400 de lei pentru un vot, transportarea organizată a alegătorilor și întreruperi de energie electrică. Promo-LEX prezintă noi detalii privind desfășurarea scrutinului până la ora 14:00

400 de lei pentru un vot, transportarea organizată a alegătorilor și întreruperi de energie electrică. Promo-LEX prezintă noi detalii privind desfășurarea scrutinului până la ora 14:00

Într-o secție de votare din Regiunea transnistreană, mun. Bender. a observatorii Promo-LEX au identificat un caz de oferire alegătorilor a recompenselor bănești, iar în 11 cazuri a fost vorba despre zvonuri, tentative sau chiar situații de recompense materiale sau bănești și peste 30 de cazuri de fotografiere a buletinului de vot. Totodată,  în nouă secții de votare au avut loc deconectări de energie electrică, 22 de cazuri de transportarea organizată a alegătorilor, și 15 cazuri de respectare a măsurilor de protecție și prevenire COVID -19, iar în două secții de votare a fost suspendat nejustificat procesul de vot.Acestea, dar și altele, sunt printre constatările până la ora 14:00 ale  misiunii de observare Promo-LEX. Astfel,  asociația a primit de la observatorii săi din teritoriu 337 de raportări de incidente și a analizat peste 200 dintre acestea. Vedeți mai jos câteva dintre încălcările depistate de observatori.

Misiunea Promo-LEX de observare a alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 1 (15) noiembrie 2020 constată,

Intimidarea observatorilor sau obstrucționarea procesului de observare liberă în secția de votare – 3 cazuri.

SV 1/196 Chișinău, Rîșcani. Președintele BESV i-a spus observatorului că nu are voie să facă poze în secția de votare.

SV 16/1 Edineț, Edineț. Observatorul Promo-LEX a fost insultat și mustrat de către președintele BESV. Motivul este raportarea de către observator a unei situații de incident.

Brînzeni, Edineț. La ora 11.45, la Spitalul psihoneurologic din s. Brînzeni a fost interzis accesul pentru observatorul Promo-LEX. Deși observatorul a fost echipat cu mănuși, mască și vizieră, nu i s-a permis accesul dat fiind faptul că nu avea costumul de protecție. Angajații instituției au zis că în incinta spitalului este un posibil caz de Covid-19. Cu toate acestea membrii BESV și observatorii celor doi candidați cu intrat în spital cu urna mobilă.

Cazuri de oferire alegătorilor a recompenselor bănești – 1 caz.

Regiunea transnistreană, mun. Bender. Observatorii Promo-LEX au identificat situația când alegătorii din regiunea transnistreană după ce au votat se îndreaptă către raionul „BAM” al mun. Bender, lângă magazinul Hermes. Acolo, la prezentarea fișei de însoțire al buletinului de identitate cu ștampila specială aplicată pentru alegerile prezidențiale sunt remunerați cu suma de 400 lei. Pentru aceasta ei trebuie se semneze într-o listă de evidență. Conform celor observate, sunt achitați doar persoanele care s-au înscris prealabil înainte de vot. Potrivit doamnei responsabile de completarea listei, ea trebuie să prezinte darea de seamă pentru banii repartizați.

Deficiențe în funcționarea SIAS Alegeri (suspendarea funcționării; situații când SIAS Alegeri indică faptul că alegătorul a votat, iar acesta susține că nu a votat) – 15 cazuri.

SV 18/026 Florești, Cunicea. Până la 9.30, 3 persoane (1 persoană -ora 8.00) (2 persoane 8.20 -8.30) s-au prezentat la SV dar nu a fost găsite în sistemul SIAS Alegeri, dar se regăseau în listele electorale de bază. Conform SIASA, alegătorii respectivi urmau să voteze la altă SV din aceeași localitate. Alegătorii au votat fără să fie incluși în sistemul SIAS Alegeri. Președintele BESV a spus că pot să voteze dacă sunt în listele electorale de bază.

SV 1/114 Chișinău, Centru. Un membru BESV nu a putut să voteze fiindcă în SIAS Alegeri arăta că a votat la ora 9:15. Președintele BESV a anunțat CEC.

SV 27/25, Rîșcani, Hiliuți. În intervalul 8.30-8.40 nu a funcționat SIAS Alegeri, din care cauză trei alegători au fost înregistrați pe suport de hârtie. Deficiența a fost remediată.

SV 10/42, Căușeni, Tănătari. În jurul orei 08:80, timp de 10 minute, a dispărut conexiunea la internet.

SV 12/37, Criuleni, Slobozia Dușca. În incinta SV lucrează doar un calculator. La al doilea calculator nu este conexiune la internet. Specialiștii încearcă să remedieze problema.

SV 1/298, Chișinău, Trușeni. La ora 07.00, timp de aproximativ 10 minute, nu a fost conexiune la internet, din care cauză alegătorii nu au avut posibilitatea să voteze.

