400 de lei pentru un vot, transportarea organizată a alegătorilor și întreruperi de energie electrică. Promo-LEX prezintă noi detalii privind desfășurarea scrutinului până la ora 14:00

400 de lei pentru un vot, transportarea organizată a alegătorilor și întreruperi de energie electrică. Promo-LEX prezintă noi detalii privind desfășurarea scrutinului până la ora 14:00

Într-o secție de votare din Regiunea transnistreană, mun. Bender. a observatorii Promo-LEX au identificat un caz de oferire alegătorilor a recompenselor bănești, iar în 11 cazuri a fost vorba despre zvonuri, tentative sau chiar situații de recompense materiale sau bănești și peste 30 de cazuri de fotografiere a buletinului de vot. Totodată,  în nouă secții de votare au avut loc deconectări de energie electrică, 22 de cazuri de transportarea organizată a alegătorilor, și 15 cazuri de respectare a măsurilor de protecție și prevenire COVID -19, iar în două secții de votare a fost suspendat nejustificat procesul de vot.Acestea, dar și altele, sunt printre constatările până la ora 14:00 ale  misiunii de observare Promo-LEX. Astfel,  asociația a primit de la observatorii săi din teritoriu 337 de raportări de incidente și a analizat peste 200 dintre acestea. Vedeți mai jos câteva dintre încălcările depistate de observatori.

Misiunea Promo-LEX de observare a alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 1 (15) noiembrie 2020 constată,

Intimidarea observatorilor sau obstrucționarea procesului de observare liberă în secția de votare – 3 cazuri.

SV 1/196 Chișinău, Rîșcani. Președintele BESV i-a spus observatorului că nu are voie să facă poze în secția de votare.

SV 16/1 Edineț, Edineț. Observatorul Promo-LEX a fost insultat și mustrat de către președintele BESV. Motivul este raportarea de către observator a unei situații de incident.

Brînzeni, Edineț. La ora 11.45, la Spitalul psihoneurologic din s. Brînzeni a fost interzis accesul pentru observatorul Promo-LEX. Deși observatorul a fost echipat cu mănuși, mască și vizieră, nu i s-a permis accesul dat fiind faptul că nu avea costumul de protecție. Angajații instituției au zis că în incinta spitalului este un posibil caz de Covid-19. Cu toate acestea membrii BESV și observatorii celor doi candidați cu intrat în spital cu urna mobilă.

Cazuri de oferire alegătorilor a recompenselor bănești – 1 caz.

Regiunea transnistreană, mun. Bender. Observatorii Promo-LEX au identificat situația când alegătorii din regiunea transnistreană după ce au votat se îndreaptă către raionul „BAM” al mun. Bender, lângă magazinul Hermes. Acolo, la prezentarea fișei de însoțire al buletinului de identitate cu ștampila specială aplicată pentru alegerile prezidențiale sunt remunerați cu suma de 400 lei. Pentru aceasta ei trebuie se semneze într-o listă de evidență. Conform celor observate, sunt achitați doar persoanele care s-au înscris prealabil înainte de vot. Potrivit doamnei responsabile de completarea listei, ea trebuie să prezinte darea de seamă pentru banii repartizați.

Deficiențe în funcționarea SIAS Alegeri (suspendarea funcționării; situații când SIAS Alegeri indică faptul că alegătorul a votat, iar acesta susține că nu a votat) – 15 cazuri.

SV 18/026 Florești, Cunicea. Până la 9.30, 3 persoane (1 persoană -ora 8.00) (2 persoane 8.20 -8.30) s-au prezentat la SV dar nu a fost găsite în sistemul SIAS Alegeri, dar se regăseau în listele electorale de bază. Conform SIASA, alegătorii respectivi urmau să voteze la altă SV din aceeași localitate. Alegătorii au votat fără să fie incluși în sistemul SIAS Alegeri. Președintele BESV a spus că pot să voteze dacă sunt în listele electorale de bază.

SV 1/114 Chișinău, Centru. Un membru BESV nu a putut să voteze fiindcă în SIAS Alegeri arăta că a votat la ora 9:15. Președintele BESV a anunțat CEC.

SV 27/25, Rîșcani, Hiliuți. În intervalul 8.30-8.40 nu a funcționat SIAS Alegeri, din care cauză trei alegători au fost înregistrați pe suport de hârtie. Deficiența a fost remediată.

SV 10/42, Căușeni, Tănătari. În jurul orei 08:80, timp de 10 minute, a dispărut conexiunea la internet.

