Potrivit autorilor prezentării,anul 2014 s-a remarcat prin creşterea semnificativă cu 84% a investiţiilor în sector: de la 1,29 mld. lei, în anul 2013, la 2,37 mld. lei, în anul 2014. Cel mai mare volum de investiţii a fost direcționat în reţelele de comunicații mobile, suma acestora sporind aproape de trei ori: de la 656 mil. lei,în anul 2013, la 1,7 mld. lei, în anul 2014. Cea mai mare parte din suma acestor investiţii - circa 1 mld. de lei - a fost virată de cei trei furnizori de comunicații mobile (S.A. „Orange Moldova”, S.A. „Moldcell” şi S.A. „Moldtelecom”) la bugetul de stat pentru obținerea noilor licenţe de utilizare a frecvenţelor radio din benzile 800, 900 şi 1800 MHz în scopul furnizării reţelelor şi serviciilor publice de comunicaţii mobile terestre pe un termen de 15 ani. Odată cu primirea licenţelor, cei trei furnizori  au intensificat procesul investițional în reţelele mobile, în particular în dezvoltarea reţelelor 3G/4G.În acelaşi timp, investiţiile în reţelele fixe au sporit cu 3,7% şi au constituit 625,3 mil.lei, iar în reţelele pentru difuzarea şi retransmisia programelor audiovizuale  - cu 27,5% și au alcătuit 41,5 mil.lei.

Pe piaţa serviciilor de acces la Internet mobil şi Internet fix în anul 2014, moldovenii au descărcat un volum mai mare de date şi au utilizat mai frecvent dispozitivele mobile pentru accesarea Internetului. Timp de un an, traficul de Internet prin intermediul telefoanelor mobile s-a dublat, iar numărul utilizatorilor 4G a crescut de 6 ori: de la 4 mii abonaţi, în anul 2013, până la 26 mii, în anul 2014.

Pe primul loc în topul preferințelor consumatorilor de acces la Internet fix a fost conectarea la serviciile de Internet de mare viteză (de peste 30 Mbps şi peste 100 Mbps). În același an, viteza medie de acces la Internet  fix la descărcare (download)  a crescut cu mai bine de 10Mbps şi a alcătuit 42,7 Mbps, ţara noastră situându-se la acest indicator, în clasamentul țărilor lumii, pe locul 16. Viteza medie la  încărcare (upload) a constituit 36,2Mbps, valoare care a situat R. Moldova pe locul 11 în lume.

 

 Roman Bahnaru, şef Direcţia Reglementare Economică şi Analiză ANRCETI ne spune că „piața telefoniei fixe și a telefoniei mobile a ajuns la saturație, iar creșterea în acest sector poate fi obținută prin diversificarea serviciilor prestate sau introducerea de noi servicii.”

Potrivit estimărilor ANRCETI în 2015, cele mai dinamice pieţe vor continua să fie pieţele serviciilor de acces la Internet fix şi la Internet mobil; pe aceste pieţe vor creşte vânzările, traficul de Internet și viteza de accesare a acestuia, dar şi numărul de abonaţi, rata de penetrare a serviciilor respective. Trendul ascendent al acestor pieţe este stimulat de sporirea gradului de influenţă a Internetului asupra vieţii cotidiene a cetăţenilor, dezvoltarea infrastructurii de acces la Internet în baza tehnologiilor 3G și 4G, precum și a fibrei optice, de oferte mai avantajoase și mai atractive pentru utilizatori.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!