SV 10/5, Căușeni. Aproximativ 37 minute, un calculator nu a avut conexiune la SIAS ”Alegeri”.

SV 32/29, Ștefan Vodă, Talmaza. În SV nu este internet și sunt dificultăți în lucrul cu program al operatorilor. Operatorii s-au conectat la alte surse, însă conexiunea la internet nu este calitativă și periodic dispare.

SV 11/26, Cimișlia, Hîrtop. În intervalul 9:45 – 10:10, în SV s-a întrerupt conexiunea la internet. În rezultat, alegătorii au fost înscriși manual în liste.

SV 37/6 Regiunea transnistreană, Anenii Noi, Gura Bâcului. La un calculator timp de 10 minute a fost problematică conexiunea la internet. Rețeaua a fost restabilită.

SV 01/034, Chișinău, Botanica. În intervalul 07.00 – 07.20 programul SIAS nu a funcționat. Operatorii au notat datele alegătorilor pe suport de hârtie, iar ulterior le-au introdus manual.

SV 01/038, Chișinău, Botanica. Începând cu ora 7.00, pe parcursul a cca. 20 de minute operatorii nu au avut acces în programul SIAS Alegeri datorită conexiunii deficitare la internet.

SV 18/026 Florești, Cunicea. De dimineață până la 12.40 au votat 8 persoane care se regăseau în listele de bază dar nu se regăseau în listele sistemului SIAS alegeri pentru SV respectivă. Persoanele votau dar nu erau introduse în sistem.

SV 36/6, UTAG, Comrat. Un alegător nu a fost identificat nici in SIAS Alegeri, nici in listele de baza. I s-a permis să voteze pe listele suplimentare.

SV 1/339 Federația Rusă, Surgut Hanti-Mansiisk. La ora 10.35 SIAS Alegeri a încetat să funcționeze pe o perioadă de 30 min.

Nerespectarea măsurilor de protecție și prevenire COVID -19 – 15 cazuri.

SV 18/063, Floreşti, Temeleuți. Membrii BESV nu respectă măsurile de protecție împotrivă Covid-19 (nu poată măști de protecție și nu dezinfectează mâinile).

SV 06/033, Briceni, Mihăileni. La intrarea în SV nu se măsoară temperatura, alegătorii nu utilizează dezinfectanți. Membrii BESV nu atenționează alegătorii despre necesitatea utilizării soluțiilor de dezinfecție.

SV 18/064, Florești, Tîrgul-Vertiujeni. Președintele BESV, precum și alți observatori prezenți în SV nu respectă distanța socială și alte reguli de protecție împotriva Covid-19.

SV 01/285, Chișinău, Ciorescu. Un alegător a dorit sa semneze cu pixul propriu, însă membrii BESV i-au interzis acest lucru și l-au obligat sa semneze cu pixul din dotarea SV. Președintele BESV a spus că de la CEC a venit indicația ca toate însemnările să fie efectuate cu pix negru.

SV 31/025, Șoldănești, Poiana. La intrarea în SV nu este efectuată termometria, alegătorii nu dezinfectează mâinile, iar membrii BESV nu respectă distanța socială.

SV 18/026, Florești, Cunicea. La ora 11.50, 3 membri BESV se aflau în SV fără măști, mănuși și viziere. Persoana care măsura termometria de la intrare în SV nu are mănuși, respectiv oferă măștile și alte elemente de protecție cu mâinile neprotejate. Mai târziu președintele BESV a oferit celor 3 membri materiale pentru a asigura măsurile de protecție

Fotografierea buletinelor de vot, alte încălcări ale secretului votului (prezentarea buletinului cu votul exprimat, amplasarea defectuoasă a cabinelor de vot ce permit vizualizarea opțiunii alegătorului etc.) – 34 cazuri.

Încetarea/suspendarea nejustificată a votării în secția de votare – 2 cazuri.

SV 1/92 Chișinău, Buiucani. La ora 10:50, aproximativ pe 10 min s-a stopat procedura de vot la inițiativa Președintelui BESV pentru dezinfectarea SV. În incinta SV au rămas toți membri BESV. Din cauza opririi procesului de votare, s-a format coadă la intrarea în SV.

SV19/026 Glodeni, Hîjdieni. În intervalul 13.00-13.10 a dispărut conexiunea la internet și a fost oprit procesul de vot. Alegătorii stăteau în rândf afară. Președintele BESV a spus că nu știe care e problema. O dată cu apariția conexiunii la internet, procesul de votare a fost reluat.