SV 12/37, Criuleni, Slobozia Dușca. În incinta SV lucrează doar un calculator. La al doilea calculator nu este conexiune la internet. Specialiștii încearcă să remedieze problema.

SV 1/298, Chișinău, Trușeni. La ora 07.00, timp de aproximativ 10 minute, nu a fost conexiune la internet, din care cauză alegătorii nu au avut posibilitatea să voteze.

SV 10/5, Căușeni. Aproximativ 37 minute, un calculator nu a avut conexiune la SIAS ”Alegeri”.

SV 32/29, Ștefan Vodă, Talmaza. În SV nu este internet și sunt dificultăți în lucrul cu program al operatorilor. Operatorii s-au conectat la alte surse, însă conexiunea la internet nu este calitativă și periodic dispare.

SV 11/26, Cimișlia, Hîrtop. În intervalul 9:45 – 10:10, în SV s-a întrerupt conexiunea la internet. În rezultat, alegătorii au fost înscriși manual în liste.

SV 37/6 Regiunea transnistreană, Anenii Noi, Gura Bâcului. La un calculator timp de 10 minute a fost problematică conexiunea la internet. Rețeaua a fost restabilită.

SV 01/034, Chișinău, Botanica. În intervalul 07.00 – 07.20 programul SIAS nu a funcționat. Operatorii au notat datele alegătorilor pe suport de hârtie, iar ulterior le-au introdus manual.

SV 01/038, Chișinău, Botanica. Începând cu ora 7.00, pe parcursul a cca. 20 de minute operatorii nu au avut acces în programul SIAS Alegeri datorită conexiunii deficitare la internet.

SV 18/026 Florești, Cunicea. De dimineață până la 12.40 au votat 8 persoane care se regăseau în listele de bază dar nu se regăseau în listele sistemului SIAS alegeri pentru SV respectivă. Persoanele votau dar nu erau introduse în sistem.

SV 36/6, UTAG, Comrat. Un alegător nu a fost identificat nici in SIAS Alegeri, nici in listele de baza. I s-a permis să voteze pe listele suplimentare.

SV 1/339 Federația Rusă, Surgut Hanti-Mansiisk. La ora 10.35 SIAS Alegeri a încetat să funcționeze pe o perioadă de 30 min.

Nerespectarea măsurilor de protecție și prevenire COVID -19 – 15 cazuri.

SV 18/063, Floreşti, Temeleuți. Membrii BESV nu respectă măsurile de protecție împotrivă Covid-19 (nu poată măști de protecție și nu dezinfectează mâinile).

SV 06/033, Briceni, Mihăileni. La intrarea în SV nu se măsoară temperatura, alegătorii nu utilizează dezinfectanți. Membrii BESV nu atenționează alegătorii despre necesitatea utilizării soluțiilor de dezinfecție.

SV 18/064, Florești, Tîrgul-Vertiujeni. Președintele BESV, precum și alți observatori prezenți în SV nu respectă distanța socială și alte reguli de protecție împotriva Covid-19.

SV 01/285, Chișinău, Ciorescu. Un alegător a dorit sa semneze cu pixul propriu, însă membrii BESV i-au interzis acest lucru și l-au obligat sa semneze cu pixul din dotarea SV. Președintele BESV a spus că de la CEC a venit indicația ca toate însemnările să fie efectuate cu pix negru.

SV 31/025, Șoldănești, Poiana. La intrarea în SV nu este efectuată termometria, alegătorii nu dezinfectează mâinile, iar membrii BESV nu respectă distanța socială.

SV 18/026, Florești, Cunicea. La ora 11.50, 3 membri BESV se aflau în SV fără măști, mănuși și viziere. Persoana care măsura termometria de la intrare în SV nu are mănuși, respectiv oferă măștile și alte elemente de protecție cu mâinile neprotejate. Mai târziu președintele BESV a oferit celor 3 membri materiale pentru a asigura măsurile de protecție

Fotografierea buletinelor de vot, alte încălcări ale secretului votului (prezentarea buletinului cu votul exprimat, amplasarea defectuoasă a cabinelor de vot ce permit vizualizarea opțiunii alegătorului etc.) – 34 cazuri.

Încetarea/suspendarea nejustificată a votării în secția de votare – 2 cazuri.

SV 1/92 Chișinău, Buiucani. La ora 10:50, aproximativ pe 10 min s-a stopat procedura de vot la inițiativa Președintelui BESV pentru dezinfectarea SV. În incinta SV au rămas toți membri BESV. Din cauza opririi procesului de votare, s-a format coadă la intrarea în SV.

