
Porți vopsite în altă culoare și anvelope sparte, printre încălcările comise la primele ore ale zilei turului doi. Concluziile IGP
Poarta unei președinte de secție de vot din s. Gotești, dar și poarta primarului localității, au fost vopsite într-o altă culoare, în dimineața turului doi a alegerilor prezidențiale. De asemenea, niște răufăcători au aruncat scule ghimpate pe un pod din satul Sănătăuca, Florești, deteriorând astfel anvelopele mașinilor de poliție. Despre acestea și alte încălcări a comunicat șeful adjunct al Inspectoratului General de Poliție (IGP, Marin Marian, care a prezentat primele date despre mersul votării și încălcările semnalate.
・
„În două localități, secțiile de vot s-au deschis cu puțină întârziere. Pe parcursul nopții am avut două situații la care poliția a manifestat vigilență, cum ar fi două cazuri de deconectări de lumină. La secția din Condrița, lumina a fost stinsă, a reapărut la 3:50. La fel și la două secții la Ciocana. Poliția a reacționat imediat, s-a activat securitatea”, a comunicat Maxian.
Omul legii spune că IGP a documentat 14 sesizări de ziua tăcerii.
„Sunt două cazuri de încălcare a restricțiilor epidemice, un caz de corupere, patru cazuri de agitație electorală, trei cazuri de incidente în secțiile de vot, dar care nu au ținut de competența poliției și patru cazuri de alte tipuri de încălcări”, a enumerat polițistul.
În ziua votului, dimineața la ora 7:00, la podul Sănătăuca din Florești, câteva persoane au aruncat scule din metal ghimpoase pe segmentul de pod.
„Mai multe persoane prezente la fața locului, cu autospecialele de Poliție și ANTA, au avut de pătimit prin deteriorarea anvelopelor. Cazul s-a înregistrat la IP Florești, s-a dispus investigarea. Haideți să ne imaginăm că era o urgență, serviciile putea să nu ajungă la fața locului. Se puteau înregistra și cazuri letale, fapt nedemn”, a criticat Maxian.
De asemenea, Poliția a anunțat că poarta casei președintei secției de votare din s. Gotești și poarta primarului au fost vopsite în altă culoare, „fapt nedemn de respect”, iar cazul se investighează drept act de huliganism.
Maxian a vorbit și despre votul în Transnistria.
„Avem prezenți mai mulți observatori, presa, deputați și alți oficiali care monitorizează deplasarea persoanelor din stânga Nistrului. Până când, anumite accidente sau intenții de blocare nu au fost înregistrate. Observatorii sunt în drept să fixeze abateri și să semnalizeze poliția. Nu au voie să stopeze și să verifice. Au mai fost vehiculări că mai multe persoane au fost aduse organizat cu transport sau li s-a achitat drumul. Poliția are reprezentanți în fiecare locație care transmit informații live spre fiecare secție. Alte cazuri de denaturare a informației nu vom accepta”, a punctat Maxian.
Următorul briefing al IGP va avea loc la ora 11:30.