Altele – 10 cazuri

SV 14/2 Drochia, Drochia. Unui alegător cu deficiențe de vedere nu i s-a permis exercitarea dreptului la vot în prezența tatălui sau a fratelui. Președintele BESV insista ca conform regulamentului alegătorul să voteze în prezența unei persoane străine. A fost chemată poliția. Persoana a votat doar după un apel la CEC când i-a fost permis să voteze cu cineva din membrii familiei.

Regiunea Transnistreană, Florești, s. Sănătăuca. Pe traseul din partea vămii – pe asfalt, pe stația de așteptare a autobuzelor, dar și în proximitatea SV 37/34 (cca. 100-150 m) este afișat următorul mesaj în limba rusă: „Додон вор и врун. Голосуйте за деньги но с голосовой. С уважением Ренато Усатый.”

SV 1/196 Chișinău, Râșcani. Un alegător a învinuit Președintele BESV că ar fi  influențat votul unei bătrâne, și s-a iscat o ceartă între alegător și Președintele BESV. Conflictul a durat aproximativ  5 min,  apoi alegătorul a plecat.

SV 18/002 Florești, Florești. Un membru al BESV era îmbrăcat în haine de culoare roșie. Observatorul din partea unui concurent, a făcut observație către președintele BESV, cu referire la asocierea culorii cu a unui candidat.  Astfel când alegătorii întrebau la care listă electorală să semneze, membrii BESV îndemnau „La doamna în roșu”. Președintele BESV spune că nu poate impune membru să își schimbe hainele, într-un final, membrul BESV și-a scos haina roșie.

SV 1/266 Chișinău, Vadul lui Vodă. La ora 10.10 un alegător în stare de ebrietate  s-a certat  cu membri BESV,  fiindcă nu dorea să i se aplice ștampila ,,Alegeri 15 noiembrie ,, . Președintele BESV l-a rugat să părăsească SV și să revină mai târziu.

SV 1/101 Chișinău, Buiucani. Membrul BESV care face termometria răspunde arogant alegătorilor și se ceartă. Președintele BESV i-a făcut observație membrului respectiv.

SV 11/45, Cimișlia, Troițcoe. Un reprezentat cu drept de vot consultativ, precum și persoana care efectua termometria alegătorilor, notau numele alegătorilor în caiete. Președintele BESV a menționat că aceștia fac înscrisurile menționate pentru ei personal.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
SUA îngheaţă active de peste un miliard de dolari ale oligarhului rus Suleiman Kerimov

SUA îngheaţă active de peste un miliard de dolari ale oligarhului rus Suleiman Kerimov

Primăria din Ialoveni anunță că în lunile iulie-august călătoriile cu troleibuzul pe teritoriul orașului vor costa 2 lei

Primăria din Ialoveni anunță că în lunile iulie-august călătoriile cu troleibuzul pe teritoriul orașului vor costa 2 lei

Rusia interzice exporturile de orez și aminoacizi furajeri de la 1 iulie până la sfârșitul acestui an

Rusia interzice exporturile de orez și aminoacizi furajeri de la 1 iulie până la sfârșitul acestui an

Advertoriale
Victoriabank investește în inovații și își întărește statutul de bancă digitală. Rețeaua de bancomate, modernizată cu 100 de ATM-uri de ultimă generație

Victoriabank investește în inovații și își întărește statutul de bancă digitală. Rețeaua de bancomate, modernizată cu 100 de ATM-uri de ultimă generație

Ești în căutarea unei locuințe? Află cum poți cumpăra apartamentul perfect lângă parc, în câțiva pași simpli

Ești în căutarea unei locuințe? Află cum poți cumpăra apartamentul perfect lângă parc, în câțiva pași simpli

Apus, muzică live și atmosferă colorată: maib și agenții imobiliari au celebrat parteneriatele de succes

Apus, muzică live și atmosferă colorată: maib și agenții imobiliari au celebrat parteneriatele de succes

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
  Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
 • Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Scump, dom'le, scump!” (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Leo Zbancă: Mie îmi place cel mai mult acasă pentru că avem ce construi, avem la ce visa, avem unde ne porni și avem tare mult lucru (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Gheorghe și Tatiana Cîvîrjic au revenit după 20 de ani acasă și au pus bazele unei afaceri cu aur lichid (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Școala din Moldova, între paragină și elită. Exemplul a două școli din r. Orhei, unde unii elevi beneficiază de condiții de top, iar alții nu au nici măcar WC în bloc (VIDEO)
 • 2
  Armata rusă s-a retras de pe Insula Șerpilor. Ministerul Apărării de la Moscova: Gest de bunăvoință
 • 3
  Dumitru Robu crede că sunt șanse ca Ilan Șor să fie extrădat. Ce se întâmplă cu dosarele în care figurează Plahotniuc, Platon și Andronache
 • 4
  Putin îi răspunde lui Johnson la afirmația despre gen și declanșarea războiului în Ucraina: Margaret Thatcher a trimis trupe în Insulele Falkland
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.