SV19/026 Glodeni, Hîjdieni. În intervalul 13.00-13.10 a dispărut conexiunea la internet și a fost oprit procesul de vot. Alegătorii stăteau în rândf afară. Președintele BESV a spus că nu știe care e problema. O dată cu apariția conexiunii la internet, procesul de votare a fost reluat.

Altele – 10 cazuri

SV 14/2 Drochia, Drochia. Unui alegător cu deficiențe de vedere nu i s-a permis exercitarea dreptului la vot în prezența tatălui sau a fratelui. Președintele BESV insista ca conform regulamentului alegătorul să voteze în prezența unei persoane străine. A fost chemată poliția. Persoana a votat doar după un apel la CEC când i-a fost permis să voteze cu cineva din membrii familiei.

Regiunea Transnistreană, Florești, s. Sănătăuca. Pe traseul din partea vămii – pe asfalt, pe stația de așteptare a autobuzelor, dar și în proximitatea SV 37/34 (cca. 100-150 m) este afișat următorul mesaj în limba rusă: „Додон вор и врун. Голосуйте за деньги но с голосовой. С уважением Ренато Усатый.”

SV 1/196 Chișinău, Râșcani. Un alegător a învinuit Președintele BESV că ar fi  influențat votul unei bătrâne, și s-a iscat o ceartă între alegător și Președintele BESV. Conflictul a durat aproximativ  5 min,  apoi alegătorul a plecat.

SV 18/002 Florești, Florești. Un membru al BESV era îmbrăcat în haine de culoare roșie. Observatorul din partea unui concurent, a făcut observație către președintele BESV, cu referire la asocierea culorii cu a unui candidat.  Astfel când alegătorii întrebau la care listă electorală să semneze, membrii BESV îndemnau „La doamna în roșu”. Președintele BESV spune că nu poate impune membru să își schimbe hainele, într-un final, membrul BESV și-a scos haina roșie.

SV 1/266 Chișinău, Vadul lui Vodă. La ora 10.10 un alegător în stare de ebrietate  s-a certat  cu membri BESV,  fiindcă nu dorea să i se aplice ștampila ,,Alegeri 15 noiembrie ,, . Președintele BESV l-a rugat să părăsească SV și să revină mai târziu.

SV 1/101 Chișinău, Buiucani. Membrul BESV care face termometria răspunde arogant alegătorilor și se ceartă. Președintele BESV i-a făcut observație membrului respectiv.

SV 11/45, Cimișlia, Troițcoe. Un reprezentat cu drept de vot consultativ, precum și persoana care efectua termometria alegătorilor, notau numele alegătorilor în caiete. Președintele BESV a menționat că aceștia fac înscrisurile menționate pentru ei personal.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Pe parcursul ultimului an, în R. Moldova nu s-a înregistrat niciun caz de rabie umană

Pe parcursul ultimului an, în R. Moldova nu s-a înregistrat niciun caz de rabie umană

Ucraina permite accesul automobilelor cu numere transnistrene pentru o perioadă de o lună

Ucraina permite accesul automobilelor cu numere transnistrene pentru o perioadă de o lună

Tinerii din Spania vor primi subvenții în sumă de 250 de euro pe lună pentru a se muta din casa părinților

Tinerii din Spania vor primi subvenții în sumă de 250 de euro pe lună pentru a se muta din casa părinților

Advertoriale
Maib continuă lanțul de modernizări. Acum Sucursala Bălți are un nou design modern și comod pentru clienți

Maib continuă lanțul de modernizări. Acum Sucursala Bălți are un nou design modern și comod pentru clienți

 „Dăruiește magia de Crăciun” alături de FinComBank

„Dăruiește magia de Crăciun” alături de FinComBank

Bugetarea participativă în zona de securitate: 426.000 lei alocați pentru proiecte comunitare

Bugetarea participativă în zona de securitate: 426.000 lei alocați pentru proiecte comunitare

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Pune-un ban deoparte (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Totul despre bani (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Soluții noi pentru probleme vechi sau ce ne facem cu rănile căpătate la terenul de joacă (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Tot mai multe surse alternative de energie electrică. În R. Moldova există 27 de instalații eoliene (VIDEO)
 • 2
  Alocațiile românești, la ciorap: Ce sumă ar putea avea la majorat un copil care a adunat 18 ani indemnizația primită din partea țării vecine
 • 3
  Germania se angajează să garanteze securitatea Ucrainei în fața Rusiei
 • 4
  Guvernul va compensa 80% din creșterea tarifului la agentul termic. Compensațiile pentru consumul de gaz rămân neschimbate
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.