Votul diasporei pentru viitorul R. Moldova în ritm de dor, ore în șir așteptate. Vezi cele mai emoționante momente surprinse în ziua alegerilor prezidențiale (VIDEO)

Votul diasporei pentru viitorul R. Moldova în ritm de dor, ore în șir așteptate. Vezi cele mai emoționante momente surprinse în ziua alegerilor prezidențiale (VIDEO)

Cu ore în șir așteptate în fața secției de votare, prin ploaie și ritmuri de muzică, diaspora a demonstrat încă odată simțul patriotic, dorul și dragostea față de R. Moldova. Cel puțin asta putem observa din imaginile video și pozele care au fost publicate pe rețelele de socializare în timpul alegerilor prezidențiale care s-au desfășurat ieri, 15 noiembrie. 

De exemplu, două moldovence s-au prezentat la secția de votare din Marea Britanie cu boxe în care se auzea cântecul lui Ion și Doina Aldea Teodorovici, „Pentru ea”. Acestea au fost întâmpinate cu aplauze de alți alegători care au format cozi pentru a-și exercita dreptul la vot.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fliuda.meleca%2Fvideos%2F10218756790897054%2F&show_text=0&width=267

Publicitate

O atmosferă de acest fel a fost menținută și la o secție de votare din Frankfurt, Germania, unde s-au adunat sute de moldoveni. Unii alegători au venit „înarmați” cu tricolorul, alții au dansat și cântat.

De altfel, la o altă secție de votare și anume 1/349 din Frankfurt pe Main, Germania, o mare de oameni a fost filmată în timp ce stătea în rând vot. Imaginile au fost surprinse și postate pe Facebook de moldoveanul Vadim Medooff.

La fel, amintim că ieri, sute de moldoveni, care așteptau în rând să voteze în orașul german Frankfurt pe Main, au început să protesteze, fiind nemulțumiți de anunțul făcut de autorități, potrivit cărora, în total, la respectiva secție ar mai fi rămas cel mult 1.000 de buletine de vot. Oamenii au scandat „Vrem să votăm”.

Totuși pentru a îmbunătăți atmosfera, unii alegători au format o horă și au dansat în ritmul muzicii populare.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fnata.mogildea%2Fvideos%2F4014150785281331%2F&show_text=0&width=267

Muzică moldovenească a fost auzită și la o secție de votare din Stuttgart, Germania.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fdaniela.cheptene%2Fvideos%2F3376629212372644%2F&show_text=0&width=560

Rânduri de moldoveni s-au format și la secțiile de votare din Milano, Italia. La fața locului au fost dislocați și polițiștii pentru a asigura ordinea publică din regiune.

Precizăm că diaspora și-a manifestat ritmul activ de prezență la vot încă din primele ore ale dimineții din 15 noiembrie. Zeci de moldoveni s-au adunat la o secție din Londra și au așteptat în ploaie să își exercite dreptul la vot.

Precizăm că în turul doi al alegerilor prezidențiale, 1.650.131 de moldoveni din afara țării au ales noul președinte, un număr mai mare decât în turul întâi când au votat în jur de 149.000 de moldoveni din diasporă, dar și numărul din 2016, când au votat 132.000 de cetățeni din diasporă.

Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunțat ieri că la anumite secții deschise peste hotarele țării ar putea fi finalizate buletinele de vot și a îndemnat oamenii să se îndrepte și spre alte secții de votare din străinătate.

Menționăm că la secțiile de votare deschise în afara R. Moldova au participat la turul I de scrutin prezidențial 149.178 de alegători din diasporă. Cea mai activă participare s-a înregistrat în Republica Italiană – 46.442 de alegători, Marea Britanie -16 847 de alegători și Republica Franceză – 15.616 votanți.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal