Observatorii ODIHR constată transparența alegerilor, dar punctează nereguli. Șefa misiunii, despre retorica acidă: „Când citeam, de multe ori, îmi genera o greață”

Observatorii ODIHR constată transparența alegerilor, dar punctează nereguli. Șefa misiunii, despre retorica acidă: „Când citeam, de multe ori, îmi genera o greață”


Campania electorală și ziua turului doi al alegerilor prezidențiale din R. Moldova a fost monitorizată de observatorii Biroul OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR). Observatorii constată că în mare parte alegerile au fost transparente, însă, observă și unele nereguli. Printre acestea se numără reflectarea imparțială a candidaților în mass-media, retorica acidă între candidați, transportarea ilegală a unor alegători și supravegherea slabă a finanțării campaniei electorale. Iată ce au punctat observatorii în raportul preliminar.

„Am observat că, în runda a doua prezidențială, alegătorii au avut de unde alege între diferite alternative politice și libertatea fundamentală la întruniri și exprimare a opiniei a continuat să fie respectată. Totuși campanii negative, divizante, cu media polarizantă, care a mediatizat mediul electoral ca atare, a diminuat calitatea informațiilor. 

Pretenții, sesizări cu privire la nereguli au fost de multe ori lăsate fără o reacție adecvată. Ceea ce confirmă lipsa pe care am confirmat-o după prima rundă, a unei adevărate eficiențe în supravegherea financiară a campaniei”, a spus șefa misiunii ODIHR, Corien Jonker.

Potrivit observațiilor, în ziua alegerilor au fost vizitate un anumit număr de secții de votare. Procedurile au fost în principiu respectate. Chiar în ciuda unor cozi și din când în când a unor supraaglomerări. Informația a fost oferită în timp util pentru alegători și rezultatele finale au fost oferite în mod util și în termen de către secțiile de votare. Faptul a dus la creșterea transparenței pe general.

Totodată a fost apreciată activitatea de informare a alegătorilor, căror le-a fost amintit despre procedurile electorale și respectarea procedurilor de sănătate la secțiile de votare.

De altă parte, punctele de vedere a reprezentanților candidaților nu întotdeauna au fost ascultate. Și spiritul de colegialitate de multe ori a fost afectat de niște schimburi de opinii acide.

Plângerile și sesizările primite de către CEC între primul tur și al doilea au fost de multe ori respinse fără o examinare substanțială și respectiv au fost tratate în mod incoerent, constată observatorii.

Cât despre cadrul legal, observatorii susțin de legislația națională duce lipsă de niște reguli cu privire la rundele doi într-o serie de domenii. În ciuda recomandărilor de la ODIHR, același lucru este valabil cu privire la regulile cu caracter financiar al campaniei. Candidații obișnuiau să raporteze finanțele lor pentru runda a doua în cadrul termenilor legali. Totuși au existat sesizări cu privire la neregularități de ordin financiar. Ele au rămas fără examinare. Concluzia este că supravegherea finanțării campaniei este una slabă.

Totodată, s-a observat că campania a devenit mai negativă și divizantă mai ales spre încheierea turului doi. Au sunat niște mesaje care ținteau în mod negativ spre Maia Sandu, cu diferite pliante, video pe mass-media și platforme sociale.

„Când citeam traducerea acestor materiale de multe ori îmi genera o greață. Astfel de retorică nu-și are locul într-o campanie electorală. Retorica a generat niște prejudecăți care ar putea aduce un mare rău țării”, a spus șefa ODIHR, Corien Jonker.

Observațiile misiunii au arătat că președintele în exercițiu, Igor Dodon, a primit o mediatizare mult mai pozitivă și că a continuat retorica care polariza alegătorii. 

În același timp, Consiliul Audiovizualului, care este responsabil pentru monitorizarea mass-mediei,a amendat și sancționat mass-media în mod disproporțional și cu întârziere. „Acest lucru nu asigură o supraveghere eficientă asupra mass-mediei”, spune Corien Jonker.

Votarea, ca atare, a fost calmă, consideră observatorii. Și în ciuda supra-aglomerărilor, ordinea a fost respectată. 

Ca și în prima rundă a fost organizată transportarea unor alegători. Poliția a anunțat că a inițiat anchete. ODIHR speră că acestea vor fi duse la bun sfârșit.

Activitatea CEC-ului a fost lăudată. Modul cum au oferit live datele despre alegeri a dus la sporirea transparenței procesului, spun observatorii.

„Doar un transfer ordonat al puterii ar ajuta foarte mult ca Moldova să facă față sfidărulor și să se miște mai departe în mod normal”, a punctat șefa misiunii. 

Aceste sunt constatări preliminare a observatorilor ODIHR după turul doi al alegerilor prezidențiale din R. Moldova, iar raportul final cu recomandări pentru următoarele alegeri vor fi publicate peste două luni.

Reamintim că alegerile prezidențiale în R. Moldova s-au desfășurat pe 1 noiembrie - primul tur de scrutin. Cele mai multe voturi au fost acumulate de candidații Maia Sandu și Igor Dodon. Cei doi au lupata pentru funcția de șef al statului în turul doi din 15 noiembrie. După procesarea tuturor rezultatelor, Maia Sandu a acumulat 57,75% din voturi, în timp ce Igor Dodon - 42.35%. R. Moldova are acum prima femeie președintă din istoria sa.

Dragă cititor, urmărim atent ce se întâmplă pe segmentul politic, verificăm datele și sursele, căutăm explicații, oferim contexte, îi invităm în studiou pe cei care trebuie să ne răspundă la întrebări.
Dacă îți place ceea ce citești pe acest site, ne poți susține print-un abonament de membru de doar 48 lei pe lună.

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Cum ar fi arătat rezultatele alegerilor prezidențiale dacă nu exista votul din diasporă și Transnistria (GRAFIC)

Cum ar fi arătat rezultatele alegerilor prezidențiale dacă nu exista votul din diasporă și Transnistria (GRAFIC)

CEC: Pentru prima dată, un număr atât de impunător de alegători au votat peste hotare

CEC: Pentru prima dată, un număr atât de impunător de alegători au votat peste hotare

O secție din țară și trei din diasporă și-au prelungit programul de votare. CEC: Alegerile au decurs transparent

O secție din țară și trei din diasporă și-au prelungit programul de votare. CEC: Alegerile au decurs transparent

Advertoriale
Castel Mimi – legenda locului care scrie istorie, la Bulboaca, de 5 ani (FOTO)

Castel Mimi – legenda locului care scrie istorie, la Bulboaca, de 5 ani (FOTO)

De ce aeroportul din Lukla este cel mai primejdios din lume și cum moldovenii au vopsit ouă în Nepal, de Paște. Istoriile documentarului MyEverest

De ce aeroportul din Lukla este cel mai primejdios din lume și cum moldovenii au vopsit ouă în Nepal, de Paște. Istoriile documentarului MyEverest

Cine sunt experții internaționali, invitați la „Moldova ICT Summit 2021: The Future of Digital”

Cine sunt experții internaționali, invitați la „Moldova ICT Summit 2021: The Future of Digital”

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Cum au încercat rușii să „recupereze” Basarabia în 1924: Răscoala de la Tatarbunar și procesul celor 500 (2)
 • 2
  Peste 1.000 de infectări noi în Moldova: Printre acestea, 869 de persoane nevaccinate
 • 3
  R. Moldova urcă 12 poziții în clasamentul mondial al libertărții economice. Ce țară în fruntea topului
 • 4
  Romeo Lopotencu, demis în toamna anului trecut, restabilit în funcția de directorul al Red-Nord
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.