STUDIU: Care e riscul contaminării cu noul COVID -19 prin aerosoli? Vezi ce se întâmplă la școală, restaurant sau reuniune de familie în cazul infecției

STUDIU: Care e riscul contaminării cu noul COVID -19 prin aerosoli? Vezi ce se întâmplă la școală, restaurant sau reuniune de familie în cazul infecției

Riscul contaminării cu noul COVID-19 prin aerosoli este major dacă nu se iau mai multe măsuri de precauție. El Pais a elaborat un studiu în acest sens și a analizat ce se întâmplă în cazul în care are o loc o reuniune de familie, ce se întâmplă la școală sau într-un restaurant dacă o persoană e contaminată. 

În reuniune de familie

Şase persoane, dintre care una contaminată, se întâlnesc într-o casă. În 31% din căminele cunoscute în Spania au loc acest gen de reuniuni sociale, în special întâlniri cu membrii familiei şi prieteni.

Indiferent de situaţie, dacă celelalte cinci persoane ar petrece patru ore fără mască, fără ventilaţie şi ar vorbi tare, ele s-ar contamina. Dacă se foloseşte masca, riscul scade la patru contaminări. Măştile nu feresc de contaminări dacă expunerea este foarte lungă.

Pericolul scade până la mai puţin de o persoană când grupul foloseşte măşti şi reduce durata întâlnirii la jumătate şi, în plus, ventilează încăperea, scrie g4media.ro. 

Covidul se transmite prin aer, mai ales în interior. El nu e la fel de contagios ca rujeola, dar cercetătorii recunosc deja deschis rolul, în pandemie, al infectării prin aerosoli, minusculele particule contagioase expirate de un bolnav şi aflate în suspensie în aer în medii închise.

Cum funcţionează modul de contaminare? Şi mai ales, cum se poate opri?

Aerosoli – sunt picături mai mici de 100 de microni care pot rămâne în suspensie în aer timp de ore.
Picături – sunt particule mai mari de 300 de microni care cedează faţă de rezisenţa aerului şi cad pe sol în câteva secunde

În fiecare picătură eliberăm circa 1.200 de aerosoli.

La ora actuală, autorităţile sanitare recunosc existenţa a trei forme de infectare cu Covid.

 • 1 – Picăturile emise de cei infectaţi când vorbesc sau tuşesc, picături care ajung în ochii, gura sau nasul noilor infectaţi.
 • 2 – Suprafeţele contaminate, deşi Centers for Disease Control and Prevention (CDC) din Statele Unite arată că acest caz este mai puţin probabil şi Centrul european de prevenţie şi control al maladiilor avertizează că nu a fost descrisă nicio contaminare pe această cale.
 • 3 – Infectarea prin aerosoli, când inspirăm aceste particule infecţioase invizibile expirate de o persoană bolnavă care se comportă ca şi fumul ce iese din gură. Fără ventilare, aerosolii rămân în suspensie şi se condensează în încăpere pe măsură ce trece timpul.

Faptul că respiri, vorbeşti şi strigi transmite boala

La începutul pandemiei, aveam impresia că principalul mijloc de contaminare sunt aceste picături mari pe care le expulzam când tuşim sau strănutăm.

Totuşi, acum ştim că a striga sau a cânta într-un spaţiu închis, prost ventilat, îndelung, creează de asemenea un risc de contagiune.

Asta se întâmplă pentru că atunci când vorbim tare lansăm de 50 de ori mai multe particule încărcate cu virus decât atunci când tăcem.

Aceşti aerosoli, dacă nu sunt diluaţi prin ventilare, se concentrează în timp, sporind riscul de contaminare.

Cercetătorii au arătat că aceste particule pe care le eliberăm şi respirând sau cu maşti purtate greşit pot fi contagioase la cinci metri de un bolnav şi timp de mai multe minute, în funcţie de condiţii. 

Fiecare punct portocaliu /din imagini/ reprezintă o doză de particule care pot infecta când sunt inhalate – timp de 2 minute, 15 minute, o oră; în tăcere, vorbind – când vorbim emitem de 10 ori mai multe particule decât când tăcem -, strigând sau cântând – atunci când strigăm, emitem de 50 de ori mai multe particule decât când tăcem.

În cel mai rău scenariu (strigând sau cântând o oră în spaţiu închis), o persoană infectată cu Covid va elibera 1.500 de doze infecţioase.

În primăvară, autorităţile sanitare au neglijat această cale de contaminare, dar recentele publicaţii ştiinţifice au determinat Organizaţia Mondială a Sănătăţii sau CDC să recunoască acest risc.

