.png)
Cât despre foștii colegi din blocul ACUM, fracțiunea Partidului Platforma DA ocupă 11 fotolii în Parlament. În cazul unei reuniuni, cele 26 de voturi pe care le-ar aduna împreună rămân a fi insuficiente.
Un alt partid care se poziționează drept pro-european este Partidul Democrat. După ce mai mulți democrați și-au părăsit formațiunea care i-a adus în Legislativ, fracțiunea PDM a rămas cu 11 parlamentari. Chiar și în cazul unei configurații PAS – Platforma DA – PDM, nu ajung 14 deputați pentru o majoritate.
În cel de-al doilea tur al prezidențialelor, Partidul Pro Moldova, format din ex-democrați, și-a anunțat susținerea pentru candidata PAS, Maia Sandu. După ultimele plecări, grupul parlamentar numără opt deputați. Dacă s-ar coaliza cu cele trei forțe pro-europene, s-ar aduna 45 de voturi.
Minus șase deputați
Prin urmare, chiar dacă cele patru structuri parlamentare ar fi gata să se așeze la masa de dialog, nu ar ajunge șase deputați. Și asta pentru că, înaintea prezidențialelor, exact șase parlamentari au părăsit grupul Pro Moldova. Dacă aceștia nu ar fi plecat, ipotetic, putea fi creată o majoritate. Mai mult, este și deputatul neafiliat Octavian Țîcu, ajuns în Legislativ pe listele blocului ACUM.
Cât despre cei șase parlamentari, care au fost la democrați, apoi la Pro Moldova, aceștia au format o nouă platformă parlamentară, pe care au numit-o Pentru Moldova. La scurt timp, s-au aliat cu cei nouă deputați ai Partidului Șor.
Matematic, o alianță cu cei din platforma Pentru Moldova, 15 la număr, ar asigura majoritatea. Însă, anterior, atât președinta PAS, Maia Sandu, cât și președintele Partidului Șor, Ilan Șor, și-au manifestat în mod public antipatia. Mai mult, în ajunul celui de-al doilea tur de scrutin, liderul neformal al PSRM, Igor Dodon, a lăudat activitatea partidului condus de ex-primarul de Orhei, iar Ilan Șor a lansat critici în adresa Maiei Sandu.
Șansele PSRM pentru majoritate
Socialiștii au cea mai mare fracțiune în Parlament – 37 de mandate. Dacă ar coaliza cu PAS, ar ieși o majoritate formată din 52 de deputați.
Totuși, pe 11 noiembrie, liderul neformal al PSRM, Igor Dodon, declara că, dacă Maia Sandu va câștiga alegerile, nu va avea susținere în Parlament. „Avem trei deputați independenți alături de noi. Mai avem nevoie de 11 deputați și noi îi vom găsi”, spunea Dodon în cadrul unei emisiuni televizate.
Mai exact, s-a referit la deputatul independent Alexandr Oleinic, care a susținut deja majoritatea proiectelor votate în timpul coaliției PSRM – PDM. Mai sunt doi ex-democrați, în prezent neafiliați – Eugeniu Nichiforciuc și Vladimir Andronachi. Liderul Pro Moldova, Andrian Candu, spunea că cei doi ar avea o viziunea mai apropiată de cea a socialiștilor. Iar Igor Dodon declara că aceștia nu vor fi acceptați în rândurile fracțiunii PSRM, salutând însă faptul că susțin Guvernul Chicu.
Cât despre alți 11 deputați de care ar fi nevoie, astfel încât socialiștii să pună bazele unei noi majorități, un număr suficient, ba chiar cu rezervă, poate fi asigurat de platforma nou creată – Pentru Moldova.
Menționăm că, pe 16 noiembrie, președintele în exercițiu, Igor Dodon, a anunțat că inițiază consultări cu fracțiunile parlamentare, pentru „evitarea unei crize politice”. S-a întâmplat la o zi de la alegerea candidatei PAS, Maia Sandu, la cârma Președinției, cu 57,75% din totalul voturilor exprimate.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.