
Sandu ar putea deveni oficial șefă a statului cu o zi înainte de trecerea dintre ani. Care sunt procedurile juridice după ce poporul a ales președintele
Poporul și-a ales președintele, iar la această etapă a rămas să fie procesat un singur proces verbal din diasporă. Cifrele însă de cu seară o arată câștigătoare pe Maia Sandu, care l-a învins pe actualul președinte în exercițiu, Igor Dodon, cu 57,7%. Totuși, Igor Dodon rămâne încă, pe o anumită perioadă, șef al statului, până la o decizie contrară. AGORA explică momentul de tranziție dintre doi șefi ai statului și prezintă cronologia evenimentelor.
・
Legea spune următoarele: Comisia Electorală Centrală are la dispoziție cinci zile pentru a întocmi un proces-verbal de totalizare a alegerilor. Ulterior, în termen de trei zile de la data semnării acestuia, va prezenta Curţii Constituționale un raport privind rezultatele scrutinului prezidențial.
Mingea ajunge, astfel, pe terenul Curții Constituţională, care confirmă sau nu rezultatele alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova. În termen de zece zile de la primirea actelor de la CEC, dar nu mai devreme de soluţionarea definitivă de către instanţele de judecată a contestaţiilor depuse conform procedurilor stabilite de legislaţie, Curtea Constituţională confirmă sau infirmă, printr-un aviz, legalitatea alegerilor.
Dacă alegerea în funcție Maiei Sandu este validată de Curtea Constituţională, ea va depune jurământul în faţa Parlamentului şi a Curţii Constituţionale cel târziu la 45 de zile după alegeri.
Parte a ceremoniei de investitură, care urmează după jurământ, este „transmiterea puterii de către Preşedintele Republicii Moldova al cărui mandat a expirat Preşedintelui ales al Republicii Moldova, în reşedinţa oficială a Preşedintelui Republicii Moldova”.
Asta ar însemna că dacă se va opta pentru termenul maxim prevăzut de legislație, Sandu va deveni oficial șefă a statului cu doar o zi înainte de Revelion, pe 30 decembrie.