Un articol din „Science” vorbeşte despre dovezi „copleşitoare” şi CDC semnalează că în anumite condiţii, persoanele pozitive cu Covid-19 ar fi putut infecta alte persoane care se găseau la mai mult de doi metri.

Acest gen de transmitere are loc în spaţii închise cu o ventilaţie inadecvată. Uneori, persoana infectată respiră intens, de exemplu, cântând sau făcând exerciţii fizice”.

Un bar sau un restaurant

Contaminările la evenimente şi în locuri precum barurile şi restaurantele, reprezintă o parte importantă a contagiunii în sfera socială. Mai ales, sunt cele mai explozive. fiecare răspândire într-un bar de noapte infectează în medie 27 de persoane, faţă de numai șase la reuniunile de familie. 

Ce s-a întâmplat într-un bar de noapte la Cordoba, cu 73 de persoane infectate după o noapte de petrecere, poate fi un exemplu de asemenea supercontagiune. Sau infectarea a 12 clienţi într-un bar vietnamez, analizată recent de cercetători.

Într-un bar, capacitatea a fost redusă la jumătate, cu 15 consumatori şi trei angajaţi. Uşile sunt închise şi nu există sistem de ventilaţie mecanică.

În cel mai rău din cazuri, fără să se ia nicio măsură, după patru ore, 14 clienţi sunt contaminaţi.

Dacă s-ar folosi măşti tot timpul, această probabilitate ar scădea până la opt contaminări.

Ventilând locaţia, ceea ce se poate face cu echipamente bune de climatizare şi dacă se scade timpul petrecut în bar, probabilitatea de contaminare scade până la o singură persoană.

Şcoala

Instituţiile şcolare nu reprezintă decât 6% grad de răspândire constatat de Ministerul Sănătăţii. Dinamica de cotaminare cu aerosoli în clasă este foarte diferită dacă pacientul zero este un elev sau un profesor.

Profesorii vorbesc mai mult timp, ridicând vocea pentru a se face auziţi, ceea ce înmulţeşte expulzarea de particule potenţial contagioase.

Prin comparaţie, un posibil elev bolnav vorbeşte sporadic. Guvernul spaniol a recomandat deja, printr-un ghid CSIC, ca sălile de clasă să fie aerisite, chiar dacă acest lucru poate fi deranjant din cauza frigului, sau să se folosească echipamente de ventilaţie.

Situaţia cea mai periculoasă ar fi cea a unei clase fără ventilaţie în care profesorul (pacientul 0) ar fi persoana contaminată. Dacă petreci două ore într-o clasă cu un profesor bolnav, fără a lua măsuri contra aerosolilor, cel puţin 12 elevi ar avea probabilitatea să fie infectaţi.

Dacă toată lumea poartă mască, doar cinci persoane s-ar putea contamina. În focarele reale, s-a observat că distribuţia contagierilor este aleatorie deoarece aerosolii se acumulează şi se distribuie în toată sala fără ventilaţie.

Dacă în plus se ventilează clasa (în mod natural sau mecanic) şi /interacţiunea/ se opreşte după o oră pentru a se schimba complet aerul, riscul scade enorm.

Pentru a calcula probabilităţile de contaminare pentru persoanele care se află în situaţii de risc, folosim un simulator dezvoltat de un grup de cercetători condus de profesorul José Luis Jiménez (Universitatea din Colorado), creat pentru a arăta importanţa factorilor care împiedică contagiunea prin aerosoli.

Calculul nu este exhaustiv şi nu poate include nenumăratele variabile care apar într-o contagiere, dar foloseşte ilustrării progresului riscurilor în funcţie de factori în care putem interveni.

Subiecţii menţin distanţa de siguranţă în simulări, eliminând riscul de infectare prin picături, dar pot fi totuşi infectaţi dacă nu se acţionează adăugând toate măsurile simultan: ventilarea corectă, scurtarea duratei întâlnirilor, purtarea măştilor. În toate contextele, scenariul ideal ar fi un loc afară, unde particulele infecţioase sunt diluate rapid.

Dacă distanţa nu este menţinută faţă de potenţialul pacient zero, probabilitatea de contaminare se înmulţeşte pentru că picăturile expulzate intră în joc şi pentru că ventilarea nu ar fi suficientă pentru a dilua aerosolii dacă cele două persoane sunt foarte aproape una de alta.

 

Calculele prezentate în cele trei scenarii sunt bazate pe studii asupra felului în care se produce contagiunea prin aerosoli, cu creşteri de infectări reale pe care le-am putut analiza în detaliu. Un caz foarte util pentru a înţelege dinamica infectării în interior a putut fi observat la o repetiţie a unui cor în statul Washington (Statele Unite) în martie.

