149.178 de alegători din diasporă. Cea mai activă participare s-a înregistrat în Republica Italiană – 46.442 de alegători, Marea Britanie -16 847 de alegători și Republica Franceză – 15.616 votanți.
Vezi și aceste știri

Jumătate din diaspora din Rusia l-a votat pe Renato Usatîi în primul tur de scrutin. Cu ce diferență l-a depășit pe Igor Dodon

Diaspora va primi mai multe buletine de vot în al doilea tur al alegerilor prezidențiale

Voronin, despre votul din diasporă: „Nu contează pe cine au susținut ei, dar faptul că totuși este nostalgia și sentimentul de patriotism față de Moldova”
Advertoriale

Victoriabank investește în inovații și își întărește statutul de bancă digitală. Rețeaua de bancomate, modernizată cu 100 de ATM-uri de ultimă generație

Ești în căutarea unei locuințe? Află cum poți cumpăra apartamentul perfect lângă parc, în câțiva pași simpli
