Procuratura Generală (PG) informează că a evaluat mecanismul normativ ce țin de reglementările care vizează desfășurarea ședințelor de judecată în cazurile când existentă materiale care conțin secret de stat. Inclusiv și partea ce ține de hotărârile judecătorești în cauzele examinate în ședință închisă. În rezultat, PG a identificat mai multe inadvertențe normative ce duc la interpretări multiple și oferă normei un caracter imprevizibil și neclar. Iată ce propune.
Pentru a înlătura lacunele normative constatate și respectării principiului clarității și previzibilității normei, Procuratura Generală propune modificarea unor acte normative. Mai exact modificarea Codului de procedură penală și a Legii nr.514/1995 privind organizarea judecătorească.
Modificările sunt în sensul limitării pronunțării publice de către instanța de judecată doar a părților hotărârii motivate care conțin informații secretizate și/sau a căror dezvăluire ar afecta ordinea publică, securitatea națională, protecția vieții private sau interesele justiției.
Totodată, Procuratura Generală propune ca în toate cazurile, partea introductivă și partea dispozitivă a hotărârii motivate să fie pronunțată în ședință publică.
Modificările propuse coroborează cu principiile care decurg din jurisprudența CtEDO referitor la respectarea de către părțile semnatare a art.6 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului - „Dreptul la un proces echitabil”, incluse și în Ghidul privind art.6 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului – Dreptul la un proces echitabil.
PG a elaborat în acest sens un proiect de lege care au fost expediate Ministerului Justiției pentru expertizare, avizare și promovare, în condițiile legii.
Vezi și aceste știri

(DOC) Au fost selectați candidații care vor fi propuși Executivului pentru funcția de judecător la CtEDO din partea R. Moldova

Reprezentanți ai Sistemului de sănătate român vin la Chișinău: Urmează discuții pentru demararea vaccinării anti-COVID