Doar 61 din cei 120 de corişti care au încercat să menţină distanţa şi măsurile de igienă, au fost la repetiţie. Fără să ştie, ei au creat un scenariu de mare risc: fără mască, fără ventilaţie, cântând şi împărţind spaţiul mult timp. Un singur contaminat cu covid, pacientul zero, a infectat 53 de persoane în două ore şi jumătate. Unii dintre infectaţi se găseau la 14 metri în spatele lui, astfel, doar aerosolii pot explica infectarea. Doi bolnavi au murit.

Un singur contaminat aşezat în primele rânduri i-a contaminat pe toţi ceilalţi.

După un studiu aprofundat al acestei răspândiri, cercetătorii au fost în măsură să calculeze până la ce punct ar fi putut fi redus riscul dacă ar fi fost luate măsuri împotriva contaminării. În condiţii reale, contaminarea a afectat 87% dintre persoanele prezente.

Cu măşti în timpul repetiţiilor, riscul ar fi putut fi redus la jumătate. La o repetiţie mai scurtă şi în condiţii de ventilaţie, doar doi cântăreţi ar fi fost infectaţi. Aceste scenarii de supercontagiere par din ce în ce mai decisive în dezvoltarea şi propagarea pandemiei, astfel, este esenţial să ai instrumentele pentru a preveni infectările masive în asemenea evenimente pentru a o controla.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Coronavirusul a mai luat viața unui lucrător medical. O felceră de 43 de ani din capitală a pierdut lupta cu boala

Coronavirusul a mai luat viața unui lucrător medical. O felceră de 43 de ani din capitală a pierdut lupta cu boala

În jur de 800 de persoane suspecte la coronavirus au cerut urna mobilă, ca să poată vota în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale

În jur de 800 de persoane suspecte la coronavirus au cerut urna mobilă, ca să poată vota în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale

Anti-record în R. Moldova: Alte 1.331 de cazuri de coronavirus și 19 decese

Anti-record în R. Moldova: Alte 1.331 de cazuri de coronavirus și 19 decese

Măsurile anti-coronavirus, ignorate. Autoritățile au împărțit zeci de amenzi, inclusiv în instituții de învățământ sau medicale

Măsurile anti-coronavirus, ignorate. Autoritățile au împărțit zeci de amenzi, inclusiv în instituții de învățământ sau medicale

Cupa Mondială: Brazilia învinge Elveția pe stadionul din Qatar și se califică în optimile de finală

Cupa Mondială: Brazilia învinge Elveția pe stadionul din Qatar și se califică în optimile de finală

Andrei Spînu explică deficitul anticipat de electricitate de 74%: Un fenomen inexplicabil. Prețul a crescut cu 30% pe piața europeană

Andrei Spînu explică deficitul anticipat de electricitate de 74%: Un fenomen inexplicabil. Prețul a crescut cu 30% pe piața europeană

Advertoriale
Victoriabank: Unica bancă din clasamentul celor mai buni 20 de angajatori din țară

Victoriabank: Unica bancă din clasamentul celor mai buni 20 de angajatori din țară

Proiectul „maib recomandă” se extinde: Beneficiază de servicii de consultanță de la parteneri

Proiectul „maib recomandă” se extinde: Beneficiază de servicii de consultanță de la parteneri

Teatru Fără Nume te invită la Repetiţia cu Spectatorii

Teatru Fără Nume te invită la Repetiţia cu Spectatorii

EMISIUNI
 • Prepare for Future #11, Marcela Lefter - Viitorul energetic al Moldovei și al întregii planete
  Prepare for Future #11, Marcela Lefter - Viitorul energetic al Moldovei și al întregii planete
 • Moldova, I am back! | Alina Perju, tânăra care a revenit din Franța pentru a îmbunătăți viața sătenilor din sudul țării
 • Prepare for Future #10. Svetlana Dimitrioglo și Cătălina Bacalâm, despre digitalizarea globală a industriei fashion
 • DESCIFRAT| Interesele din spatele spargerilor de Telegram și securitatea cibernetică în era tehnologiilor informaționale (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII|Event-manager: „Poate cădea decorul, să nu vină un invitat special, orice se poate întâmpla”
Cele mai populare
 • 1
  Compensații: Cetățenii vor fi anunțați despre categoria de vulnerabilitate energetică atribuită treptat
 • 2
  Livada fraților Stăvilă: Cum pot fructele din Moldova să crească din bani europeni (VIDEO)
 • 3
  Preţul petrolului s-a prăbuşit peste noapte și a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimele 11 luni
 • 4
  Dodon, despre războiul declanșat de Rusia: „Niciodată n-am condamnat agresiunea cuiva. Dacă Rusia atacă Transnistria, eu am să-i condamn” (VIDEO)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.